4 Δεκεμβρίου 1991: Η αλλαγή της ονομασίας «Μακεδονία»

Σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου του 1991 διαδραματίζεται ακόμη ένα επεισόδιο από τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια.

Το 1991 θεωρείται χρονιά ορόσημο για τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, καθώς από τότε ξεκίνησε η συζήτηση γύρω από την ονομασία των Σκοπίων.

Στις

3 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ ζητά διεθνή αναγνώριση της χώρας του ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με επιστολή του προς τους ηγέτες όλων των κρατών του κόσμου.

Την αμέσως επόμενη το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση της πΓΔΜ:

α) Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δε υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Κοινωνικό Μέρισμα: Το χάνουν το 80% των περυσινών δικαιούχων

Μάλιστα, λίγες μέρες αργότερα, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίντριχ Γκένσε ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησής του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Σλοβενίας, της Κροατίας, αλλά και της «Μακεδονίας».

Η γενικόλογη Κοινή Θέση των «12» παρουσιάσθηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά ως «ελληνική επιτυχία» και υιοθέτηση των ελληνικών απόψεων από τους κοινοτικούς εταίρους.

Άλλα γεγονότα στις 4 Δεκεμβρίου:

1944: Διοργανώνεται μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τα θύματα της 3ης Δεκεμβρίου 1944. Ακολουθούν νέα επεισόδια και συμπλοκές, με 40 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα.

1963: Γεννιέται ο Σεργκέι Μπούμπκα, Ουκρανός αθλητής του στίβου, ο κορυφαίος επικοντιστής όλων των εποχών.

1971: Το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep Purple, που γράφουν το πιο γνωστό κομμάτι τους «Smoke on the Water».

1993: Φεύγει από τη ζωή ο Φρανκ Ζάπα, αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

The post 4 Δεκεμβρίου 1991: Η αλλαγή της ονομασίας «Μακεδονία» appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα