Βέλη της ΥΠΕΞ Αλβανίας στην Ελλάδα για τον Μπελέρη: “Οι Έλληνες φίλοι να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό”

Απάντηση, στην αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, για τη σύλληψη και προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, έδωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τσάκα.

Η Αλβανή ΥΠΕΞ, με αναρτήσεις της στο Twitter, προτρέπει τους “Έλληνες φίλους” να αποφεύγουν τοποθετήσεις που “δεν δείχνουν σεβασμό στους ανεξάρτητους θεσμούς της Αλβανίας”.

Επιμένει δε πως “ο Μπελέρης πιάστηκε εμπλέκεται

σε εγκληματική δραστηριότητα” κατά των “ελεύθερων και δίκαιων εκλογών” στη χώρα.

Αναλυτικά οι αναρτήσεις της:

2/2 We do not understand how being a Greek national exempts him from the law as a citizen of Albania. We urge our Greek friends to refrain from making statements that disrespect the independent institutions of our country.

— Olta Xhaçka (@xhacka_olta) May 13, 2023

“Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα σκληρά αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολα. Ο Φρέντι Μπελέρης έχει πιαστεί να εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Δεν καταλαβαίνουμε πώς το να είναι Έλληνας υπήκοος τον εξαιρεί από το νόμο ως πολίτης της Αλβανίας. Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας”.

Αντίδραση της Αθήνας για την προφυλάκιση Μπελέρη: “Σκανδαλώδης απόφαση”


Νωρίτερα έντονη ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην Αλβανία στην υπόθεση του ομογενή υποψήφιου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, που κατηγορείται για εξαγορά ψήφων, καθώς την προφυλάκιση αποφάσισε τo πρωτοδικείο Αυλώνας.

“Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο” αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Θα παραμείνει στις φυλακές των Τιράνων για τουλάχιστον 10 ημέρες

Σύμφωνα τον ΣΚΑΪ, ο Φρέντι Μπελέρη θα μεταφερθεί στις φυλακές των Τιράνων όπου θα παραμείνει για τουλάχιστον 10 μέρες.

Ο Φρέντι Μπελέρης συνελήθφη αργά το βράδυ της Πέμπτης με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων ενόψει των εκλογών της Κυριακής και σήμερα στη δίκη ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του.

Για πολιτική απόφαση έκαναν λόγο οι συνήγοροί του. Στο μεταξύ, σε νοσοκομείο των Τιράνων διακομίστηκε ο Παντελής Κοκαβέσης, συνεργάτης του Μπελέρη, ο οποίος είχε συλληφθεί μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο.

Σήμερα έγινε γνωστή και τρίτη σύλληψη ομογενούς. Πρόκειται για τον Βλαδήμηρο Κουμή, πρώην Δήμαρχο Λουκόβου, που επίσης κατηγορείται για εξαγορά ψήφων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στα χρονικά των αλβανικών εκλογών πρόκειται για την πρώτη περίπτωση σύλληψης υποψήφιου δημάρχου δυο μέρες πριν την κάλπη ο οποίος ταυτόχρονα τυχαίνει να είναι ελληνικής καταγωγής.

Πάντως, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Αλβανία, Παναγιώτης Μπάρκας, η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη θα παραμείνει στα ψηφοδέλτια και θα ψηφιστεί κανονικά, ανεξαρτήτως από τις εξελίξεις που θα μεσολαβήσουν στη συνέχεια.

Χθες διεξάχθηκε κανονικά και η τελική προεκλογική συγκέντρωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς βέβαια την παρουσία του, όπου οι ομιλητές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο Μπελέρης θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Το πλήθος δεν σταμάτησε λεπτό να φωνάζει συνθήματα υπέρ της νίκης του, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν στιγμή όταν η κόρη του ομογενούς υποψήφιου, Ερμιόνη, απευθύνθηκε στο πλήθος κλείνοντας την εκδήλωση.

“Εμείς αποφασίζουμε για το καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Τώρα έχει έρθει η στιγμή να αλλάξουμε τα πάντα, έχει έρθει η στιγμή να φέρουμε το καλύτερο μέλλον. Όλοι έχουμε λόγο γιατί η Χειμάρρα είμαστε εμείς” είπε η 17χρονη κόρη του Φρέντι Μπελέρη.

Πάντως, ήταν πολλοί οι οπαδοί του στη συγκέντρωση, όπου καταγράφονταν ταυτόχρονα έκδηλος ο φόβος και η αγανάκτηση μαζί. Παρατηρήθηκε επίσης η παράληψη των εθνικών συμβόλων μέχρι ακόμα και μουσικής και η κυριαρχία της αλβανικής στις ομιλίες.

Στο πλευρό του Μπελέρη και πρώην υπουργός του Ράμα

Οργισμένη είναι και η αντίδραση από τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης σε κυβέρνηση υπό τον Έντι Ράμα το διάστημα 2015-2017, Ιλί Μανιάνι, μετά τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη.

Σε δημοσίευσή του στα social media μιλά ότι με το “έτσι θέλω” καταργείται η ελευθερία των πολιτών. “Και συνελήφθη επ’αυτοφόρω, αλλά ήταν και ύποπτος!!! Αν πιάστηκε στα πράσα να δίνει χρήματα, σε ποιον τα έδωσε αυτά τα χρήματα;! Γιατί ο παραλήπτης των χρημάτων δεν συνελήφθη επ’ αυτοφώρω;!

Πόσα χρήματα έδωσε;! Πού είναι τα χρήματα ως υλικό τεκμήριο εγκληματικής πράξης;! Αν έχουν δοθεί χρήματα, γιατί συνδέονται με τις ψήφους, όταν δεν έχουν γίνει ακόμη;!

Για όνομα του Θεού μη μας λέτε ότι συλλάβατε τον άλλον επειδή υποσχέθηκε!!! Γιατί θα πρέπει να συλλάβετε πρώτα το “αφεντικό” για υποσχέσεις!!! Ωωωω Δικαστική Αστυνομία του Κράτους! Με ποια εντολή δικαιολογείτε την αστυνομική καταδίωξη του υποψηφίου;! Καμία αναφορά. Απλά καταχρηστική παρέμβαση.

Επιστολές που λένε “εγώ σε βάζω μέσα τελεία και παύλα”. Κοιτάξτε προσεκτικά τι καταστροφή αποτελούν οι επίσημες αυτές επιστολές με τις οποίες στερούν τις ελευθερίες των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα. Κανένα στοιχείο, καμία απόδειξη για να καταλάβεις την υποτιθέμενη σύλληψη επ’αυτοφόρω. Απλά εικασίες και υποδείξεις χωρίς νόημα.

Επαναλαμβάνω, υποστηρίζεται ότι συνελήφθη επ’ αυτοφώρω! Αλλά κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, ή τουλάχιστον αναφορά σε κάποιο γεγονός που έλαβε χώρα. Ποτέ!

Αυτή είναι μια ακόμη μοιραία απόδειξη που δείχνει ότι το κράτος και η κυβέρνηση βρίσκονται υπό την επιρροή του Έντι Ράμα. Καμία σχέση με την πολιτική ανεξαρτησία, το σύνταγμα και το νόμο! Αν ήμουν κάτοικος Χιμάρας θα ψήφιζα τον Φρέντη Μπελέρη,” γράφει ο πρώην υπουργός Μανιάνι.

Πηγή: ΤΗΕ ΤΟC

Keywords
Τυχαία Θέματα