Το τέλος των οικονομικών

Το 1998, καθώς η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση έβλαπτε τις περισσότερες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο και ήταν κάτι σαν γενική δοκιμή της πολύ μεγαλύτερης κρίσης που μια δεκαετία μετά έπληξε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο, ο «New Yorker» έσπευσε σε ένα άρθρο που περιέγραφε τις διεθνείς προσπάθειες διάσωσης να σκιαγραφήσει έναν «έξοχο» διπλωμάτη, έναν άνθρωπο με μεγάλες ιδέες που ως οικονομολόγος αργότερα προστέθηκε στη λίστα των «αρίστων».

Ο προφανής υποτίθεται τότε σοβαρός λόγος για το καλωσόρισμα του Λόρενς Σάμερς, τότε υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ,

ήταν η διαδεδομένη αντίληψη ότι διέθετε μια ειδική γνώση που θα έσωζε την Ασία από την κατάρρευση.

Οι ρηξικέλευθες ιδέες του Λόρενς Σάμερς για την παγκόσμια οικονομία είχαν ξεκινήσει από τα τέλη του 1991, όταν ως γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της κυβέρνησης Κλίντον, αλλά και εξέχον στέλεχος της, όπως ονομάστηκε έκτοτε, νέας γενιάς τεχνοκρατών, υποστήριζε με άρθρο του στο περιοδικό «Economist» και στους «New York Times» ότι η Παγκόσμια Τράπεζα έπρεπε να δώσει οικονομικά κίνητρα για να ενθαρρύνει τη μεταφορά μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που ευθύνονται για σοβαρά ποσοστά μόλυνσης του περιβάλλοντος στις υποανάπτυκτες χώρες του Τρίτου Κόσμου. Η άποψή του δέχθηκε κριτική αλλά ο Σάμερς την αντέκρουσε, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι «ποιητής του σουρεαλισμού, αλλά τεχνοκράτης του ρεαλιστικού καπιταλισμού».

Οι οικονομολόγοι που θα σώσουν τον κόσμο

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι εντάσεις που καθόρισαν τον κόσμο ήταν ιδεολογικές και γεωπολιτικές. Ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί σούπερ σταρ εκείνης της εποχής ήταν εκείνοι με ειδική εμπειρογνωμοσύνη σε αυτούς τους τομείς. Και οι πολιτικοί που θα μπορούσαν να συνδυάσουν μια κατανόηση και των δύο, όπως ο Κίσινγκερ, ο Τζορτζ Φ. Κέναν και ο Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι, ανέβηκαν στην κορυφή των γκουρού. Μόλις τελείωσε ο ψυχρός πόλεμος, ωστόσο, τα γεωπολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα ξεθωριάσανε, επισκιάστηκαν από την ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά, ειδικά μετά την επιστροφή του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ στο δυτικό σύστημα ελεύθερου εμπορίου. Ξαφνικά, η πιο πολύτιμη κατάρτιση και πρακτική εμπειρία έγιναν τα οικονομικά, τα οποία θεωρήθηκαν ως η μυστική γνώση που θα μπορούσε να ρυθμίσει την κοινωνία των εθνών.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα