Τουρκία – Ρωσία συμμαχία: Μετά τους S-400, τι;

“Τελειωμένη υπόθεση” και “εθνικό δικαίωμα της Τουρκίας” χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την παραλαβή του υπερσύγχρονου αντιαεροπορικού συστήματος S-400, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στη Μόσχα, τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019. Κατά την, τρίτη μέσα στο 2019, συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε τη στρατηγική συνεργασία Άγκυρας-Μόσχας, η οποία ενοχλεί αφάνταστα την Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Κορυφής μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παράδοση

στην Τουρκία των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 είναι υψηλή προτεραιότητα για τη Μόσχα και την Άγκυρα. Ταυτόχρονα και οι δύο τους δήλωσαν πως η συμφωνία για τους S-400 δεν είναι παρά μόνον η αρχή μιας στενής σχέσης σε πολλούς σημαντικούς τομείς. Μια στενή συνεργασία ανάμεσα σε δύο χώρες, οι οποίες σχεδόν βρέθηκαν στα πρόθυρα της σύγκρουσης το φθινόπωρο του 2015, μετά την κατάρριψη από τουρκικά πυρά ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στη βορειοδυτική Συρία.

S-400 ή NATO; Αντιδράσεις και εκβιασμοί των ΗΠΑ

Αρχικά οι ΗΠΑ αντέδρασαν βάζοντας στην Τουρκία το εκβιαστικό δίλημμα “S-400 ή F35; Διαλέξτε!” Ταυτόχρονα πρότειναν στην Άγκυρα την αγορά των δικών τους αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στη θέση των ρωσικών S-400 και μάλιστα σε πολύ δελεαστικές τιμές. Η Άγκυρα απάντησε πως θα ήθελε τους Patriot αλλά και τους S-400. Η Ουάσιγκτον πίεζε τον Ερντογάν να ακυρώσει την αγορά των ρωσικών πυραύλων, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα παραδοθούν στην Τουρκία τα 100 μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 που έχει παραγγείλει και αποτελούν παραγγελία-μαμούθ για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, τα συμφέροντα της οποίας πρωτίστως υπερασπίζει ο Τραμπ. Η Άγκυρα δεν ενέδωσε στην αμερικανική τακτική του “καρότου και του μαστιγίου”.

Στη συνέχεια η αμερικανική κυβέρνηση, δια μέσω του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, σκλήρυνε ακόμη περισσότερο τη στάση της απέναντι στην Άγκυρα, απειλώντας την, εμμέσως πλην σαφώς, με αποπομπή της από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση παραλαβής ενός ρωσικού συστήματος που “δεν είναι συμβατό με τα συστήματα της Συμμαχίας”. Μάλιστα η Ουάσιγκτον διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως “δεν μπλοφάρει” με αυτές τις πολύ αυστηρές προειδοποιήσεις της προς την Άγκυρα. Ωστόσο ο Ερντογάν, αντανακλώντας και μια εμμονή της Τουρκίας για την απόκτηση σύγχρονων ρωσικών συστημάτων η οποία ανάγεται και στην απωθημένη αντίδρασή της στην απόκτηση των ρωσικών S-300 από την Κυπριακή Δημοκρατία το 1998 (τα οποία τελικά “αποθηκεύτηκαν” στην Κρήτη), επέμεινε πως η συμφωνία για τους S-400 αποτελεί “τελειωμένη υπόθεση” και ότι οι ρωσικοί πύραυλοι θα παραδοθούν νωρίτερα από ό,τι σχεδιαζόταν, τον ερχόμενο Ιούλιο, δημιουργώντας έτσι επιπλέον εκνευρισμό στους Αμερικανούς.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα