Το Βιετνάμ του Ερντογάν;

Από εδώ και στο εξής θα είναι δύσκολο να παρακολουθούμε και να καλύπτουμε τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς πλέον εμπλέκονται τουλάχιστον οκτώ πόλεις: Μόσχα (Ρωσία), Άγκυρα (Τουρκία), Ουάσινγκτον (ΗΠΑ), Δαμασκός (Συρία), Τεχεράνη (Ιράν), Νέα Υόρκη (ΟΗΕ), Βρυξέλλες (ΕΕ) και φυσικά το Καμίσλι, την πρωτεύουσας της ντε φάκτο αυτόνομης περιφέρειας που δημιούργησαν οι Κούρδοι στη Βορειοανατολική Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Κάθε

πληροφορία από αυτές τις περιοχές καθώς και επίσημες δηλώσεις ηγετών από αυτές τις δυνάμεις μπορεί να αλλάξει ριζικά το στρατιωτικοπολιτικά δεδομένα.

Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, ονομάστηκε από την Άγκυρα «Πηγή Ειρήνης». Όμως μόνο ως τέτοια δεν την εξέλαβε η διεθνής κοινότητα, που μίλησε για απαράδεκτη εισβολή και κατοχή, καταδικάζοντάς την. Οι Κούρδοι την ονόμασαν «γενοκτονία».

Ο Τουρκικός στρατός εισήλθε στη Συριακή επικράτεια μετά την αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων, μια απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο των Κούρδων και των Ευρωπαίων, αλλά κυρίως του μεγαλύτερου μέρους της πολιτικής και στρατιωτικής τάξης των ΗΠΑ. Οι Κούρδοι, που έχασαν έναν σημαντικό σύμμαχο (τους Αμερικάνους), αναγκάστηκαν να στραφούν στο συριακό καθεστώς, του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Από τον Ιανουάριο του 2018, οι Κούρδοι είχαν ήδη χάσει την υποστήριξη των Ρώσων, με τη Μόσχα να ενθαρρύνει την Τουρκία να καταλάβει την πόλη Αφρίν στη Βορειοανατολική Συρία.

Η επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 9 Οκτωβρίου προς τον Τούρκο ομόλογό του (σημ: αφού πρώτα είχε δώσει το «πράσινο φως» με την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού) ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τα ΜΜΕ στις 16 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια επιστολή, σε ύφος «μπανάλ», με την οποία ο Τραμπ, αφού εξευτελίζει τον Ερντογάν, προτείνει διάλογο μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και της Άγκυρας.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα