ΑΕΚ: 96 ετών, το μέλλον δικό της… (vid)

ΑΕΚ: Ηταν 13 Απριλίου του 1924. Ηταν μία ιστορική ημέρα. «Θα παίζουμε για να λέμε την ιστορία μας».

Η ΑΕΚ γεννιέται. Οι χαμένες πατρίδες, η προσφυγιά, μία ομάδα πέρα από τα στενά όρια του αθλητισμού δημιουργήθηκε. Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως κλείνει σήμερα 96 χρόνια ζωής. Η εποχή περίεργη, αλλά πάντα τα γενέθλια είναι ημέρα χαράς. Και η ΑΕΚ σήμερα θα τα γιορτάσει. Ο κόσμος της, έστω και μη έχοντας την ευκαιρία να την δει από κοντά

εδώ και πάνω από ένα μήνα πλέον, θα νιώθει όμορφα. Η ιδέα της ΑΕΚ σαν σήμερα γεννήθηκε: Οδός Βερανζέρου 24 στο κέντρο της Αθήνας. Σε ένα κατάστημα αθλητικών ειδών του Αιμίλιου Ιωνά και του Κωνσταντίνου Δημόπουλου, στη στοά Λουξ. Σαν σήμερα πριν από 96 χρόνια μία παρέα αθλητών από την Κωνσταντινούπολη οι Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης, Μίλτος Ιερεμιάδης & Στέφανος Κεχαγιάς, συγκεντρώθηκαν και δημιούργησαν τον σύλλογο Α.Ε.Κ.. Το καταστατικό της ομάδας κατατέθηκε στις 2 Ιουλίου 1924 και εγκρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 18 Σεπτεμβρίου 1924, με την υπ’ αριθμόν 3844 απόφασή του. Η στιγμή που η ΑΕΚ ξεκίνησε να γράφει ιστορία στην αιωνιότητα… Φτάνοντας στο σήμερα δίχως αμφιβολία η Ένωση ετοιμάζει κυρίως την επόμενη ημέρα της. Με την Αγιά Σοφιά να μπαίνει στην τελική της ευθεία, με την ομάδα μπάσκετ να περιμένει κι αυτή το δικό της γήπεδο στα Λιόσια, κατακτώντας ήδη φέτος το Κύπελλο Ελλάδας, ενώ και τα υπόλοιπα τμήματα βελτιώνονται και αναβαθμίζονται. Ναι, η ΑΕΚ μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία και πίστη το μέλλον της. Και σίγουρα όλοι αυτοί που το 1924 ίδρυσαν αυτή την ομάδα θα είναι σίγουρα υπερήφανοι για το δημιούργημά τους και όσα αυτό πρεσβεύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΕΚ: Στην Βερανζέρου, στην Στοά, πριν 96 χρόνια…

Πρωτοπόρος η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έχει καταφέρει πολλά αυτά τα 96 χρόνια ζωής της: Είναι η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα με ιδιόκτητο γήπεδο. Εκείνη που κατέκτησε πρώτη το πρωτάθλημα στη χώρα μας κι αυτή που έκανε  νταμπλ (1938-39). Εκείνη που έφερε Ευρωπαϊκό τίτλο στην Ελλάδα (1968) και ταυτόχρονα μπήκε στο βιβλίο Γκίνες για τους 80.000 θεατές που είδαν τον τελικό με τη Σλάβια στο Καλλιμάρμαρο. Η ΑΕΚ στο ποδόσφαιρο είναι ο μοναδικός Ελληνικός σύλλογος που έχει φτάσει στους «8» σε όλα τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα! Η πρώτη που έφτασε σε ημιτελικά Ευρωπαϊκής διοργάνωσης (1976-78, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), που έφτιαξε Σκεπαστή εξέδρα σε ελληνικό γήπεδο, ενώ κατάφερε πρώτη να παίξει Τσάμπιονς Λιγκ (1994). Φυσικά, ιδιαίτερη στιγμή το ταξίδι – ειρήνης που έκανε το 1999 στο Βελιγράδι. Η ΑΕΚ έχει κατακτήσει τα πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: 12 πρωταθλήματα, 15 Κύπελλα, 1 Λιγκ Καπ, 2 Σουπερ Καπ. Το 1962 η ΑΕΚ διέθετε το πλέον σύγχρονο στάδιο στην Ελλάδα. Το 1963 με Παπαϊωάννου – Νεστορίδη κατακτά το πρωτάθλημα, ενώ αλησμόνητη είναι η ομάδα του Μπάρλου και αυτή της δεκαετίας του ’90.

Το πρώτο παιχνίδι

Η ΑΕΚ αγωνιστικά άρχισε να γράφει ιστορία τον Οκτώβριο του 1924. Κόντρα στον Ατρόμητο έδωσε το πρώτο της ποδοσφαιρικό παιχνίδι, φέρνοντας 1-1. Κοιτώντας την ιστορία, σαν σήμερα στα γενέθλιά της η ΑΕΚ μετράει μόνο νίκες και μία ισοπαλία. Στις 13/4/36 κέρδισε 1-3 τον Ηρακλή για το πρωτάθλημα και στις 13/4 του 1975 επικράτησε 1-4 στο Αιγάλεω. Τον Απρίλη του 1980 ήρθε εκτός έδρας ισόπαλη με τον Ολυμπιακό (0-0), ενώ σαν σήμερα το 1986 επικράτησε 4-1 του Ηρακλή. Το 2003 κόντρα στον «Γηραιό» πάλι επικράτησε με το εντυπωσιακό 6-1, ενώ στις 13 Απριλίου του 2008 κέρδισε 4-0 τον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα. Τελευταία φορά που έπαιξε στα γενέθλιά της ήταν το 2017, όταν σε αγώνα Κυπέλλου κέρδισε 2-1 τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρέρα: «Περήφανος που ανήκω στην ΑΕΚ»

The post ΑΕΚ: 96 ετών, το μέλλον δικό της… (vid) appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα