Το τέλος του κόουτς Πιτίνο

Πριν από λίγες μέρες ο Ρικ Πιτίνο ανήγγειλε την απόφαση του να αποσυρθεί από την ενεργή προπονητική καριέρα. Ο Ιταλο-Αμερικάνος κόουτς έφυγε –δυστυχώς- μετά από μια τεράστια καριέρα μέσα στην οσμή ενός σκανδάλου και με το χειρότερο δυνατό τρόπο για να αποσυρθεί ένας προπονητής. Δεν είναι ο πρώτος και προφανώς δεν θα είναι και ο έσχατος που θα φύγει με αυτό τον τρόπο από τον υποκριτικό κόσμο του Αμερικάνικου κολεγιακού αθλητισμού. Σίγουρα, όμως είναι το πιο μεγάλο όνομα.

Ενδεχόμενα στο μέσο μπασκετόφιλο το όνομα
Ρικ Πιτίνο δεν λέει πολλά πράγματα αφού το κολεγιακό μπάσκετ ενδείκνυται για hardcore μπασκετόφιλους και…..μερακλήδες και στη χώρα μας δεν έχει την ίδια διείσδυση που έχει η Ευρωλίγκα ή το ΝΒΑ. Ο Πιτίνο κατέληξε να φύγει ταπεινωμένος από το χώρο που έζησε και δοξάστηκε, κάτι σαν….Καλιγούλας, ενώ πέρασε όλη την καριέρα του με τιμές αντάξιες Ιούλιου Καίσαρα. Η αναγγελία της απόσυρσης του ακολούθησε μια ανατριχιαστική δήλωση του λίγες μέρες νωρίτερα: «Καμία ομάδα δεν μου έχει κάνει πρόταση».

Ο Πιτίνο έκανε ένα μοιραίο λάθος. Δεν είναι ο πρώτος που το κολέγιο του συλλαμβάνεται να παρανομεί στον τομέα-ταμπού του κολεγιακού αθλητισμού. Ενός μηχανισμού με ετήσια έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων που όμως κρατάει πεισματικά και ετσιθελικά τους αθλητές του ερασιτέχνες! Φυσικά, τα κολέγια κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ‘’κλέψουν’’ και είναι κοινός τόπος ότι τα περισσότερα μετέρχονται των ιδίων τακτικών. Χρηματίζουν κάτω από το τραπέζι μέλη των οικογενειών των ‘’φοιτητών πρώτα-αθλητών μετά’’ μέσω των συλλόγων αποφοίτων τους, τους τάζουν τα πάντα για να παίξουν 1-2 σεζόν στο σχολείο και το βασικότερο: Φροντίζουν να παίζουν ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα πατήσουν ποτέ στις τάξεις τους. Το Λούιβιλ του Πιτίνο βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα μετά από μια έρευνα του FBI που απέδειξε ότι συνεργάτες του κόουτς όταν υποψήφιοι αθλητές για την ομάδα (παίκτες γυμνασίων δηλαδή) πήγαιναν στις εγκαταστάσεις του σχολείου φρόντιζαν να τους κρατάνε καλή παρέα πόρνες. Η δική του συμμετοχή αποδείχθηκε σε μια άλλη υπόθεση: Σε συνεργασία με εταιρεία αθλητικών ειδών πρότεινε σε υποψήφιο παίκτη ένα συμβόλαιο αρκεί να έπαιζε για την ομάδα του. Τόσο καλά…

Ο Πιτίνο γνωρίζοντας ότι η καταπάτηση των κανόνων είναι θανάσιμο αμάρτημα έβγαλε την ουρά του απ΄ έξω λέγοντας το απίθανο: «Δεν είχα τον έλεγχο του προγράμματος μου»! Φυσικά, αυτό ακούστηκε σαν ανέκδοτο καλοκαιρινής παρέας αφού ένας προπονητής του βεληνεκούς και της εμβέλειας του το πρώτο πράγμα που εξασφαλίζει όταν συμφωνεί με ένα σχολείο εκτός από το μυθικών απολαβών συμβόλαιο του είναι Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ!

Στα 66 του χρόνια ο Πιτίνο διάλεξε τον δρόμο και της ταπείνωσης και της παράδοσης. Πράγμα ασυνήθιστο για ένα προπονητή με αποδεδειγμένα υψηλό IQ που μετέτρεψε την καριέρα του σε ένα εμπορικό είδος δικής του παραγωγής και έγινε πάμπλουτος. Προφανώς και ο Πιτίνο δεν θα….πεινάσει στα γεράματα του: Διατηρεί στάβλο παραγωγής αγωνιστικών ίππων και τα άλογα του κερδίζουν πολλά από τα μεγάλα ντέρμπι της Αμερικής. Διατηρεί μια αλυσίδα εστιατορίων σε όλη τη χώρα και είναι ευπώλητος συγγραφέας βιβλίων που δίνουν συμβουλές αυτοβοήθειας και αποκαλύπτουν μυστικά επιτυχίας. Ο γιος μιας οικογένειας Ιταλών μεταναστών που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη σίγουρα τα κατάφερε πολύ καλά στη ζωή του.

Και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις μεγάλες επιτυχίες του στα γήπεδα του κολεγιακού μπάσκετ που τον έκαναν ένα από τους μεγαλύτερους προπονητές όλων των εποχών, σε μια εκδοχή του μπάσκετ όπου ο προπονητής είναι ένας….ημίθεος. Ο ίδιος κράτησε για τον εαυτό του το ρόλο του….Θεού μόνο που τώρα στα γεράματα ξέμεινε από πιστούς. Είναι ο προπονητής που επινόησε μια άμυνα πίεσης σε όλο το γήπεδο, ένα full court press με κανόνες ματς-απ ζώνης και αμέτρητες παραλλαγές στις οποίες έδινε απίθανα ονόματα. Φώναζε από τον πάγκο εντολές του τύπου ‘’4push17 eagle’’ που προφανώς για να θυμούνται οι αθλητές του έπρεπε να έχουν μάστερ και ντοκτορά αλλά αυτή η άμυνα τον έκανε διάσημο και έγινε ο εφιάλτης των αντιπάλων του. Ο Πιτίνο όπως ένας καλός ‘’επιχειρηματίας’’ του είδους του δεν είπε ποτέ όχι εκεί που υπήρχαν δολάρια. Σε αντίθεση με άλλους ορκισμένους γκουρού του NCAA που μισούν το ΝΒΑ απάντησε θετικά δύο φορές στις σειρήνες των επαγγελματικών ομάδων, υπέγραψε μυθικά συμβόλαια (για την εποχή) με τους Νικς και τους Σέλτικς, απέτυχε σε αμφότερες τις αποστολές, απλά και μόνο για να γυρίσει με καλύτερους όρους και καλύτερες συμφωνίες σε κάποιο κολέγιο. Κέρδισε δύο φορές το πρωτάθλημα με δύο διαφορετικές ομάδες και πήγε σε επτά φάιναλ φορ αλλά η ιστορία θα έχει δια παντός τρεις αστερίσκους στα κατορθώματα του. Ο τίτλος που κέρδισε το 2013 με το Λούιβιλ και οι δύο συμμετοχές του σχολείου τόσο στο φάιναλ φορ εκείνης της χρονιάς, όσο και της προηγούμενες δεν αναγνωρίζονται πλέον από το NCAA που τις έχει διαγράψει από τα βιβλία των ρεκόρ του λόγω των παραβάσεων του προγράμματος.

Ο Πιτίνο έζησε στη ‘’γρήγορη γραμμή’’ όλη του τη ζωή. Το 2009 είχε βρεθεί στο επίκεντρο ενός σεξουαλικού σκανδάλου που τσαλάκωσε αρκετά την άτρωτη δημόσια εικόνα του όταν η σύζυγος ενός συνεργάτη του τον κατηγόρησε δημόσια ότι την είχε αφήσει έγκυο και την υποχρέωσε να κάνει έκτρωση. Ο Πιτίνο επιβίωσε του σκανδάλου παρότι παραδέχθηκε ότι είχε μια σεξουαλική επαφή….15 δευτερολέπτων με τη γυναίκα. Η προσωπική του ζωή μέχρι τώρα έκρυβε αρκετά δράματα όπως ο θάνατος ενός από τα έξι παιδιά του σε ηλικία μόλις έξι μηνών από καρδιακή ανακοπή ή το 2001 όταν στην τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργος έχασε τη ζωή του ο αδελφός της συζύγου του και προσωπικός του φίλος. Αυτή τη φορά όμως ο κόουτς Πιτίνο δεν είχε τη λύση στην αντίπαλη άμυνα και αποσύρεται όχι στη λήθη αλλά στη….σύνταξη με κηλιδωμένο ανεπανόρθωτα το όνομα του. Για πολλούς είναι το δίκαιο τέλος ενός ‘’αμαρτωλού’’ κόουτς, για άλλους είναι το άδοξο τέλος ενός θρύλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα