F1 Monaco GP σε ανάλυση: Leclerc pole & αποκλεισμός Haas

F1 Monaco GP: Διασκεδάστε με την ανάλυσή μας και τα λέμε!

-Σύνοψη & αποτέλεσμα
-Τρόμος του Leclerc
-Κριτική για το κομμάτι
-Ο Verstappen θυμωμένος.
-Θυμωμένος ο Χάμιλτον
-Αλόνσο & Πέρεθ εκτός Q1
-Πέναλτι για τον Χάας

F1 Monaco GP:  Ο Haas ξεχνά να ενημερώσει τους μηχανικούς για το πίσω φτερό: αποκλεισμός!

Οι Nico Hülkenberg και Kevin Magnussen αποκλείονται από την πρόκριση στο Μονακό επειδή ο Haas δεν ενημέρωσε σωστά την ομάδα για τη νέα

πίσω πτέρυγα.

Άσχημα νέα για τον Nico Hülkenberg και την ομάδα Haas: Η FIA απέκλεισε στη συνέχεια τον Γερμανό και τον συμπαίκτη του Kevin Magnussen από την πρόκριση για τον αγώνα της Formula 1 στο Μονακό. Ο λόγος είναι παραβίαση των τεχνικών κανονισμών: το πίσω φτερό και στα δύο οχήματα δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.

Aυτό σημαίνει ότι οι Hülkenberg και Magnussen δεν θα ξεκινήσουν στις θέσεις 12 και 15, αλλά θα ξεκινήσουν τον αγώνα από το pit lane

Ο Τεχνικός Αντιπρόσωπος διαπίστωσε κατά τη διάρκεια έρευνας ότι “οι ανώτερες ρυθμιζόμενες θέσεις του στοιχείου του πίσω πτερυγίου υπερέβαιναν τη μέγιστη τιμή των 85 χιλιοστών που επιτρέπεται σύμφωνα με το άρθρο 3.10.10.h των Τεχνικών Κανονισμών”.

Σύμφωνα με τη Haas, αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός τυχαίου λάθους κατά τη ρύθμιση της απόστασης των φτερών. Η αγωνιστική ομάδα έφερε μαζί της μια νέα πίσω πτέρυγα στο Μονακό, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά.

Η παλιά σχεδίαση προσαρμόστηκε για να πληροί τους κανονισμούς, με το μεγαλύτερο κενό να μετράται από το κέντρο της πτέρυγας. Με τη νέα σχεδίαση, το μεγαλύτερο κενό ήταν στα άκρα της πτέρυγας, αλλά η ομάδα δεν είχε εκπαιδεύσει τους μηχανικούς της για να προσαρμόσουν το κενό σύμφωνα με τη νέα σχεδίαση.

Ο Haas παραδέχτηκε επίσης αυτό το λάθος στους επιτρόπους, αλλά είπε επίσης ότι δεν τους έδινε κανένα αθλητικό πλεονέκτημα – το οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 1.3.3 του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα, δεν έχει καμία σχέση. Εκτός από το λάθος, η πτέρυγα πληρούσε τις τεχνικές προδιαγραφές.

Ωστόσο, ο αποκλεισμός ήταν η λογική συνέπεια για τους επιτρόπους.

Η Haas χρειάζεται ειδική άδεια

Λόγω του αποκλεισμού, οι δύο οδηγοί της Haas χρειάζονται πλέον ειδική άδεια για να λάβουν μέρος στον αγώνα αύριο. Αυτό έχει ήδη ζητηθεί και χορηγηθεί επειδή ο Haas ήταν αρκετά γρήγορος το Σαββατοκύριακο.

Haas: Το νέο πίσω φτερό έφταιγε

Θα συνοψίσουμε εν συντομία το σκεπτικό: Ο Haas εξηγεί την παράβαση λέγοντας ότι χρησιμοποίησαν μια νέα πίσω πτέρυγα για πρώτη φορά αυτό το Σαββατοκύριακο. Και ο σχεδιασμός της πτέρυγας ήταν τελικά καθοριστικός για την παραβίαση.

Γιατί με την παλιά σχεδίαση της πίσω πτέρυγας, το χάσμα μεταξύ των δύο στοιχείων ήταν μεγαλύτερο στη μέση. Στη νέα πτέρυγα, όμως, το κενό ήταν μεγαλύτερο στις άκρες, αλλά οι μηχανικοί δεν το ήξεραν αυτό.

Αυτό σημαίνει: Όπως πάντα, το κενό τοποθετήθηκε στο κέντρο, το οποίο άθελά του οδήγησε στην υπέρβαση των προαναφερθέντων 85 χιλιοστών εξωτερικά. Η ίδια η Haas τονίζει ότι αυτό δεν τους έδωσε κανένα πλεονέκτημα απόδοσης.

Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Μια τεχνική παράβαση οδηγεί αυτόματα σε αποκλεισμό.

Haas: Το σκεπτικό στο σύνολό του

F1 Monaco GP:  Die Rennkommissare erklären den Grund für die Disqualifikation von Hülkenberg (und damit auch die von Magnussen) έτσι:

“Ο Τεχνικός Αντιπρόσωπος ανακάλυψε κατά την εξέταση ότι οι ρυθμιζόμενες θέσεις του άνω στοιχείου πίσω φτερού υπερέβαιναν το μέγιστο επιτρεπόμενο σύμφωνα με το άρθρο 3.10.10.h του Τεχνικού Κανονισμού των 85 χιλιοστών.”

“Η ομάδα εξήγησε ότι αυτό ήταν η συνέπεια ενός ακούσιου λάθους εκ μέρους της στη ρύθμιση του κενού του πτερυγίου. Το φτερό που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα νέο σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Μονακό.”

“Η παλιά σχεδίαση είχε οριστεί να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς με το μεγαλύτερο κενό μετρημένο από το κέντρο της πτέρυγας. Σύμφωνα με τη νέα σχεδίαση, το μεγαλύτερο κενό ήταν στα άκρα της πτέρυγας, αλλά η ομάδα δεν είχε εκπαιδεύσει τους μηχανικούς της για να ρυθμίσει το κενό σύμφωνα με το νέο σχέδιο, με αποτέλεσμα τη μη συμμόρφωση.”

“Το καθήκον αυστηρής συμμόρφωσης με τους Τεχνικούς Κανονισμούς ανήκει ανά πάσα στιγμή στον αγωνιζόμενο. Η ομάδα πρότεινε ότι δεν υπήρχε πλεονέκτημα απόδοσης από τη μη συμμόρφωση. Το άρθρο 1.3.3 του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα καθιστά σαφές ότι αυτό είναι άσχετο .”

“Η ομάδα ήταν ειλικρινής στην παραδοχή του λάθους της. Η πτέρυγα ήταν κατά τα άλλα συμβατή με τους Τεχνικούς Κανονισμούς και η τεχνική ομάδα της FIA επιβεβαίωσε ότι ήταν ικανοποιημένη με την εξήγηση της ομάδας για το λάθος.”

“Δεδομένης της παραδεκτής παραβίασης των κανονισμών, αποκλείσαμε το Car 27 από την κατάταξη κατάταξης.

Ο Χάας αποκλείστηκε!

Αυτό ήταν αναμενόμενο: οι Kevin Magnussen και Nico Hülkenberg αποκλείστηκαν. Περισσότερα για αυτό σύντομα!

F1 Monaco GP:  Το πρόβλημα με το ραδιόφωνο προκαλεί απόφραξη

Λίγο πριν, ο Hülkenberg είχε γλιτώσει άλλη μια τιμωρία. Οι επίτροποι είχαν ερευνήσει ένα μπλοκάρισμα εναντίον του Esteban Ocon στο Q2, αλλά αθώωσαν τον Γερμανό επειδή η ομάδα δεν μπορούσε να τον προειδοποιήσει λόγω προβλημάτων με τον ασύρματο και δεν μπορούσε να δει τον Ocon στη στροφή 3. Και επειδή ανέβασε ρυθμό μόλις έφτασε ο Όκον, δεν υπήρχε πέναλτι.

«Δεν ξέρω, κατά κάποιο τρόπο το ραδιόφωνο δεν λειτούργησε», εξηγεί στον Σκάι . “Δεν έλαβα την ανακοίνωση ότι ο Esteban ερχόταν από πίσω. Και μέχρι τη στροφή 3 είναι εξαιρετικά δύσκολο να δεις στον καθρέφτη όταν είσαι πολύ ψηλά και ο άλλος μπαίνει μόνο στη στροφή 1. Χωρίς ραδιοφωνική επικοινωνία είμαι τυφλή, δεν μπορώ να κάνω πολλά».

Τελικά, ένα πέναλτι μέσω αποκλεισμού δεν θα έπαιζε ρόλο ούτως ή άλλως. Οι βαθμοί θα είναι πολύ δύσκολοι για τον Hülkenberg την Κυριακή. Αφού τερμάτισε δωδέκατος, είπε ήδη ότι ο αγώνας της Κυριακής θα ήταν «μια σκληρή υπόθεση». Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο τώρα.

Γιατί απλά ο Χάας του έλειπε ο ρυθμός το Σάββατο. Ο Hülkenberg λέει ότι δεν είχε κίνηση ούτε έχασε πολύ χρόνο πουθενά αλλού. «Δυστυχώς, απλώς δεν ήταν αρκετά γρήγορος», όπως λέει. “Έγινε λίγο προφανές χθες ότι δεν είμαστε αρκετά στο top 10 υλικό εδώ.”

Θυμωμένος ο Μάγκνουσεν: Ο γύρος ακυρώθηκε χωρίς ανάγκη!

F1 Monaco GP:  Εν τω μεταξύ, ο συμπαίκτης Kevin Magnussen είχε προβλήματα εντελώς διαφορετικού είδους Μετά την πρόκριση, ο Δανός ήταν ενοχλημένος που έλαβε οδηγίες από την ομάδα του να εγκαταλείψει έναν καλό γύρο για μια μεταγενέστερη προσπάθεια, η οποία στη συνέχεια δεν ήταν αρκετή για να βελτιωθεί.

Ο Magnussen ήταν ελαφρώς ταχύτερος στον πρώτο τομέα από τον προηγούμενο χρόνο του Q2, αλλά θα έπρεπε να ματαιώσει τον γύρο και να προετοιμαστεί για μια νέα προσπάθεια. Αλλά δεν ήταν πιο γρήγορος, έτσι ο Magnussen κόλλησε στη 15η θέση και ήταν τσαντισμένος.

«Είχαμε έναν επιπλέον γύρο καυσίμων μαζί μας σε περίπτωση που υπήρχε κίνηση στην πρώτη προσπάθεια, θα μπορούσαμε να σταματήσουμε και να οδηγήσουμε ξανά», εξηγεί ο Magnussen.

Ντέιν θυμωμένος: Το ίδιο πράγμα κάθε εβδομάδα!

«Αφήσαμε τα πιτς με αρκετό χρόνο για να το κάνουμε και ξεκίνησα τον γύρο στο παράθυρο και κέρδισα περισσότερο από ένα δέκατο στη στροφή ένα», λέει. «Φαινόταν πολύ καλό – και μετά σταματήσαμε τον γύρο χωρίς λόγο», λέει θυμωμένος. «Και μετά είχα κίνηση σε όλο τον γύρο».

“Για κάποιο λόγο σταματήσαμε τον γύρο, παρόλο που ο χρόνος του γύρου ήταν καλύτερος.”

Ο Magnussen είναι πεπεισμένος ότι η Haas θα είχε τον ρυθμό για το Q3 και ότι η ομάδα “έχασε μια μεγάλη ευκαιρία”.

Και προφανώς δεν είναι πλέον ευχαριστημένος με τη λήψη αποφάσεων στο διοικητήριο γιατί λέει ότι είναι «το ίδιο πράγμα κάθε μέρα και κάθε Σαββατοκύριακο». “Έτσι πρέπει να το θέσουμε υπό έλεγχο. Πρέπει να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι”.

Alpine: Θα υπήρχαν περισσότερα

F1 Monaco GP:  Η Alpine έφτασε επίσης στο Q3 για πρώτη φορά με τον Gasly, αλλά ο Γάλλος ήρθε τελευταίος. Ο συμπαίκτης Ocon αποκλείστηκε στο Q2 στην ενδέκατη θέση και είπε αυτοκριτικά για τον εαυτό του και τον Gasly: ​​”Δεν κάναμε τη δουλειά σωστά”.

«Έκανα ένα λάθος στο δεύτερο γύρο στο Q2», είπε ο Ocon. Κατέστρεψε τα ελαστικά του στη διαδικασία, αλλά παρ’ όλα αυτά σχεδόν έφτασε στο Q3, γι’ αυτό πιστεύει: “Νομίζω ότι η P6 ή η P7 ήταν πιθανώς δυνατή σήμερα.”

Ως εκ τούτου, ήταν «πολύ απογοητευτικό» που αποκλείστηκε στο Q2. Ο συμπαίκτης Gasly, από την άλλη πλευρά, είναι «πολύ χαρούμενος» για όλη την ομάδα που μπήκε στην πρώτη 10άδα. Αλλά επιβεβαιώνει επίσης τη δήλωση του Ocon ότι ο γύρος του Q3 δεν ήταν ο βέλτιστος.

«Δυστυχώς χτύπησα τον τοίχο στο σικάν και χτύπησα τον αριστερό μου πίσω τροχό, έτσι πέρασα τη γραμμή τερματισμού με τρεις τροχούς», είπε ο Γκάσλι, ο οποίος κατέστησε επίσης σαφές ότι χωρίς αυτόν τον κίνδυνο δεν θα είχε φτάσει στο Q3. .

«Οπότε σίγουρα άξιζε τον κόπο», διευκρινίζει και τονίζει: «Ήταν το πιο σημαντικό Σάββατο της χρονιάς και ήταν αυτό που είχαμε την καλύτερη απόδοση»

F1 Monaco GP:  Williams για πρώτη φορά στο τρίτο τρίμηνο: Οι αναβαθμίσεις έκαναν τη διαφορά;

Ενώ ο Albon έφερε τους Williams στο Q3 για πρώτη φορά φέτος, ο συμπαίκτης του Sargeant αποκλείστηκε ξανά στο Q1. Ωστόσο, ο ίδιος ο Albon τονίζει ότι η έλλειψη αναβαθμίσεων μπορεί να στέρησε από τον Αμερικανό μια ευκαιρία για Q2.

Επειδή αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν ο μόνος με τα νέα εξαρτήματα στο αυτοκίνητο και έτσι ο Sargeant έχασε το Q2 κατά 0,133 δευτερόλεπτα. «Ήταν μια καλή συνεδρία για εμάς», λέει ο ίδιος ο Sargeant.

“Έχω οδηγήσει καλά από το FT1 και ήμουν πολύ ευχαριστημένος με τους γύρους μου στις κατατακτήριες. Ένιωσα ότι μπορούσα να βγάλω τα πάντα από το πακέτο που είχα σήμερα”, είπε ο Αμερικανός.

Αλλά χωρίς τις ενημερώσεις δεν υπήρχαν περισσότερα. Ο Αλμπόν από την άλλη, από το P9 αύριο έχει σχεδόν ιδανικές συνθήκες για να πετύχει τους πρώτους πόντους για τη Γουίλιαμς φέτος.

“Κοιτάζοντας μπροστά για το αύριο, τα κόκκαλα μπορεί να είναι ένα θέμα που πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ελπίζω να μπορώ να έχω μια καθαρή διαδρομή και να προστατεύσω τα ελαστικά”, δήλωσε ο Albon.

Οι διαφημιστικές συσσωρεύσεις προκαλούν προβλήματα

Στο Μονακό είναι απολύτως φυσιολογικό οι οδηγοί να αγγίζουν τα προστατευτικά κάγκελα κατά διαστήματα. Το μόνο ανόητο είναι ότι διάφορα διαφημιστικά αυτοκόλλητα βγήκαν πολλές φορές αυτό το Σαββατοκύριακο – προς μεγάλη απογοήτευση των οδηγών.

“Έμεινα έκπληκτος που δεν υπήρχε κόκκινη σημαία [στο Q1] γιατί κάποια στιγμή ήταν και αυτοί στην αγωνιστική γραμμή. Έτσι έπρεπε να οδηγήσω πιο σφιχτές γραμμές σε ορισμένα σημεία για να αποφύγω να τις πάρω στο αυτοκίνητό μου”, αναφέρει ο Verstappen Example. .

Και ο Norris εξηγεί ότι αυτός είναι ο λόγος που κατέληξε να χρησιμοποιήσει ένα επιπλέον σετ ελαστικών στο Q1. «Ήταν πολύ χάος και αυτό δεν έπρεπε να συμβεί στη Formula 1», επικρίνει.

“Πρέπει να βρουν μια καλύτερη λύση από απλά αυτοκόλλητα. Ακουμπάμε τον τοίχο, αλλά είναι απαράδεκτο αυτό να καταστρέψει ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Πρέπει να βρουν μια καλύτερη λύση”, είπε ο Νόρις.

Άλλοι οδηγοί επικρίνουν επίσης την τρέχουσα κατάσταση.

Ο Μάγκνουσεν ενοχλείται: Να σταματήσει τον γύρο

F1 Monaco GP:  Ο αποκλεισμός το καθιστά άκυρο ούτως ή άλλως, αλλά πριν ακόμα γίνει γνωστό, ο Δανός ενοχλήθηκε για την έξοδό του στο Q2. Γιατί σύμφωνα με τη δική του δήλωση σταμάτησε έναν γρήγορο γύρο χωρίς να χρειαστεί.

«Κέρδισα περισσότερο από ένα δέκατο στη στροφή 1. Έτσι φαινόταν πολύ καλό και σταματήσαμε τον γύρο χωρίς λόγο», θαυμάζει. Έγινε όπως έπρεπε και είχε κίνηση στον επόμενο γύρο.

«Δεν ξέρω γιατί σταματήσαμε τον γύρο», σηκώνει τους ώμους του και εξηγεί: «Είχαμε μαζί μας έναν επιπλέον γύρο καυσίμων σε περίπτωση που είχαμε πρόβλημα στον πρώτο γύρο».

“Και για κάποιο λόγο ματαιώσαμε αυτόν τον γύρο, παρόλο που είχαμε καλύτερο χρόνο γύρου”, είπε ο Magnussen, ο οποίος εξήγησε ότι κατά τη γνώμη του το Q3 θα ήταν δυνατό σήμερα.

«Φαινόταν ότι είχαμε τον ρυθμό», τονίζει. Αντίθετα, αποκλείστηκε στο Q2 ως 15ος και τελευταίος. Αλλά τώρα αυτό δεν έχει πια σημασία…

F1 Monaco GP:  Πώς έγινε η καταστροφή της Sauber;

Τα P19 και P20 είναι ήδη αρκετά κακά. Όμως σήμερα το έλλειμμα ήταν ακόμη πιο σοκαριστικό. Ο Bottas ήταν ήδη 0,452 δευτερόλεπτα πίσω από τον Perez στο P18, με τον Zhou σχεδόν ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο πίσω.

«Δεν έχω απάντηση ακόμα», παραδέχεται ο Μπότας όταν ρωτήθηκε για την καταστροφή. «Είμαστε σε μπελάδες εδώ, φαίνεται ότι δεν μπορούμε να πάρουμε περισσότερα από αυτό και δεν ξέρω γιατί», σκέφτεται.

Συνετρίβη στο FT3 πριν, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι λόγος για την αδύναμη πρόκριση. Η ισορροπία του αυτοκινήτου ήταν πραγματικά καλή, διευκρινίζει. Ήταν απλώς «αρκετά μακριά».

Ο συμπαίκτης Zhou, για τον οποίο τα πράγματα πήγαν ακόμη χειρότερα, ανέφερε ότι τίποτα δεν ήταν σωστό. Οι θερμοκρασίες δεν ήταν στο σωστό παράθυρο και απλά δεν είχε κανένα κράτημα.

Οι γύροι του ήταν στην πραγματικότητα «αρκετά καθαροί» – αλλά μόνο ένα δευτερόλεπτο πολύ αργοί. Και ο εκπρόσωπος της ομάδας Alessandro Alunni Bravi παραδέχεται ότι μετά από σήμερα πρέπει απλώς να βελτιωθούν «σε κάθε τομέα».

Αθώωση και για τον Hülkenberg

F1 Monaco GP:  Ο Γερμανός επίσης ξεφεύγει χωρίς τιμωρία (προς το παρόν). Σχετικά με τον υποτιθέμενο αποκλεισμό του Ocon, λέγεται ότι το ραδιόφωνο του Hülkenberg απέτυχε. Ο Γερμανός το είχε ήδη εξηγήσει ο ίδιος.

Ως αποτέλεσμα, ο Hülkenberg δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι ο Ocon ήταν πίσω του, γι’ αυτό και δεν υπάρχει πέναλτι. Φυσικά, η πιθανή τεχνική παράβαση και η απειλή αποκλεισμού παραμένουν ανοιχτά.

Εδώ είναι επίσης το πλήρες σκεπτικό:

“Η ομάδα είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει το Car 27 για την άφιξη του Car 31 σε γρήγορο γύρο, αλλά το σύστημα ραδιοεπικοινωνίας δεν λειτουργούσε αξιόπιστα και ο οδηγός του Car 27 δεν έλαβε τα μηνύματα. Ακούσαμε ” Τα ραδιοφωνικά μηνύματα από την ομάδα στον οδηγό, αλλά φαίνεται ότι αυτά τα μηνύματα δεν πήγαν στο αυτοκίνητο».

“Ο οδηγός του Car 31 επιβεβαίωσε ότι και αυτός είχε προβλήματα με το σύστημα επικοινωνίας. Είχαμε παρόμοιες αναφορές για διακεκομμένα ραδιοφωνικά μηνύματα από άλλη ομάδα σήμερα.”

“Ο οδηγός του αυτοκινήτου 31 αναγνώρισε ότι, επειδή η είσοδος της στροφής 3 είναι τυφλή, ο οδηγός του αυτοκινήτου 27 δεν θα μπορούσε να γνωρίζει την προσέγγισή του χωρίς το πλεονέκτημα μιας προειδοποίησης ασυρμάτου. Το ένιωσε επίσης, παρά το γεγονός ότι έπιασε το αυτοκίνητο 27, δεν επηρεάστηκε ουσιαστικά κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου από το Car 27 επειδή το Car 27 ανέβασε ρυθμό στη στροφή 4.”

«Δεδομένου ότι η ομάδα είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει κατάλληλα τον οδηγό της για την άφιξη του αυτοκινήτου 31, υπό το πρίσμα των τεχνικών ζητημάτων με τις ραδιοεπικοινωνίες και το γεγονός ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου 31 είπε ότι δεν επηρεάστηκε ουσιωδώς, πήραμε καμία άλλη ενέργεια»

F1 Monaco GP:  Ο Σάιντζ αθωώθηκε

Και εκεί έχουμε την πρώτη απόφαση: ο Σάινζ δεν θα τιμωρηθεί επειδή δήθεν μπλόκαρε τον Αλμπόν. Οι αγωνοδίκες του αγώνα εξηγούν, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος ο οδηγός της Williams δήλωσε ότι δεν τον σταμάτησαν άσκοπα.

Ο Άλμπον τόνισε επίσης ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στη στενή πίστα του Μονακό. Εδώ είναι το πλήρες σκεπτικό:

«Ο οδηγός του αυτοκινήτου 55 ενημερώθηκε από την ομάδα για την προσέγγιση του αυτοκινήτου 23. Ο οδηγός του αυτοκινήτου 55 προσπάθησε να κινηθεί όσο πιο γρήγορα μπορούσε από την αγωνιστική γραμμή για να δώσει χώρο στο Car 23 στην έξοδο του Στροφή 16. Ωστόσο, δεδομένης της σφιχτής φύσης του chicane και της πίστας του Μονακό, το Car 23 επηρεάστηκε από την παρουσία του Car 55 στο chicane.”

“Ο οδηγός του Car 55 δήλωσε εκ των υστέρων ότι θα μπορούσε ίσως να είχε βγει από την πίστα και έτσι να είχε δώσει περισσότερο χώρο στο Car 23, αλλά ένιωσε ότι δεν εμπόδισε άσκοπα το Car 23 καθώς έκανε τα απαραίτητα βήματα στην πίστα για να του δώσει χώρο.”

«Ο οδηγός του Car 23 μπόρεσε να ολοκληρώσει τον γύρο ώθησής του και παρόλο που μπορεί να έχασε ενάμιση δέκατο από άποψη χρόνου και επομένως επηρεάστηκε, είπε ότι ήταν, στο μυαλό του, «γκρίζο» ως προς το αν ή όχι τον εμπόδισε άσκοπα το αυτοκίνητο 55».

“Δεν πίστευε ότι αυτή ήταν μια ξεκάθαρη περίπτωση παρεμπόδισης. Αναγνώρισε ότι το μέρος της πίστας ήταν ιδιαίτερα δύσκολο σε αυτό είναι μια ακολουθία τυφλών γωνιών και ότι το Car 55 δεν θα μπορούσε να δει το Car 23 να πλησιάζει νωρίτερα.”

«Υπό το πρίσμα των παραπάνω, δεν προβήκαμε σε περαιτέρω ενέργειες».

“Special feeling”: Ο Leclerc αντέχει την πίεση

F1 Monaco GP: «Αισθάνεται τόσο ωραία όσο την πρώτη φορά», γελάει ο Μονεγάσκος μετά το τρίτο του pole home και τονίζει: «Στο Μονακό τα συναισθήματα και η ένταση πριν μπεις στο αυτοκίνητο είναι πολύ υψηλότερα από οπουδήποτε αλλού».

«Όταν τελειώνεις τον γύρο και ακούς ότι είσαι στην pole position, είναι πάντα ένα ιδιαίτερο συναίσθημα», είπε ο Leclerc, ο οποίος είπε ότι δεν αισθάνθηκε καμία επιπλέον πίεση μετά τους καλύτερους χρόνους προπόνησής του.

“Όταν βάζω το κράνος και κάθομαι στο αυτοκίνητο, νιώθω μια χαρά. Μετά δεν νιώθω τίποτα πια”, τονίζει.

Russell: Οι ενημερώσεις αποδίδουν

Στην άλλη πλευρά του γκαράζ της Mercedes, η διάθεση είναι πολύ καλύτερη. «Ήταν μια πολύ δυνατή συνεδρία», λέει ο Ράσελ με ικανοποίηση, τονίζοντας: «Ένιωσα πολύ καλά στο αυτοκίνητο».

Το μόνο πράγμα που ήταν “πολύ απογοητευτικό” ήταν το στενό χάσμα από το P3. Ήταν μόλις 0,025 δευτερόλεπτα πίσω από τον Sainz και μόνο ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου πίσω από τον Norris.

“Αλλά η ομάδα έκανε εξαιρετική δουλειά και έφερε ενημερώσεις στο μονοθέσιο νωρίτερα από το αναμενόμενο, και πραγματικά αποδίδει. Μπορώ να νιώσω την πρόοδο”, τονίζει.

Αύριο η στρατηγική θα είναι το «κλειδί», γι’ αυτό δεν θέλει να εγκαταλείψει το όνειρό του για τερματισμό στο βάθρο στο Μονακό.

«Χρειάζεσαι λίγη τύχη», ξέρει. Ίσως όμως τότε να αποκτήσει ακριβώς την ευτυχία που του έλειπε σήμερα…

Χάμιλτον: Χάνω τακτικά στα προκριματικά

Μετά την έντονη προπόνησή του, ο παγκόσμιος πρωταθλητής ρεκόρ βρίσκει «λίγο απογοητευτικό» να είναι μόλις έβδομος. «Το μονοθέσιο έτρεξε αρκετά καλά», αναφέρει, εξηγώντας ότι «για κάποιο λόγο» απλά δεν μπορούσε να σημειώσει άλλη πρόοδο στις κατατακτήριες.

“Ο Γιώργος έχει τη βελτιωμένη μπροστινή πτέρυγα. Αυτό έχει οδηγήσει σε διαφορά στην απόδοση, ειδικά στις υψηλές ταχύτητες”, τονίζει. Αλλά μάλλον αυτός από μόνος του δεν είναι ο λόγος που έμεινε ξανά πίσω στις κατατακτήριες.

