Τρεις τρόποι να γίνει η επόμενη χρονιά καλύτερη από το 2018

Λένε πως οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να έχουν δραστικές συνέπειες στα συναισθήματα, καταλήγοντας σε στιγμές χαράς.

Κι εδώ μιλάμε για μικροπράγματα που γίνονται μέσα σε 10 λεπτά και οι μελέτες έχουν δείξει πως επιδρούν πράγματι στη διάθεσή μας. Δεν χρειάζονται λοιπόν βαρύγδουπες υποσχέσεις στον εαυτό μας για το 2019, το μόνο που απαιτείται είναι μια σειρά από έξυπνα τρικ που μας κάνουν να νιώθουμε πιο χαρούμενοι, πιο υγιείς και πιο παραγωγικοί.

Συνομίλησε με τους ανθρώπους γύρω σου

Μελέτη που δημοσιεύτηκε λίγο παλιότερα στην έγκριτη επιθεώρηση «Journal
of Experimental Psychology» βρήκε πως οι άνθρωποι περνούν την καθημερινή οδύσσεια για να φτάσουν στη δουλειά τους με πολύ περισσότερη χαρά όταν πιάνουν την κουβέντα σε έναν άγνωστο.

Αν μπορείτε να ξεπεράσετε λοιπόν τον φόβο πως έτσι ενοχλείτε τον διπλανό σας, ίσως διαπιστώσετε πως κάνετε και σε αυτόν και σε εσάς μια μεγάλη χάρη…

Προγραμμάτισε κάτι χαρούμενο για αύριο

Κανείς δεν λέει να αναγκάσεις τον εαυτό σου να γίνει πιο χαρούμενος, μιας και κάτι τέτοιο καταλήγει συνήθως στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε ωστόσο στο περιοδικό «Emotion» βρήκε πως αν «δίνουμε προτεραιότητα στην αισιοδοξία», τότε θα γινόμαστε αυτομάτως και πιο χαρούμενοι. Πώς γίνεται αυτό; Απλά-απλά, δομώντας έτσι τη μέρα μας ώστε να περιλαμβάνει απαραιτήτως και δραστηριότητες που μας γεμίζουν χαρά.

Κάνε χώρο λοιπόν στο καθημερινό σου πρόγραμμα για τα χόμπι σου ή ό,τι λειτουργεί ως πηγή ευδαιμονίας. Μπορεί να είναι η μαγειρική. Μπορεί λίγες ώρες με καλούς φίλους. Η ιδέα εδώ είναι πως δεν πιέζεσαι να νιώσεις χαρούμενος, κάνεις απλώς τα πράγματα που εγγυημένα σε κάνουν χαρούμενο…

Απαρίθμησε τρία πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη
Ο κανόνας των «τριών καλών πραγμάτων» είναι μια άσκηση που αναπτύχθηκε από τον ψυχολόγο Martin Seligman και τους συναδέλφους του και αποτελεί πια σταθερά στο θέμα που συζητάμε. Περιγράφεται εξάλλου αναλυτικά και από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Κάθε βράδυ λοιπόν πριν τον ύπνο, γράφεις τα τρία πράγματα που πήγαν καλά για σένα σήμερα, πλάι σε μια σύντομη εξήγηση γιατί πήγαν καλά και πώς ένιωσες γι’ αυτό. Αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι μικροπράγματα που δεν θα έδινες ειδάλλως σημασία, όπως τη ζεστή καλημέρα που σου είπε ο συνάδελφος, ή ακόμα και μεγάλα γεγονότα, όπως η προαγωγή που πήρες το πρωί.

Ο Seligman και η ομάδα του βρήκαν πως οι άνθρωποι που εφάρμοσαν τα «τρία καλά πράγματα» ένιωσαν πιο χαρούμενοι και λιγότερο στρεσαρισμένοι για τους επόμενους έξι μήνες.

Πηγή: www.news.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα