Το Τσι «σφραγίζει» το τέλος των απειλούμενων ειδών;

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM) είναι παγκόσμια. Νωρίτερα φέτος, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 57 παραδοσιακά ιατρικά κέντρα αναπτύσσονταν σε μέρη τόσο μακρινά όπως η Πολωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γερμανία και η Γαλλία. Με λίγα λόγια, η TCM μπορεί τώρα να βρεθεί σε περισσότερες από 180 χώρες - σχεδόν σε όλα τα αναγνωρισμένα έθνη του κόσμου - και η βιομηχανία της αξίζει περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει επίσημα την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, κάτι που πιθανότατα θα αλλάξει καθοριστικά την ιατρική σε όλο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.

Το κυρίαρχο όργανο του ΠΟΥ, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, που θα συνέλθει το 2019, θα υιοθετήσει την 11η έκδοση της διεθνούς «Βίβλου» για την υγεία σε όλο τον κόσμο, της «Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης των Ασθενειών και Σχετικών Προβλημάτων Υγείας» (ICD-11). Για πρώτη φορά, αυτή η έκδοση θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις κατά τόπους παραδοσιακές ιατρικές και ιδίως για την κινεζική, που είναι η πιο διαδεδομένη.

Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ (το κεφάλαιο 26 της νέας έκδοσης της «Βίβλου» του) αναμένεται να υιοθετηθεί από όλα τα κράτη μέλη του έως το 2022. Κάπως έτσι, στο μέλλον π.χ. ένας διαβητικός που θέλει να καταφύγει στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, θα γνωρίζει και πιο επίσημα ότι μπορεί να δοκιμάσει βελονισμό, βότανα, κάψιμο βοτάνων κοντά στο δέρμα του, τσάι από σπανάκι, σέλινο και σόγια κ.α. Για πρώτη φορά στην ιατρική ιστορία, όροι όπως «ανεπάρκεια του τσι στη σπλήνα» θα εισαχθούν στην επίσημη ιατρική ορολογία.

Το πανάρχαιο «τσι» ταράζει τους γιατρούς


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα