ΑΕΚ: Τα 3+1 συστήματα του Καρέρα

Η ΑΕΚ έχει δώσει 11 παιχνίδια φέτος σε Super League και Europa League και η ομάδα παραμένει εντός στόχων, αναμένοντας και τους τραυματίες να επιστρέψουν από την αποθεραπεία.

Αλλιώς φανταζόταν αυτή τη διακοπή ο Μάσιμο Καρέρα και οι συνεργάτες του. Περίμεναν μετά από σερί αγώνων μέσα σε 4 εβδομάδες αφενός να ξεκουραστούν λίγο οι

παίκτες του, αφετέρου να επιστρέψουν οι τραυματίες και μέσα σε αυτές τις ημέρες να δούλευε κυρίως το τακτικό κομμάτι, έχοντας στα χέρια του όλους τους ποδοσφαιριστές του. Ο κορονοϊός όμως έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην ΑΕΚ, με αποτέλεσμα σχεδόν μία εβδομάδα να μην γίνονται προπονήσεις και τώρα που ξεκίνησαν να απουσιάζει πολύς κόσμος. Τι ήθελε να κάνει ο Καρέρα αν δεν χτυπούσε η πανδημία την ομάδα; Να δουλέψει ακόμη καλύτερα πάνω στα τρία συστήματα που χρησιμοποιεί στα 11 έως τώρα φετινά ματς της ομάδας.

Ο προπονητής σε 11 αγώνες έχει παρατάξει την ΑΕΚ με 3 συν 1 διαφορετικές διατάξεις. Η ομάδα έως τώρα έχει ξεκινήσει τους αγώνες της τρεις φορές με διάταξη 3-5-2, άλλες τρεις με το 4-3-3, ενώ τέσσερις φορές έχουμε δει το 4-2-3-1. Μόλις μία φορά είδαμε το 3-4-3. Ηταν στο ματς με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, όπου λόγω των ειδικών συνθηκών του συγκεκριμένου παιχνιδιού (πάρα πολλές απουσίες) επέλεξε το 3-4-3 για το πρώτο ημίχρονο παίζοντας «καθρέπτη» στο σύστημα του ΠΑΟΚ.

Γενικά ο Καρέρα έχει «ψαχτεί» ιδιαίτερα στα ματς. Εξάλλου και οι εκάστοτε αντίπαλοι προπονητές της ΑΕΚ, σε Ελλάδα και Ευρώπη, αυτό που τονίζουν είναι πως οι «κιτρινόμαυροι» δεν έχουν ένα στάνταρ σύστημα, αλλά πολλά διαφορετικά, τα οποία αλλάζουν ακόμα και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το «θέλω μία ομάδα… χαμαιλέοντα» που είχε πει ο Καρέρα πριν από σχεδόν έναν χρόνο, όταν ήρθε και παρουσιάστηκε από την ΑΕΚ, προσπαθεί να το κάνει πράξη και ξέρει να «πατάει» προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλοτε με επιτυχία κι άλλοτε με προβλήματα.

Τι ταιριάζει στην ΑΕΚ

Ο προπονητής είχε πει πρόσφατα πως το 4-2-3-1 ταιριάζει περισσότερο στην ΑΕΚ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως με την επιστροφή των Σιμάνσκι, Γαλανόπουλου, Σιμόες στο κέντρο, το 4-3-3 δείχνει επίσης ταιριαστό στην «Ενωση». Παίκτης «κλειδί» σε αυτά τα δυο συστήματα είναι φυσικά ο Πέτρος Μάνταλος. Ο αρχηγός μπορεί να παίξει με την ίδια άνεση και ως εσωτερικός κεντρικός χαφ στο 4-3-3 και ως 10άρι στο 4-2-3-1. Η δουλειά του στον άξονα, επιτρέπει την ομάδα να αλλάζει διατάξεις μέσα στο παιχνίδι. Φυσικά ρόλο παίζουν και τα εξτρέμ σε αυτά τα δυο συστήματα. Η επιστροφή του Γκαρσία θα δώσει μεγάλη ανάσα στην ομάδα. Αντίθετα το 3-5-2 θέλει «δυνατά» πλάγια μπακ. Κανένα σύστημα δεν είναι αμυντικό, αν οι παίκτες που έχει επιλέξει ο προπονητής έχουν επιθετικό πνεύμα. Κοινο στοιχείο που θέλει να βλέπει από τους παίκτες του ο Καρέρα σε αυτά τα τρία συστήματα, που έχει δουλέψει και επιλέξει ως τώρα, είναι η πίεση ψηλά στον αντίπαλο.

Γνωρίζουμε όμως πως λόγω της ειδικής περσινής σεζόν που τελείωσε αργά και την φετινής που άρχισε αμέσως τα «καλά» τρεξίματα αυτή την εποχή… σπανίζουν. Γι’ αυτό και η πίεση που θέλει να ασκεί η ομάδα στον αντίπαλο ξεκινά ουσιαστικά στα ¾ του γηπέδου. Μελλοντικά μπορεί να δούμε πίεση σε όλα τα μήκη και πλάτη του αγωνιστικού χώρου και με διάρκεια. Προς το παρόν είναι δύσκολο να το πράξουν αυτό οι παίκτες. Στην Ευρώπη κυρίως ο Καρέρα επιλέγει την τριάδα στην άμυνα και στην Ελλάδα επιλέγει το 4-3-3 και το 4-2-3-1. Στην πορεία και με την επιστροφή παικτών «κλειδιά» αυτά τα τελευταία δυο συστήματα θα τα βλέπουμε πιο συχνά.

Η έξτρα επιλογή

Υπάρχουν φυσικά κι άλλες διατάξεις που μπορεί στο μέλλον να δούμε να αγωνίζεται η ΑΕΚ στα παιχνίδια της. Εχει στο μυαλό του πράγματα ο Μάσιμο Καρέρα, ωστόσο στόχος του τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι να τελειοποιήσει όσα συστήματα επιλέγει και χρησιμοποιεί. Άλλο σύστημα θα βάλει στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον καιρό. Για παράδειγμα μία διάταξη που μπορεί να παίξει η «Ενωση» με βάσει τους παίκτες που έχει στο ρόστερ της, αλλά θέλει πολύ χρόνο να δουλευτεί είναι το 4-4-2 με «ρόμβο» στο κέντρο. Στο μέλλον όμως αυτά…

Το άρθρο ΑΕΚ: Τα 3+1 συστήματα του Καρέρα εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα