Αν δεν ήξερες την απάντηση σε έτρωγε – Ένας τη βρήκε και αυτή αυτοκτόνησε

Ένας από τους πιο διάσημους γρίφους της Αρχαίας Ελλάδας είναι ο γρίφος της Σφίγγας, που έχει μείνει στην ιστορία ως σύμβολο σοφίας, μυστηρίου και διανοητικής πρόκλησης. Προέρχεται από τη μυθολογία της Θήβας και σχετίζεται με τον ήρωα Οιδίποδα. Η Σφίγγα, μυθικό τέρας με σώμα λιονταριού, φτερά αετού και κεφάλι γυναίκας, καθόταν στην είσοδο της πόλης και σταματούσε τους ταξιδιώτες, θέτοντάς τους έναν γρίφο: «Ποιο είναι εκείνο το πλάσμα που περπατά το πρωί με τέσσερα πόδια, το μεσημέρι με δύο και το βράδυ με τρία;» Όποιος αποτύγχανε

να απαντήσει, η Σφίγγα τον κατασπάραζε.

Ο Οιδίποδας, με τη δύναμη του νου και όχι των όπλων, απάντησε: «Ο άνθρωπος. Στην αρχή της ζωής του, ως βρέφος, μπουσουλάει στα τέσσερα. Στην ενηλικίωση περπατά στα δύο, και στα γηρατειά στηρίζεται σε μπαστούνι, περπατώντας στα τρία.» Με αυτή την απάντηση, η Σφίγγα κατατροπώθηκε και αυτοκτόνησε, και ο Οιδίποδας εισήλθε θριαμβευτής στη Θήβα, όπου και έγινε βασιλιάς.

Ο γρίφος της Σφίγγας δεν είναι απλώς μια μυθολογική αφήγηση. Αντιπροσωπεύει τη βαθιά παρατήρηση της ανθρώπινης φύσης και της πορείας της ζωής. Είναι ένα αίνιγμα για τον χρόνο, την εξέλιξη και τη φθορά – και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο διαχρονικά παραδείγματα της αρχαιοελληνικής σοφίας.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρονικός πόλεμος στο Αιγαίο: Τι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία

Aπό τα 17 του φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ, στην οποία και έμεινε πιστός μέχρι την απόσυρσή του

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα