MotoGP Grand Prix των ΗΠΑ (Όστιν) 2024

MotoGP Grand Prix των ΗΠΑ: Ο Maverick Vinales κερδίζει το πρώτο του Grand Prix με την Aprilia στο Όστιν και γράφει ιστορία – ο πρωτάρης Pedro Acosta δεύτερος – ο Marc Marquez αποσύρεται μετά από πτώση

 Ιστορικός θρίαμβος για τον Maverick Vinales στο Austin: Με νίκη την Κυριακή, ο Ισπανός έγινε ο πρώτος αναβάτης στην εποχή του MotoGP

που κέρδισε ένα Grand Prix με τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές – Suzuki, Yamaha και Aprilia.

Μετά από ένα κακό ξεκίνημα, ο Vinales έκανε μια δυνατή επιστροφή και πάλεψε για να επιστρέψει στην κορυφή . Πίσω του, ο πρωτάρης του MotoGP Pedro Acosta (Tech3-GasGas) ανέβηκε ξανά στο βάθρο, όπως στο Portimao. Την τρίτη θέση πήρε ο Enea Bastianini (Ducati). Ο ηγέτης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Χόρχε Μάρτιν (Pramac-Ducati) ήρθε τέταρτος .

“Τι να πω; Η ιστορία γράφτηκε σήμερα”, ο Vinales πάλεψε να βρει λέξεις στο parc ferme. Νομίζω ότι ονειρεύομαι. Ευχαριστώ, Αμερική! Είμαι τόσο χαρούμενος!”

“Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Προφανώς είχα πρόβλημα με τον συμπλέκτη. Αυτό ήταν ένα λάθος που πρέπει να εξαλείψουμε. Πρέπει πραγματικά να είμαστε προσεκτικοί”, προειδοποιεί ο οδηγός της Aprilia. “Αλλά ο ρυθμός ήταν εκπληκτικός. Δεν ξέρω καν πόσες προσπεράσεις έκανα σήμερα.”

Ο Βινάλες πέρασε αρχικά στην αρχή

MotoGP Grand Prix των ΗΠΑ:  20 γύροι είχαν προγραμματιστεί για τον κύριο αγώνα στην premier class. Όπως και τις προηγούμενες μέρες, ο καιρός ήταν ξηρός και ηλιόλουστος. Ο αέρας ήταν 26 βαθμοί Κελσίου.

Υπήρχαν σίγουρα διαφορές στα ελαστικά – σε αντίθεση με το Σάββατο στον αγώνα σπριντ. Ενώ χθες κυριάρχησε ο συνδυασμός μεσαίου-μαλακού, αυτή τη φορά ορισμένοι οδηγοί επέλεξαν επίσης το μείγμα ελαστικών μεσαίας σκληρότητας στον πίσω τροχό, συμπεριλαμβανομένων των pole setter Vinales και Acosta στη δεύτερη θέση στο grid.

Ο πρωτάρης είχε το καλύτερο holeshot και αρχικά πήρε το προβάδισμα. Ο Vinales πέρασε μετά από επαφή. Ο Μπαστιανίνι πήρε τη δεύτερη θέση, αλλά αναχαιτίστηκε από τον Μάρτιν μετά από μερικά κόρνερ και στη συνέχεια έμεινε πίσω από τους Jack Miller (KTM), Marc Marquez (Gresini-Ducati) και Francesco Bagnaia (Ducati).

Ο Vinales ήταν μόνο στην ένατη θέση μετά τον πρώτο γύρο. Ο Ακόστα έβαλε τον ρυθμό μπροστά, αλλά έβαλε τον Μάρτιν να αναπνέει από το λαιμό του. Τα πράγματα ήταν επίσης σφιχτά πίσω τους ανάμεσα στον Μίλερ και τον Μαρκ Μάρκες. Ο Marquez έχασε μέρη του αεροσκάφους του όταν ήρθε σε επαφή.

MotoGP Grand Prix των ΗΠΑ: Στενές μάχες στο κυνηγητό, ο Vinales προλαβαίνει

Ο Bagnaia επωφελήθηκε και ανέβηκε στην τρίτη θέση. Στο μπροστινό μέρος, ο Μάρτιν συνέχισε να δαγκώνει τα δόντια του στον Ακόστα. Προσπάθησε επανειλημμένα να επιτεθεί, αλλά μόνο στον τέταρτο γύρο ο ελιγμός προσπέρασης ήταν επιτυχής. Λίγο αργότερα, ο Marquez Bagnaia ετοιμάστηκε.

WHAT A RACE! @88jorgemartin hits the front!

It's all kicking off!!! #AmericasGP pic.twitter.com/v8NgggJGNj

MotoGP (@MotoGP) April 14, 2024

MotoGP Grand Prix των ΗΠΑ: Τα πράγματα στη συνέχεια συνέχισαν να πηγαίνουν προς τα πίσω για τον Ακόστα. Έπεσε πίσω στην τέταρτη θέση πίσω από τους Marquez και Bagnaia. Πίσω του, ο Μίλερ και ο Μπαστιανίνι συνέχισαν. Μετά το ξεκίνημα του τρόμου, ο Vinales πάλεψε μέχρι την έβδομη θέση.

Στο τέλος του πέμπτου γύρου, ο Marquez έκανε λάθος υπολογισμό σε μια επίθεση με το προβάδισμα του Martin, άγγιξε τον πίσω τροχό του και έχασε δύο θέσεις από τους Bagnaia και Acosta.

Οι διώκτες συνέχισαν να πολεμούν σκληρά, ενώ ο Μάρτιν μπόρεσε σταδιακά να απομακρυνθεί από το μέτωπο. Μετά από οκτώ γύρους το προβάδισμά του ήταν λίγο λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Συνολικά, το κορυφαίο πεδίο ήταν ακόμα κοντά. Ο Vinales, τώρα πέμπτος, ήταν μόλις δύο δευτερόλεπτα μακριά από το προβάδισμα.

Ο νικητής του σπριντ χτυπούσε ήδη την Bagnaia για να πάρει την τέταρτη θέση, αλλά έπρεπε να συγκρατηθεί αρχικά. Αλλά στο τέλος του ένατου γύρου πέρασε. Εν τω μεταξύ, η μάχη στο μέτωπο θερμαινόταν ξανά. Ο ρυθμός του Μάρτιν είχε πέσει ξαφνικά, οπότε ο Ακόστα άδραξε την ευκαιρία και πήρε ξανά το προβάδισμα.

Δες όλη την επικαιρότητα της μηχανοκίνησης σε εθνικό και διεθνή επίπεδο μέσα στην ενότητα του Engine Power – ΔΕΣ ΤΑ ΟΛΑ ΕΔΩΧωρίς συναισθηματισμούς ο κορυφαίος οδηγός της F1 στην ιστορία του αθλήματοςΟ αγώνας σπριντ έρχεται στο Κινέζικο Grand Prix F1 … οι οδηγοί δεν καταλαβαίνουν! F1 Grand Prix Japan: Ο Max Verstappen κέρδισε τα πάντα στη SuzukaΟ Hamilton Goat συνομιλά με άλλους θρύλους για την απόσυρση του

THE DREAM UNRAVELS IN A FLASH! @MARCMARQUEZ93 CRASHES FROM THE LEAD! #AmericasGP pic.twitter.com/4oDmaj5Be0

MotoGP (@MotoGP) April 14, 2024

Ο Marc Marquez πέφτει ενώ βρίσκεται στο προβάδισμα

Ωστόσο, ο πρωτάρης δεν άντεξε πολύ εκεί. Ο Marquez πήρε την πρώτη θέση λίγες στιγμές αργότερα, αλλά το παράκανε στη στροφή 11 και συνετρίβη. Ο αγώνας τελείωσε πρόωρα για τον νικητή του ρεκόρ του Ώστιν μετά από δέκα γύρους.

MotoGP Grand Prix των ΗΠΑ: Ο Ακόστα προηγήθηκε ξανά. Ο πρώτος του διώκτης: ο Βινάλες, που είχε αφήσει πίσω τον Μάρτιν. Και ο Ακόστα έγινε σύντομα στόχος για τον νικητή του σπριντ. Με οκτώ γύρους να απομένουν, έκανε σύντομη δουλειά στη στροφή 11 και πέρασε.

Με δωρεάν ταξίδια, ο Vinales προχώρησε αμέσως κατά μερικά δέκατα. Ο Ακόστα δεν μπορούσε να κρατήσει τον ρυθμό του. Πίσω από τον πρωτάρη, ο Μάρτιν έπρεπε επίσης να τα παρατήσει και να επικεντρωθεί περισσότερο στην εξασφάλιση της τρίτης θέσης απέναντι στον Μπαστιανίνι. Στην πέμπτη θέση, ο Bagnaia ήταν ένα δευτερόλεπτο πίσω από τον Bastianini.

Στην τελική φάση το μόνο σφίξιμο ήταν και πάλι στον αγώνα για την τελευταία θέση στο βάθρο. Στον προτελευταίο γύρο, ο Bastianini είχε το καλύτερο drive βγαίνοντας από τη στροφή 11 και πέρασε τον Martin στη μεγάλη ευθεία, ο οποίος δεν είχε τίποτα να του κοντράρει.

Μετά την καθυστερημένη αποχώρησή του στο Portimao, ο Vinales γλίτωσε από τεχνικά ελαττώματα αυτή τη φορά και πανηγύρισε μια σίγουρη νίκη με προβάδισμα 1.728 δευτερολέπτων. Ο Ακόστα έφτασε στην τρίτη θέση του από το Πορτιμάο και τερμάτισε δυναμικά δεύτερος. Ο Μπαστιανίνι εξασφάλισε την τρίτη θέση μετά την καθυστερημένη επίθεσή του στον Μάρτιν.

Ο Ακόστα και ο Μπαστιανίνι ευχαριστημένοι με τις θέσεις στο βάθρο

«Ήταν ένας απίστευτος αγώνας!» ενθουσίασε τον Ακόστα αφού πέρασε τη γραμμή τερματισμού. “Δεν θα πιστεύετε πόσο μου άρεσε να προσπερνάω και να μάχομαι με αυτά τα παιδιά. Ήταν εντελώς απίστευτο! Χθες έμαθα πολλά από τα παιδιά που με προσπέρασαν στη μισή απόσταση.”

“Σήμερα εφάρμοσα ό,τι έμαθα. Ήξερα ότι η επιλογή της μεσαίας σύνθεσης στον πίσω τροχό ήταν λίγο επικίνδυνη, αλλά δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Είμαι χαρούμενος!”

Ο Μπαστιανίνι τόνισε: “Μπορώ να είμαι ικανοποιημένος σήμερα. Μετά από αυτό το Σαββατοκύριακο, που κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν για μένα, το να είμαι εδώ τώρα είναι απίστευτο”.

“Η εκκίνηση ήταν καταπληκτική. Στη συνέχεια έχασα μερικές θέσεις, αλλά έπιασα τον εαυτό μου από τη μέση του αγώνα. Κατάφερα να μειώσω τη διαφορά από την πρώτη ομάδα και πάλι. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτόν τον τερματισμό στο βάθρο.”

Στο τέλος, ο ηγέτης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μάρτιν έπρεπε να αρκεστεί στην τέταρτη θέση. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Bagnaia δεν πέρασε την πέμπτη θέση. Το δεύτερο μισό του top 10 συμπλήρωσαν οι Fabio Di Giannantonio (VR46-Ducati), Aleix Espargaro (Aprilia), Marco Bezzecchi (VR46-Ducati), Brad Binder (KTM) και Raul Fernandez (Trackhouse-Aprilia).

Ο συμπαίκτης του Μιγκέλ Ολιβέιρα τερμάτισε ενδέκατος. Ο Fabio Quartararo (Yamaha) τερμάτισε δωδέκατος. Ο Μίλερ ήταν μόνο μπροστά στην αρχή και έπεσε πίσω στη δωδέκατη θέση.

MotoGP Grand Prix των ΗΠΑ:  Η Honda τερμάτισε τελευταία με μόνο έναν αναβάτη

Τους τελικούς πόντους σημείωσαν οι Augusto Fernandez (Tech3-GasGas) και Alex Marquez (Gresini-Ducati). Ο τελευταίος ήταν ένας από τους πολλούς πιλότους σύγκρουσης, αλλά μπόρεσε να συνεχίσει να οδηγεί. Όπως και στο σπριντ, ο Λούκα Μαρίνι ήταν ο μόνος οδηγός της Honda που πέρασε τη γραμμή τερματισμού στην 17η θέση.

Οι συνάδελφοί του οδηγοί Takaaki Nakagami και Joan Mir τράκαρε. Ο Johann Zarco εγκατέλειψε τον αγώνα μετά από έξι γύρους. Ο Franco Morbidelli (Pramac-Ducati) και ο Alex Rins (Yamaha) επίσης δεν είδαν την καρό σημαία στο Austin μετά από ατυχήματα στον αγώνα.

Ο Μάρτιν παραμένει στην πρώτη θέση στον πίνακα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος μετά από τρία Σαββατοκύριακα MotoGP . Ωστόσο, το προβάδισμά του έναντι του Μπαστιανίνι έχει λιώσει στους 21 πόντους.

Ο Vinales ανεβαίνει στην τρίτη θέση χάρη στο σπριντ και τη νίκη του στο Grand Prix. Είναι 24 πόντους πίσω. Ο Acosta ακολουθεί στην τέταρτη θέση, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Bagnaia απέχει 30 βαθμούς από την πέμπτη θέση.

Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

MotoGP Austin Testing: Ο Martinator επιστρέφει σημειώνοντας νέο ρεκόρ γύρουΠοιοι οδηγοί της Formula 1 έχουν τα περισσότερα DNF σε αγώνες F1;Γκολ και ξύλο μεταξύ του Bagnaia Marquez στο MotoGP

Μιχάλης Κοντιζάς για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα