Από τι αποτελείται το νέο σύστημα παραχώρησης κατασκευαστών MotoGP;

Σύστημα παραχώρησης κατασκευαστών MotoGP: Καθώς η σεζόν MotoGP 2024 ετοιμάζεται να ξεκινήσει, απαιτείται υπενθύμιση του νέου συστήματος παραχώρησης για τους κατασκευαστές που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Νοέμβριο.

 Ενώ οι πρώτες Προπαρασκευαστικές Δοκιμές για τη σεζόν 2024 πραγματοποιήθηκαν στην πίστα Ricardo Tormo στη Βαλένθια, το MotoGP

ανακοίνωσε ότι εισάγει ένα νέο σύστημα παραχώρησης για κατασκευαστές. Ένας νέος κανονισμός που είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας πριν την έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος στο Κατάρ στις 10 Μαρτίου.

Εγκεκριμένο πριν από το GP της Βαλένθια του 2023, αυτό το νέο σύστημα επηρεάζει κυρίως τον αριθμό των ημερών δοκιμών για κάθε κατασκευαστή, καθώς και τους οδηγούς που είναι εξουσιοδοτημένοι να οδηγούν κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδριών. Το σύστημα διανομής Wildcard, καθώς και ο αριθμός των κινητήρων και οι αεροδυναμικές προδιαγραφές είναι όλα δεδομένα που έχουν επίσης τροποποιηθεί.

Για να κατανεμηθούν οι εξουσιοδοτήσεις κάθε εργοστασίου, θα ταξινομηθούν πλέον σε τέσσερις ομάδες – A, B, C ή D – ανάλογα με το ποσοστό των μέγιστων διαθέσιμων πόντων που θα έχουν συγκεντρώσει σε κάθε παράθυρο υπολογισμού.

Σύστημα παραχώρησης κατασκευαστών MotoGP–Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο παράθυρα κατά τα οποία θα γίνει η καταμέτρηση:

Παράθυρο 1: από την πρώτη εκδήλωση έως την τελευταία εκδήλωση της σεζόν.

Παράθυρο 2: Από το πρώτο συμβάν μετά την θερινή απαγόρευση δοκιμών έως το τελευταίο συμβάν πριν από την έναρξη της θερινής απαγόρευσης δοκιμών την επόμενη σεζόν.

Ο στόχος είναι προφανώς να μειωθούν τα κενά απόδοσης μεταξύ των κατασκευαστών, ώστε να μπορούν να καλύψουν τη διαφορά πιο γρήγορα. Σημειώστε ότι όλοι οι κατασκευαστές ενέκριναν αυτήν την πρόταση για τον ίδιο λόγο.

Πριν από την έναρξη της σεζόν του 2024, μόνο η Ducati μπορεί να υπερηφανεύεται ότι βρίσκεται στη Tier A, ενώ κανένα από τα εργοστάσια στο grid δεν ταξινομείται στη Tier B. Η Aprilia και η KTM βρίσκονται και οι δύο στην Κατηγορία C, η Yamaha και η Honda είναι επί του παρόντος κατασκευαστές Tier D.

Ο πίνακας των παραχωρήσεων κατασκευαστών MotoGP

Σύστημα παραχώρησης κατασκευαστών MotoGP: Τι συμβαίνει εάν ένας κατασκευαστής αλλάξει κατάταξη κατά τη διάρκεια του παραθύρου 2;

Ενώ τα δύο παράθυρα αλληλοεπικαλύπτονται, οι αρχές που συμφώνησαν να υποβάλουν μια τέτοια πρόταση έχουν προφανώς σκεφτεί το σενάριο που θα έβλεπε έναν κατασκευαστή να αλλάζει κατάταξη από τη μια περίοδο στην άλλη. Εάν παρατηρηθεί μια τέτοια κατάσταση, οι ακόλουθες άδειες θα χορηγηθούν στον ενδιαφερόμενο κατασκευαστή.

Αμέσως: 

Ο οικοδόμος πρέπει να συμμορφώνεται με τα επιδόματα που αντιστοιχούν στο νέο του βαθμό.Κατά τη μετάβαση από το Tier C στο Tier D:  αυξημένη κατανομή κινητήρα, δωρεάν προδιαγραφές κινητήρα και μία πρόσθετη ενημέρωση αεροσκαφών επιτρέπεται εάν απορριφθεί προηγούμενη επανάληψη

Για την επόμενη σεζόν:

Κατά τη μετάβαση από την Κατάταξη Δ στην Κατάταξη Γ – Μειωμένη κατανομή κινητήρα και προδιαγραφές παγωμένου κινητήρα, εκτός εάν ο κατασκευαστής επιστρέψει στην Κατάταξη Δ κατά το τέλος της σεζόν.

Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

Συνολικά αποτελέσματα δοκιμών Sepang MotoGP 2024Παρουσιάσεις F1 2024: Το ημερολόγιο παρουσιάσεων των μονοθεσιών στην Formula 1F1 η μεταγραφή του Hamilton έφερε απίστευτα κέρδη στη Scuderia FerrariF1 Υπόθεση Christian Horner: Όλη η ζωή του καταρρέει

Μιχάλης Κοντιζάς για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα