Τσέλσι : Ζεστό και “ύποπτο” χρήμα από την Αραβία

Δεν ήθελε και πολύ να κινήσει υποψίες η Τσέλσι. Από την ημέρα που ανέλαβε ο Τεντ Μπόουλι τον σύλλογο, οι Λονδρέζοι έχουν σπαταλήσει σχεδόν επτακόσια εκατομμύρια Ευρώ τα οποία κάπως πρέπει να δικαιολογηθούν.

Αν θέλουμε να πιστέψουμε ότι έστω και στο ελάχιστο, υπάρχει ένας άνθρωπος που ασχολείται με το Financial Fair Play στην UEFA και δεν παίζουν όλοι Sudoku στα γραφεία, σε μέτριο level, τότε κάποιος πρέπει

να πει ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ.

Από αυτά τα 680 εκατομμύρια που έχει ξοδέψει η Τσέλσι έχει πάρει πίσω μόλις 90,8 εκατομμύρια. Οι τέσσερις συνεχόμενες πωλήσεις (… Καντέ, Κουλιμπαλί, Ζιγές και Μεντί) στην Σαουδική Αραβία ανάγκασαν τις υπόλοιπες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ να ζητήσουν εξηγήσεις από την διοργανώτρια αρχή και αυτή τις ζήτησε, όπως είναι λογικό από την Τσέλσι.

Οι πρώτες απαντήσεις δείχνουν ότι όλα είναι… κάπως καθαρά και ότι απλά η Τσέλσι βρήκε την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά και θέλει να ξεφορτωθει όσους περισσότερους παίκτες μπορεί στην Σαουδική Αραβία και για την ώρα, με τα τρελά λεφτά που δίνουν οι Σαουδάραβες, δεν βρίσκει αντίσταση στην προσπάθειά της.

Το πρόβλημα πλέον είναι άλλο. Η PIF (Public Investment Fund) της Σαουδικής Αραβίας από τον Ιούνιο ελέγχει τέσσερις ομάδες Αλ-Νασρ (Ζιγές), Αλ-Ιτιχάντ (Καντέ), Αλ-Άχλι (Μεντί) και Αλ-Χιλάλ (Κουλιμπαλί) και με τα δισεκατομμύρια στα ταμεία της είναι προφανές ότι μπορεί να αγοράσει όποιον παίκτη θέλει. Για την ιστορία, η PIF έχει αγοράσει από πέρσι και την Νιούκαστλ ενώ έχει ξεκάθαρες σχέσεις με την Κλίαρλεϊκ Κάπιταλ, την κοινοπραξία από τις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία πήρε την Τσέλσι από τα χέρια του Ρόμαν Αμπράμοβιτς τον Μάιο του 2022.

Σίγουρα κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας όπως αναφέρει και ο Μάρκελλος στον Άμλετ.

To Financial Fair Play αναφέρει ότι μια ομάδα μπορεί να έχει απώλειες ως 122 εκατομμύρια Ευρώ σε μια τριετία με κρατήσεις που επιτρέπονται για δαπάνες σε υποδομές, ακαδημίες και γυναικείο ποδόσφαιρο.

Την ημέρα που ανέλαβε ο Τεντ Μπόουλι το ποσό αυτό έφτανε στα 320 εκατομμύρια για την Τσέλσι ενώ τον Ιανουάριο η ομάδα μόνο με τις αγορές των Φερνάντες και Μούντρικ ξέφυγε ακόμη περισσότερο. Βέβαια και οι δύο παίκτες υπέγραψαν οκταετή συμβόλαια για να μοιραστεί το ποσό των μεταγραφών τους σε περισσότερες σεζόν σε ένα παραθυράκι που υπάρχει – αλίμονο – στους κανονισμούς του Financial Fair Play. Τώρα με το οικονομικό έτος να κλείνει στις 30 Ιουνίου η Τσέλσι θα προσπαθήσει να εισπράξει όσα περισσότερα μπορεί (Χάβερτς, Κόβατσιτς κ.ο.κ.) να ξεφορτωθεί όσα μεγαλύτερα συμβόλαιο μπορεί για να αποφύγει την τιμωρία κάτι που επειδή συνέβη σε άλλους μεγάλους, λογικά θα συμβεί και σε αυτήν. Έχουμε πει… οι μικροί την πατάνε.

Τώρα το γιατί οι Σαουδάραβες ξοδεύουν τόσα χρήματα είναι ένα άλλο ερώτημα. Σίγουρα δεν γίνεται για την Τσέλσι. Σίγουρα δεν θα μπορούν αιώνια να πουλούν ασήμι και πετρέλαιο. Προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους να ενισχύσουν την οικονομία τους και το ποδόσφαιρο είναι μια μπίζνα δισεκατομμυρίων. Τo PIF σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση Ταμείο Επενδύσεων του Δημοσίου προσπαθεί μέσω του αθλητισμού να κινήσει την οικονομία μιας χώρας που το 70% του πληθυσμού είναι κάτω των 40 και φυσικά, λατρεύει το ποδόσφαιρο.

Πολλοί συγκρίνουν όσα συμβαίνουν τώρα με τα όσα έγιναν στην Κίνα το 2004 με την Superleague και τα εκατομμύρια που προσέλκυαν αστέρες της Ευρώπης εκεί, σε μια προσπάθεια που έλαβε γρήγορα τέλος από την κυβέρνηση. Εδώ το πλάνο είναι παρόμοιο αλλά, οι Σαουδάραβες έχουν περισσότερα χρήματα, μοιάζουν πιο σοβαροί για την προσπάθειά τους και η κυβέρνηση βοηθάει.

Έχουν τις εγκαταστάσεις, έχουν την χώρα, έχουν τα χρήματα, σίγουρα μπορούν να διοργανώσουν μόνοι τους Παγκόσμιο κύπελλο – κάποια στιγμή – και θέλουν σιγά σιγά να προσελκύσουν σπόνσορες, τηλεοπτικά συμβόλαια, τουρισμό. Εδώ υπάρχουν παίκτες σε εξαιρετική ποδοσφαιρική ηλικία που προτιμούν την Σαουδική Αραβία και αυτό είναι ανησυχητικό όπως είναι ανησυχητικό τό ότι κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα όσα αναφέρει επίμονα η Διεθνής Αμνηστία.

Καλά όλα αυτά μέχρι να έρθει το Παγκόσμιο κύπελλο αλλά μια μπέρτα στην πλάτη του Μέσι, ένα συμβόλαιο στον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Καρίμ Μπενζεμά και όλους τους υπόλοιπους και… ποιός ασχολείται με όσους καθημερινά χανουν την ζωή τους σε αυτές τις χώρες. Το χρήμα να κινείται.

Keywords
Τυχαία Θέματα