NBA Draft: Τα περίφημα Territorial Pick

Σε λίγες ώρες και συγκεκριμένα στις 2:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (19/11) θα ξεκινήσουν τα NBA Draft του 2020. Τι ήταν όμως τα περίφημα Territorial Pick;

Ήταν μια ειδική επιλογή κι άρχισε στo ΒΒΑ to 1949 και στο NBA μετά το 1950. Ήταν μια παράξενη διαδικασία που όμως είχε τη λογική της στο NBA Draft.

Στα πρώτα 20 χρόνια το NBA προσπαθούσε ακόμα να κερδίσει την υποστήριξη των φιλάθλων που έμεναν στην περιοχή των ομάδων. Για να το πετύχουν αυτό και να

κάνουν… δημοφιλή την ομάδα της πόλης, εμπνεύστηκαν το Territorial Pick.

Μέσω αυτού η ομάδα είχε τη δυνατότητα να επιλέξει δημοφιλείς παίκτες από κολλέγια της περιοχής της. Και κάπως έτσι θα γινόταν πιο ισχυρή η υποστήριξη από την τοπική κοινωνία.

Πως γινόταν αυτό; Πριν από τη διαδικασία του NBA, μια ομάδα θα μπορούσε να παραιτηθεί της επιλογής της στον πρώτο γύρο. Και στη συνέχεια να επιλέξει έναν παίκτη που έπαιξε σε κολέγιο το οποίο βρισκόταν σε απόσταση maximum 80 χιλιομέτρων από την περιοχή της.

Οι επιλογές αυτές δεν υπολογίζονταν στη λίστα κι έτσι η πρώτη μη Territorial επιλογή, ήταν το νούμερο 1 στο NBA Draft.

Ποιο είναι το εντυπωσιακό; Ότι από τους 23 Territorial Picks, οι 12 έγιναν μέλος του Hall Of Fame. Οι Τομ Χέινσον, Γουίλτ Τσάμπερλεν, Όσκαρ Ρόμπερτσον και Τζέρι Λούκας πήραν βραβείο Rookie της χρονιάς. Ο Τσάμπερλεν, επίσης ήταν MVP του πρωταθλήματος για τέσσερις φορές στην καριέρα του. Μία φορά (1964) κατέκτησε τον τίτλο του MVP και ο Όσκαρ Ρόμπερτσον. 

Οι Φιλαντέλφια Γουόριορς (πριν μετακομίσουν στο Γκόλντεν Στέιτ) είναι η ομάδα με τα περισσότερα Territorial Picks έχοντας επιλέξει έξι συνολικά που παρακολούθησαν συνολικά πέντε κολλέγια εντός της ακτίνας των 80 χιλιομέτρων. Το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι έδωσε τα περισσότερα Territorial Picks αφού η διαδικασία χρησιμοποιήθηκε από τους Σινσινάτι Ρόαγιαλς (που πλέον ονομάζονται Σακραμέντο Κινγκς).

Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1965. Και τότε επελέγησαν τα περισσότερα Territorial Picks, συγκεκριμένα τρία.

Αυτή είναι η λίστα με τους παίκτες που έγιναν Territorial Picks στο NBA Draft.

ΕΤΟΣΠΑΙΚΤΗΣΟΜΑΔΑΚΟΛΛΕΓΙΟ (ΠΟΛΗ)1949Εντ ΜακόλεϊΣεντ Λούις ΜπόμπερςΣεντ Λούις (Σεντ Λούις, Μισούρι)1949Βερν ΜίκελσενΜινεάπολις ΛέικερςΧαμλάιν (Σεντ Πολ, Μινεσότα)1950Πολ ΆριζινΦιλαντέλφια ΓουόριορςΒιλανόβα (Φιλαντέλφια)1951Μάιερ ΣκουγκΜινεάπολις ΛέικερςΜινεσότα (Μινεάπολις)1952Μπιλ ΜίλκβιΦιλαντέλφια ΓουόριορςΤεμπλ (Φιλαντέλφια)1953Έρνι ΜπεκΦιλαντέλφια ΓουόριορςΠενσιλβάνια (Φιλαντέλφια)1953Γουόλτερ ΝτιουκςΝιου Γιόρκ ΝικςΣέτον Χολ (Σάου Όραντζ, Νιου Τζέρσεϊ)1953Λάρι ΧένεσιΦιλαντέλφια ΓουόριορςΒιλανόβα (Φιλαντέλφια)1955Ντικ ΓκαρμέικερΜινεάπολις ΛέικερςΜινεσότα (Μινεάπολις)1955Τομ ΓκόλαΦιλαντέλφια ΓουόριορςΛα Σαλ (Φιλαντέλφια)1956Τομ ΧέινσονΜπόστον ΣέλτικςΧόλι Κορς (Γουόρτσεστερ, Μασαχουσέτη)1958Γκάι ΡότζερςΦιλαντέλφια ΓουόριορςΤεμπλ (Φιλαντέλφια)1959Γουίλτ ΤσάμπερλενΦιλαντέλφια ΓουόριορςΚάνσας (Λόρενς, Κάνσας)1959Μπομπ ΦέριΣεντ Λουις ΧοκςΣεντ Λούις (Σεντ Λούις, Μισούρι)1960Όσκαρ ΡόμπερτσονΣινσινάτι ΡόαγιαλςΣινσινάτι (Σινσινάτι)1962Ντέιβ ΝτεΜπουσέρΝτιτρόιτ ΠίστονςΝτιτρόιτ (Ντιτρόιτ)1962Τζέρι ΛούκαςΣινσινάτι ΡόαγιαλςΟχάιο Στέιτ (Οχάιο)1963Τομ ΘάκερΣινσινάτι ΡόαγιαλςΣινσινάτι (Σινσινάτι)1964Γουόλτ ΧάζαρντΛος Άντζελες ΛέικερςUCLA (Λος Άντζελες)1964Τζορτζ ΓουίλσονΣινσινάτι ΡόαγιαλςΣινσινάτι (Σινσινάτι)1965Μπιλ ΜπράντλεϊΝιου Γιορκ ΝικςΠρίνστον (Πρίνστον, Νιού Τζέρσεϊ)1965Μπιλ ΜπέντινΝτιτρόιτ ΠίστονςΜίσιγκαν (Αν Άρμπορ, Μίσιγκαν)1965Γκέιλ ΓκούντριτςΛος Άντζελες ΛέικερςUCLA (Λος Άντζελες)

Το άρθρο NBA Draft: Τα περίφημα Territorial Pick εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα