Τρομάζει η έκρηξη κορωνοϊού στην Κίνα: Κόλλησε το 70% στη Σανγκάη – Εφιαλτικά σενάρια για “τεράστιο αριθμό θανάτων”

Εφιαλτικά σενάρια φέρνει στο μυαλό η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα. Αν και το Πεκίνο εξακολουθεί να μην παρέχει λεπτομερή δεδομένα για την πορεία των κρουσμάτων και των θανάτων που οφείλονται σε κορονοϊό, Κινέζοι αξιωματούχοι, σε τηλεοπτικές δηλώσεις τους, έχουν κάνει λόγο για “τεράστιο” αριθμό θανάτων ενώ το στοιχείο που αφορά τις λοιμώξεις στην Σανγκάη προκαλεί τρόμο. Επί συνόλου 25 εκατομμυρίων κατοίκων του μεγαλύτερου οικονομικού κέντρου της Κίνας, υπολογίζεται ότι το 70% των κατοίκων έχει μολυνθεί.

Σε αυτό το σκηνικό, η Κομισιόν συγκεκριμενοποίησε

ταξιδιωτικές συμβουλές προς πολίτες που μετακινούνται από και προς Ευρωπαϊκή Ένωσης και Κίνας.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο απειλεί να λάβει αντίμετρα για τους ελέγχους που επιβάλλουν δυτικές χώρες σε ταξιδιώτες αεροπορικών πτήσεων προερχόμενων από την Κίνα. Η επίσημη γραμμή της κινεζικής κυβέρνησης είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι ποσοστιαία ανάλογη άλλων χωρών.

Στη χώρα η κατάταση μοιάζει να αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο των αρχών. Μετά από σχεδόν τρία χρόνια δρακόντειων μέτρων στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικού Covid που εγκαταλήφθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, τα νοσοκομεία βουλιάζουν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, βρετανική μελέτη έκανε την πρόβλεψη ότι τις επόμενες εβδομάδες οι θάνατοι θα φτάσουν τους 9.000 ημερησίως.Τι ζητάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από το Πεκίνο

Κορυφαίοι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν ότι θα ήθελαν μια “πιο ρεαλιστική εικόνα” σχετικά με την κατάσταση του Covid-19 από τους κορυφαίους ειδικούς της Κίνας.

Ο Π.Ο.Υ. σε συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με Κινέζους επιστήμονες τους ζήτησε να παρουσιάσουν τα δεδομένα σχετικά με τις παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν στη χώρα. Το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν έχει γνωστοποιηθεί. Οι αξιωματούχοι του Π.Ο.Υ. εστιάζουν στο γεγονός ότι τα επίσημα στοιχεία είναι αποσπασματικά.

“Θέλουμε να δούμε μια πιο ρεαλιστική εικόνα του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα”, δήλωσε η καθηγήτρια Μάριον Κούπμανς, Ολλανδή ιολόγος που συμμετέχει στην επιτροπή που ήρθε σε επαφή με τους Κινέζους επιστήμονες του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, η Κούπμανς είπε ότι ορισμένα από τα δεδομένα από την Κίνα, όπως οι αριθμοί νοσηλείας, “δεν είναι πολύ αξιόπιστα”.

Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα που παρέχονται από την Κίνα στον διαδικτυακό κόμβο GISAID δείχνουν ότι οι παραλλαγές που κυκλοφορούν εκεί είναι υποπαραλλαγές της Όμικρον.ΕΕ: Ταξιδιωτικές οδηγίες και δωρεάν εμβόλια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε οδηγίες προς τους ταξιδιώτες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) που έχουν ως προορισμό την Κίνα και τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην ΕΕ ή/και τον ΕΟΧ από την Κίνα.

Υπενθυμίζει επίσης στο προσωπικό των αερολιμένων και των αεροπορικών εταιρειών τις κατευθυντήριες γραμμές ατομικής προστασίας που δημοσίευσε το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) και ο EASA (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας).

Παράλληλα, σε αυτή την κρίσιμη καμπή της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει δωρεάν εμβόλια για τον COVID-19 στην Κίνα, που για την ώρα δεν έχει δώσει απάντηση στην προσφορά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Δεν διευκρίνισε την ποσότητα των εμβολίων που προσφέρει η ΕΕ ή τους κατασκευαστές τους.

“Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση με τον κορονοϊό στην Κίνα, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου επικοινώνησε με τους Κινέζους ομολόγους της για να προσφέρει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της ΕΕ”, είπε.

“Αυτό περιλαμβάνει εμπειρογνωμοσύνη για τη δημόσια υγεία καθώς και δωρεές εμβολίων της ΕΕ προσαρμοσμένα στις παραλλαγές.”

Ερωτηθείς εάν το Πεκίνο θα αποδεχόταν την προσφορά της ΕΕ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας στο Reuters ότι το ποσοστό εμβολιασμού και η ικανότητα της Κίνας να παρέχει θεραπείες στους πολίτες της είναι σε υψηλό επίπεδο ενώ φαρμακευτικές της προμήθειες είναι σε “επάρκεια”.

Είπε ότι η Κίνα είναι ανοιχτή στην “ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα” για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις της πανδημίας, αν και είναι σε θέση να “ανταποκριθεί στη ζήτηση οποιουδήποτε θέλει να εμβολιαστεί”.

Η Κίνα έχει επιμείνει μέχρι στιγμής να χρησιμοποιεί μόνο εμβόλια κινεζικής παραγωγής – τα οποία είναι τύπου αδρανοποιημένου ιού και δεν βασίζονται στη δυτική τεχνολογία mRNA.

Τον περασμένο μήνα, η Γερμανία απέστειλε 11.500 εμβόλια της εταιρείας BioNTech (22UAy.DE) κατά του κορονοϊού σε γερμανικές εταιρείες και πρεσβείες και προξενεία στην Κίνα για χρήση από Γερμανούς πολίτες εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, διεξάγονται συνομιλίες με άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δοθούν εμβόλια και σε πολίτες άλλων άλλων χωρών.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα