Τσίπρας από Λήμνο: Τα σύνορα που υπερασπίζεστε είναι και σύνορα της ΕΕ

Το μήνυμα για τον Μπαλταδώρο αλλά και την αναβάθμιση τωνF-16

«Ζούμε σε μια περίοδο που η τριγύρω περιοχή μας είναιαποσταθεροποιημένη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θαπαραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε οπρωθυπουργός απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στους άνδρες και τις γυναίκες τηςΠολεμικής Αεροπορίας, κατά την επίσκεψή του στην 130η Σμηναρχία Μάχης τηςΠολεμικής Αεροπορίας, όπου ενημερώθηκε από τον διοικητή Ευάγγελο Παναγιώτου,για τον ρόλο της Μονάδας.

Στη

συνέχεια επισκέφθηκε το οίκημα RDNS, των πληρωμάτωνεπιφυλακής αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δενυπερασπίζονται μονάχα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και τις αξίες μας, πουγεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο και διαδόθηκαν από άκρη σε άκρη σε όλη τηνοικουμένη. «Τα σύνορα που υπερασπίζεστε είναι και σύνορα της ΕΕ», τόνισε.Σχολίασε ότι «οι γείτονες μας κατά καιρούς απρόβλεπτοι, πολλές φορές αρέσκονταισε προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο», για να σημειώσει: «εμείς όμως είμαστεπάντοτε εκεί να υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι αδιέξοδες, γιατί οιελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα και ιδιαίτεραη Πολεμική Αεροπορία μας το έχει αποδείξει όσες φορές κλήθηκε να το αποδείξει.

Αφού τόνισε ότι είναι καθημερινή έγνοια και φροντίδα ηενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και της επιχειρησιακής λειτουργιάς τηςΠ.Α., σημείωσε ότι για αυτόν το λόγο «πριν λίγες μέρες προβήκαμε στην έναρξητης υλοποίησης ενός προγράμματος ιδιαίτερα σημαντικού για την Π.Α., τηναναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 με το πιο σύγχρονο τεχνολογικό υλικό. Έναπρόγραμμα που με την ολοκλήρωση της υλοποίησης τους θα καταστήσει ακόμα πιοαξιόμαχες και ικανές τις δυνάμεις μας στον αέρα». «Θα διατηρήσει», υπογράμμισε,«τις ισορροπίες ισχυρές στο Αιγαίο τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία και θαενισχύσει την αποτρεπτική μας ικανότητα».

Είπε ακόμη ότι αυτό το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τωνδημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας γιατί πρώτη φορά έγινε διαπραγμάτευση μεβάση τις ανάγκες της Π.Α. και τις δυνατότητες της χώρας επιτυγχάνοντας μιαεξαιρετική συμφωνία. Πρόσθεσε ότι σε 2,5 χρόνια θα αρχίσουν να έρχονται ταεκσυγχρονισμένα αεροσκάφη και με την ολοκλήρωση του εκσυγχρονιστικούπρογράμματος «θα έχουμε μια Π.Α. που θα είναι από τις ικανότερος, για να μην πωη ικανότερη στην Ανατολική Μεσόγειο». Τόνισε δε ότι σε κάθε περίπτωση το πιοισχυρό σύστημα είναι η ψυχή των Ελλήνων πιλότων.

Επισήμανε ότι ο εκσυγχρονισμός μέσω αυτού του προγράμματος«θα δώσει τη δυνατότητα, τα αεροσκάφη μας να αποκτήσουν τον τελειότεροεξοπλισμό που θα δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε δύσκολες στιγμές όπου κάποιοςπιλότος χάνει τον προσανατολισμό του, το σύστημα αυτό να επαναφέρει αυτόματα τοαεροσκάφος σε συνθήκες ασφαλούς πλοήγησης». «Δεν θα γίνουμε μόνο άπιαστοι στοναέρα αλλά θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε και από ατυχήματα», όπως το πρόσφατοατύχημα, σημείωσε, «που χάσαμε έναν από τους καλύτερους πιλότους μας, τοΣμηναγό Μπαλταδώρο, που έπεσε υπηρετώντας το καθήκον και την πατρίδα». «Πρέπεινα θυμόμαστε αυτούς που έφυγαν», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα πουέχει περάσει δυσκολίες, όμως έχει τη δύναμη στα δύσκολα να γίνει ακόμα πιοισχυρή και να τα καταφέρνει». Σημείωσε ότι «αυτό είναι και το μήνυμα τηςτελευταίας κρίσης που μας βγάζει ακόμα πιο ισχυρούς». «Όχι μόνο δεν έχουμεχάσει τη γεωπολιτική μας ισχύ, την αποτρεπτική και επιχειρησιακή μας ικανότητα,αλλά χάρη και στις ισχυρές μας ένοπλες δυνάμεις παίζουμε καθοριστικό ρόλο στιςγεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε. Ο πρωθυπουργόςεξήρε το έργο και τον ρόλο των ανδρών και των γυναικών της ΠολεμικήςΑεροπορίας, πιλότων και μηχανικών, σημειώνοντας ότι βρίσκονται στην πρώτηγραμμή ανά πάσα στιγμή 24 ώρες το 24ωρο και εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη τηςπατρίδας μας απέναντί τους.

«Όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες γνωρίζουν ότι δεν υπηρετείτεαπλά την πατρίδα σε μια ακριτική μονάδα αλλά βρίσκεστε 24 ώρες σε ετοιμότητα προκειμένουέμπρακτα να υπερασπίζεστε την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μαςκυριαρχία και πολλές φορές με κίνδυνο της ίδιας σας της ζωής». Χαρακτήρισεανεκτίμητη την προσφορά τους στο έθνος και την πατρίδα. Σημείωσε τηνευγνωμοσύνη των Ελλήνων και τόνισε ότι η Πολιτεία βρίσκεται δίπλα στουςπιλότους μας που καθημερινά στο Αιγαίο πετούν για να υπερασπίζονται τακυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες καιτο διεθνές δίκαιο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «συγκλονιστική» εμπειρία πουείχε, όταν πέταξε με τον αρχηγό της Π.Α. σε έναν συνδυασμό τριών αεροσκαφών απότην Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όχι σε μια τυπική πτήση, αλλά σε μια εικονικήαερομαχία.


Keywords
Τυχαία Θέματα