Τσεχία: Έδειξε τα νύχια της και μας περιμένει…

Η παρέα του Σατοράνσκι «καθάρισε» με συνοπτικές διαδικασίες την Βραζιλία και πλέον την Δευτέρα (9/9) στο Shenzhen Bay Sports Center, περιμένει με ακονισμένα νύχια την Εθνική μας για το τελικό ξεκαθάρισμα.

Τα ψέματα τελείωσαν λοιπόν και τα πράγματα είναι πιο απλά από ποτέ.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πρέπει να νικήσει και μάλιστα με διαφορά 12 πόντων αν θέλει να περάσει στην οκτάδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Κίνας.

Πόσο εύκολο είναι αυτό κόντρα σε μια
ομάδα όπως η Τσεχία που έκανε τους βραζιλιάνους να μοιάζουν μεθυσμένοι με καϊπιρίνια;…

Το τελικό 93-71 πιστοποιεί την εντυπωσιακή εμφάνιση της ομάδας του Ρόνεν Γκίνζμπουργκ.
Μα το ίδιο είχαν πάθει και λίγες μέρες νωρίτερα οι Τούρκοι οι οποίοι έρχονταν με τις…δάφνες της…παρολίγον νίκης επί των ΗΠΑ.
Το 91-76 όχι μόνο τους προσγείωσε στην πραγματικότητα, αλλά τους άφησε και εκτός συνέχειας.

Οι Τσέχοι νίκησαν άνετα στον Όμιλο και την Ιαπωνία με 89-76, ενώ δεν… διασύρθηκαν ούτε από τους αμερικανούς χάνοντας με 67-88.

Μιλάμε για μία ομάδα με όλη την σημασία της λέξης στην παρθενική της εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Μια ομάδα που ήταν για κλάματα στο Ευρωπαϊκό του 2017 αλλά έπαθε κι όπως φαίνεται έμαθε.

Έχει μαέστρο τον Τόμας Σατοράνσκι. Πιο ώριμος από ποτέ ο άσος των Σικάγο Μπουλς έχει 15,8 πόντους μέσο όρο ενώ μοιράζει 7 ασίστ αν ματς. Σκοράρει, δημιουργεί, μαζεύει ριμπάουντ, παίζει άμυνες, όλες οι μπάλες περνούν από τα δικά του χέρια χωρίς να υπάρχει άλλος γκαρντ που μπορεί να κάνει τη διαφορά στον άσο.
Το ότι πρέπει να τον περιορίσει η Εθνική μας μοιάζει πρώτο και βασικό.

Ο Όντρει Μπάλβιν έμοιαζε σαν μια αστεία περίπτωση στην περυσινή Ευρωλίγκα με την φανέλα της Γκραν Κανάρια. Ενταγμένος στο σύνολο μιας καλή ομάδας όμως μετράει 11,5 πόντους , 9,5 ριμπάουντ και 1,8 μπλοκ μέσο όρο κάνοντας ένα καταπληκτικό τουρνουά.

Ο Μπόχατσικ με 15,5 πόντους και 3 ασίστ αποτελεί επίσης μια πηγή κινδύνου και χρίζει προσοχής.

Παίκτες όπως ο Χρούμπαν, ο Άουντα, είναι έξυπνοι, έμπειροι, φιλόδοξοι και παίζουν το ματς της καριέρας και της ζωής τους (μέχρι το επόμενο, ελπίζουν).

Έξι παίκτες της Τσεχίας αγωνίζονται στη Νίμπουργκ (ωραίο τρολάρισμα από το Περιστέρι όντως) και αυτό προσθέτει μια ομοιογένεια εντυπωσιακή.

Σαν ομάδα σουτάρουν με 54,1% στο δίποντο και με το αρκετά καλό 42,5% στο τρίποντο. Μειονεκτούν στις βολές με το ποσοστό να είναι στο 64,8%. Μαζεύουν 38,3 ριμπάουντ (28-10,3), ενώ μοιράζουν 22,3 ασίστ.

Η απουσία
Ειλικρινά, κανείς δεν ξέρει τι περισσότερο θα μπορούσε να πετύχει αν είχε στις τάξεις της και τον τραυματία Βέσελι. Ο σέντερ της Φενέρμπαχτσε θα της έδινε μια ακόμη εξαιρετική λύση κάτω από τα καλάθια με δύναμη στο ριμπάουντ και έφεση στα κοψίματα.

Ο Μπλέίκ Σιλμπ έφυγε υποβασταζόμενος στον αγώνα με την Βραζιλία και η συμμετοχή του απέναντι στην Εθνική μας θα κριθεί την τελευταία στιγμή. Η εμπειρία και η ποιότητα του νατουραλιζέ αμερικανού σίγουρα θα λείψει αν τελικά δεν καταφέρει να δώσει το παρών.

Το δικό μας θέμα
Κουραστικό αλλά προφανές. Το περιφερειακό μας σουτ. Όλοι οι αντίπαλοι μας κλείνουν μέσα στην ρακέτα και περιορίζουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το ίδιο θα κάνουν και οι Τσέχοι. Αν τα βάλουμε…
Πρέπει να στηριχτούμε στην αμυντική μας λειτουργία και απλά να δημιουργήσουμε καλύτερα στην επίθεση. Απαιτητό.

Να ξέρετε και αυτά για την Τσεχία
Βρίσκεται στο νούμερο 24 της Παγκόσμιας κατάταξης.
Δεν έχει καμία διάκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο Κύπελλο ή Ευρωμπάσκετ.
Μαζί με την Εθνική μας ήταν οι πρώτες χώρες που προκρίθηκαν στα τελικά.
Ολοκλήρωσε την πρώτη φάση με ρεκόρ 5-1, έφτασε στο 7-1 μετά από δύο σερί νίκες στην αρχή του δεύτερου γύρου και στην συνέχεια ξεκίνησε τις δοκιμές, τελειώνοντας με ρεκόρ 8-4.

Ο προπονητής
Ο Ρόνεν Γκίνζμπουργκ έχει «ριζώσει» στην Τσεχία μιας και βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από το 2011. Φέτος και ειδικά σε αυτό το Παγκόσμιο η δουλειά του μοιάζει να δικαιώνεται. Λάτρης της αμυντικής φιλοσοφίας αλλά όπως έχει δείξει η ομάδα του δεν χάνει την ευκαιρία να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο όταν οι συνθήκες το ευνοούν.

ΡΟΣΤΕΡ

Keywords
Τυχαία Θέματα