“Το περιμένω τώρα. Κάθε φορά που μπαίνω στις κατατακτήριες, ξέρω ότι θα χάσω μερικά δέκατα”, σηκώνει τους ώμους του και τονίζει ότι δεν γνωρίζει ακόμα τον λόγο για αυτό.

“Είναι σίγουρα απογοητευτικό”, παραδέχεται στον Sky και διαβεβαιώνει: “Δεν οδηγώ διαφορετικά. Οι γύροι είναι πραγματικά υπέροχοι”. Απλώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την πρόκριση.

250ος πόλος για τη Ferrari

F1 Monaco GP:  Αυτό το στατιστικό θα πρέπει να ευχαριστήσει όλους τους οπαδούς της Ferrari: Η Scuderia κατέλαβε την 250η pole position στη Formula 1 σήμερα, καθιστώντας την την πρώτη ομάδα στην ιστορία της premier class που σπάει αυτό το όριο.

Αυτό το στατιστικό είναι λιγότερο ωραίο: ο Charles Leclerc δεν μπόρεσε να μετατρέψει ούτε ένα από τα δώδεκα τελευταία του poles σε νίκη! Το κατάφερε για τελευταία φορά στη Μελβούρνη το 2022 – πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.

Το ρεκόρ του μετά από μια pole position έκτοτε: τέσσερις δεύτερες θέσεις, τρεις τρίτες θέσεις, μία τέταρτη θέση, τρεις αποχωρήσεις και ένας αποκλεισμός. Θα τελειώσει επιτέλους αύριο αυτή η μαύρη σειρά…;

F1 Monaco GP:  Το φιλί του Verstappen στον τοίχο…

… μπορείτε να βρείτε ξανά εδώ στο βίντεο. Ο ίδιος λέει στον Sky : “Όλα ήταν εντάξει στις γρήγορες στροφές, νομίζω ότι ήμασταν πολύ γρήγοροι και εκεί. Αλλά πάνω από τα κράσπεδα και τα χτυπήματα ήταν πολύ άσχημα.”

“Ήταν σαν καρτ. Και φυσικά αυτό δεν είναι καλό”, τονίζει, εξηγώντας ότι η επαφή του με τον τοίχο “δεν ήταν τόσο μεγάλη”. “Αλλά είχα ήδη χάσει τρία δέκατα. Τότε ο γύρος τελείωσε”, εξηγεί.

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα στον αγώνα τώρα, σηκώνει τους ώμους του και εξηγεί: «Δεν είμαι απογοητευμένος με τη θέση, απλά είμαι απογοητευμένος με την απόδοσή μας». Γιατί αυτό φαινόταν ήδη πριν από το Σαββατοκύριακο.

“Ήταν πολύ δύσκολο για εμάς. Ένιωθα πολύ άνετα στις στροφές υψηλής ταχύτητας. Αυτό ήταν τουλάχιστον ευχάριστο, αλλά στη χαμηλή ταχύτητα απλά χάνουμε πάρα πολλά”, εξηγεί.

Max Verstappen's final flying lap was over almost as soon as it started

The Dutchman banged the wall at Turn 1 #F1 #MonacoGP pic.twitter.com/mZ91uOdsri

Formula 1 (@F1) May 25, 2024

Νόρις: Έχασε χρόνο στις στροφές 3 και 4

F1 Monaco GP:  Μένουμε απευθείας στη McLaren, όπου ο Lando Norris αναφέρει μετά το P4: “Ως ομάδα, θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τη δεύτερη και την τέταρτη θέση σε μια πίστα δρόμου, και ότι είμαστε τόσο κοντά στη Ferrari όσο ήμασταν.”

“Ξέραμε ότι πιθανότατα θα πήγαιναν στο Σαββατοκύριακο ως φαβορί. Το να τους χωρίσουν και να έχουν τον Όσκαρ εκεί [μεταξύ τους] είναι καλό σημάδι κατά τη γνώμη μου”, είπε ο Βρετανός μετά το P4.

“Φυσικά θα ήθελα να ήμουν τουλάχιστον P3. Αλλά τα κενά είναι τόσο μικρά, τόσο λίγος χρόνος γύρου εδώ ή εκεί ή μια λάθος εκτίμηση του εκατοστού μπορεί να σας κοστίσει ακριβά”, εξηγεί.

Για το μικρό του κενό από τον συμπαίκτη του, λέει: «Δυσκολεύτηκα λίγο όλο το Σαββατοκύριακο στις στροφές 3 και 4. Γίνονταν όλο και πιο στενοί, αλλά αυτό ήταν το μόνο μέρος όπου έχασα χρόνο στο Όσκαρ».

«Έχασα ένα δέκατο και μισό εκεί», αναφέρει και εξηγεί ότι ο χρόνος στον τελευταίο του γύρο δεν ήταν σωστός. «Δεν είχα το τέλειο outlap», είπε ο Norris.

Η ουσία είναι ότι είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα για την ομάδα.

F1 Monaco GP – Piastri: Το Pole θα ήταν δυνατό

Στο τέλος έμεινε 0,154 δευτερόλεπτα πίσω από τον Leclerc και ο Αυστραλός τόνισε: «Νομίζω ότι αν είχατε κάνει το δεύτερο μισό του πρώτου μου γύρου στο Q3 και το πρώτο μισό του δεύτερου γύρου, θα ήταν αρκετό».

Στο τέλος, έκανε μερικά πάρα πολλά «λάθη», λέει θυμωμένος. «Αλλά το καπέλο στον Τσαρλς, ήταν απίστευτα γρήγορος όλο το Σαββατοκύριακο», τονίζει ο Πιάστρι, ο οποίος είναι λοιπόν ευχαριστημένος με το P2 στο τέλος.

Γιατί μερικές φορές φαινόταν αδύνατο να πλησιάσω τόσο τον Λεκλέρκ. Ξέρει ότι το αυριανό ξεκίνημα θα είναι κρίσιμο, γιατί όποιος ηγηθεί μετά μπορεί «πολύ εύκολα» να ελέγξει τι συμβαίνει.

Διαφορετικά, το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι η στρατηγική. Αλλά η αρχική θέση σίγουρα δεν είναι κακή, είπε ο οδηγός της McLaren.

Wolff: Η σκηνοθεσία είναι σωστή, το αποτέλεσμα όχι

«Είναι τόσο γλυκόπικρο», απάντησε το αφεντικό της Mercedes στο Sky όταν ρωτήθηκε αν είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και εξήγησε: «Με τις [θέσεις] πέμπτη και έβδομη, είναι κάπως το ίδιο όπως το ξέρουμε».

“Αλλά τότε λείπουν 25 εκατοστά στο P3 και ένα χιλιοστό στο P4, απλά δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του P2 και εμάς, αυτό είναι ίσως ένα ή δύο μέτρα. Αλλά φυσικά αυτό δεν βοηθά στη θέση”, είπε ο Wolff.

Ή για να το θέσω απλά: Είναι ευχαριστημένος με τους χρόνους γύρων, αλλά όχι με το αποτέλεσμα. Αλλά πιστεύει ότι «κάναμε ένα βήμα μπροστά», διευκρινίζει το αφεντικό της ομάδας.

«Φυσικά μπορεί να υπάρξουν και πάλι πισωγυρίσματα, αλλά αυτή τη στιγμή η κατεύθυνση είναι σωστή και πρέπει απλώς να τη διατηρήσουμε έτσι», τονίζει. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να το δεις στο γυμνό αποτέλεσμα.

Μιχάλης Κοντιζάς για το sportime.gr.

Keywords
monaco, monaco, formula 1, top 10, νέα, fia, σημαίνει, pit, car, top, alpine, norris, σετ, λύση, ώμους, άφιξη, home, russell, mercedes, ferrari, class, max, twitter, mclaren, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, κινηση στους δρομους, γερμανος, κεν ρασελ, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, ξανα, βιντεο, αδεια, αυτοκινητο, βημα, γνωμη, δουλεια, εβδομη, θεμα, ονειρο, πιεση, ραδιοφωνο, ρυθμος, τα νεα, car, formula 1, mclaren, αρθρο, ακυρο, αξιζε, απιστευτα, απλα, αυτοκολλητα, άφιξη, βρειτε, γεγονος, γινει, γυρος, δευτερο, δεκατα, δηλωση, δικη, δωδεκα, δωσει, ευχαριστο, εγινε, ευκαιρια, ευτυχια, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελαστικα, ελλειψη, επικοινωνια, επρεπε, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, ισχυει, ισορροπια, καγκελα, κινηση, λαθος, ληψη, λύση, λογο, μηνυματα, μικρο, μονακο, μπορεις, μπορειτε, μυαλο, ξεκινημα, μπλοκαρισμα, ομαδα, παντα, οδηγος, ουσιαστικα, ουσια, οχηματα, πεμπτη, προβληματα, πρισμα, ρασελ, ρεκορ, ρυθμιση, ρολο, σαββατο, σετ, σιγουρα, συνεχεια, σκηνοθεσια, στα ακρα, σχεδιο, τιμωρια, τιμη, τρια, φιλι, φυσικα, φορα, χαος, χασμα, χειροτερα, χρονος, χαρα, αδυνατο, αφεντικο, αγωνας, ανηκει, βηματα, class, fia, γερμανο, home, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κυριακη, alpine, μπροστα, νιωσω, norris, οδηγοι, πακετο, pit, σημαια, σημαίνει, σωστο, σωστος, top 10, top, θεσεις, υλικο, ώμους, ωραιο
Τυχαία Θέματα
F1 Monaco GP, Leclerc,Haas