Ξεκίνησαν... (video)

Τις οκτώ από τις δέκα πλέον πρόσφατες προετοιμασίες του ο ΠΑΟΚ τις πραγματοποίησε επί ολλανδικού εδάφους κι η σεζόν που ξεκινάει δεν αποτελεί εξαίρεση. Οπως και πέρσι έτσι και φέτος οι άνθρωποι του Δικεφάλου επέλεξαν το Χορστ για να εκκινήσουν τη δημιουργία της φετινής ομάδας. Με 28 ποδοσφαιριστές, ανάμεσα στους οποίους νέα πρόσωπα, όπως οι Χατσερίντι, Ζαμπά (σ.σ. σημειωτέον πως σήμερα ανακοινώθηκε η απόκτησή του με τη σχετική ρήτρα στο συμβόλαιό του ν’ ανέρχεται στο
ιλιγγιώδες ποσό των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ) και άλλα όχι και τόσο … νέα, όπως οι Χαρίσης, Ενρίκε, Λάμπρου, Μυστακίδης, η αποστολή της ομάδας αναχώρησε το πρωί αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη κι εγκαταστάθηκε στα γνώριμα σ’ αυτήν λημέρια. Με τον καιρό αυτή τη φορά να δικαιώνει απόλυτα τη συγκεκριμένη επιλογή, καθώς το θερμόμετρο με δυσκολία ανέβαινε στους δέκα επτά βαθμούς, άπαντες βρέθηκαν στο προπονητικό κέντρο λίγο πριν από τις 18.30 (σ.σ. τοπική ώρα) και δεν έχασαν … χρόνο. Μετά από μια 10λεπτη εισαγωγική ομιλία του Ραζβάν Λουτσέσκου τα πάντα πήραν το … δρόμο τους. Χαλαρό τρέξιμο προθέρμανσης, διατάσεις, μπόλικο κέφι για δουλειά κι απευθείας στα … βαθιά. Ασκήσεις ξεχωριστά για τους τερματοφύλακες, άλλες για τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές και ξεχωριστό δίδυμο οι Μιχόγεβιτς – Μπαλογιάννης.

Αρχικά, προκειμένου να μπουν στο … πνεύμα και τη φιλοσοφία του προπονητή τους, η πρώτη άσκηση με μπάλα ήταν για να εμπεδώσουν τη λογική της γρήγορης κυκλοφορίας, να ξετινάξουν από πάνω τους τη θερινή ραστώνη των διακοπών. Χωρίς τερματοφύλακες με περιορισμούς στις επαφές με την μπάλα, χωρισμένοι σε δυο πολυπληθείς ομάδες και δυο … “μπαλαντέρ” με σκοπό την απρόσκοπτη μεταφορά της μπάλας, με τα πρόσωπα να αλλάζουν ομάδες ανάλογα με τις ανάγκες που διαμορφώνονταν. Λίγο μετά όμως στο κάδρο μπήκε η τακτική. Ο κ. Λουτσέσκου έπαιρνε σε διπλανό γήπεδο μια μεσοεπιθετική γραμμή, σε σχηματισμό 4-4-2 ζητώντας πίεση στον αντίπαλο από τα πρώτα μέτρα, άμεση προσαρμογή, σωστές αποστάσεις και ταχεία εκτέλεση. Κάτι σαν … ιδιαιτερο δηλαδή με πολλές οδηγίες και παρατηρήσεις, με τα πρόσωπα να εναλλάσσονται σχεδόν ανά 20λεπτο. Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιποι επιδόθηκαν σε “διπλό” σε περιορισμένο χώρο με τερματοφύλακες. Πρώτο “θύμα” υπήρξε ο Ελ Καντουρί, έπειτα από ένα μαρκάρισμα του Χατσερίντι, με τον Μαροκινό να συνεχίζει μεν αλλά ν’ απασχολεί το ιατρικό επιτελείο μετά το πέρας της προπόνησης.

Συνολικά αυτή μοιάζει να είναι κι η λογική της τεχνικής ηγεσίας, με το ασκησιολόγιο να περιλαμβάνει πάντα μπάλα, όλοι να μετέχουν μαζί στο κομμάτι της γενικής φιλοσοφίας που διέπει την ομάδα και το κάθε κομμάτι, η κάθε γραμμή να δουλεύει ξεχωριστά και με μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια τους τομείς ευθύνης της. Από αύριο πλέον οι ρυθμοί ανεβαίνουν με διπλές προπονήσεις, μια πρωί, μια απόγευμα εν όψει και του πρώτου φιλικού αγώνα που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τρίτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα