Το ποδόσφαιρο βασίζεται στον εγκέφαλο (video, pics)

«Δεν ξέρω πως βγάζω αυτές τις πάσες. Το κάνω ως δεύτερη φύση». Απάντηση του σπουδαίου Τσάβι σε ερώτηση για τον τρόπο παιχνιδιού του. Κοινώς ό,τι έκανε, προέκυπτε ασυνείδητα. Το μυστικό βρίσκεται στον εγκέφαλο, που αποτελεί και τη βάση του Smartfootball.

Πρόκειται για μια μεθοδολογία, ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο βασίζεται στην πλαστικότητα του εγκεφάλου, όπως μας εξηγεί ο Νίκος Τζώτζιος κάτοχος διπλώματος UEFA A και Smartfootball (επίπεδο 2). Είναι ο άνθρωπος που εφαρμόζει το συγκεκριμένο
σύστημα και στην Ελλάδα, εδώ και δύο χρόνια, πιστοποιημένο από την Καταλανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

«Δουλεύουμε τα πάντα και πάντα. Δεν ξεχωρίζουμε την τεχνική, την τακτική, τη φυσική κατάσταση και την ψυχολογία. Έχουμε αφαιρέσει τελείως τις αναλυτικές ασκήσεις, οι οποίες εμμένουν μόνο στην εκτέλεση μιας τεχνικής ή στη βελτίωση της φυσικής κατάσταση, χωρίς να υπάρχει εγκεφαλική εργασία. Στόχος μας είναι να μαθαίνουμε από τις εμπειρίες μας» εξηγεί ο Νίκος Τζώτζιος κι αναλύει: «Η μάθηση έχει 4 στάδια. Ασυνείδητα ο παίκτης κάνει λάθος. Οι εκπαιδευτές τον καθοδηγούμε με ερωτήσεις. Ξανακάνει λάθος. Εν συνεχεία συνειδητά κάνει το σωστό. Και στο τελικό στάδιο ασυνείδητα κάνει το σωστό μετά από επανάληψη, από τη στιγμή που έχουν «μονωθεί» καλά οι συνάψεις στους νευρώνες του εγκεφάλου. Δεν δίνουμε ποτέ τις λύσεις στους παίκτες, τους καθοδηγούμε με ερωτήσεις, παίρνουν τις αποφάσεις μόνοι τους».

Εμπνευστής και δημιουργός του Smartfootball είναι ο Χουάν Λουίς Μαρτίνεθ Γκαρσία. Η μεθοδολογία του εφαρμόστηκε επί σειρά ετών στην Εσπανιόλ –στην οποία ήταν Διευθυντής Μεθοδολογίας- και τα αποτελέσματα ήταν απτά: 13 ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν στην ανδρική ομάδα. Η Ντινάμο Μόσχας του ζήτησε να το εφαρμόσει σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες, δίνοντάς του κατ’ ουσίαν τα κλειδιά της Ακαδημίας του συλλόγου.

Βάσει έρευνας σε βάθος 5 ετών, τα παιδιά που ακολούθησαν τη μεθοδολογία Smartfootball βελτίωσαν τις επιδόσεις τους στο σχολείο. «Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν πολύ ταλέντο, αλλά συνολικά υστερούμε στην εκπαίδευση και στο πως δουλεύουμε αυτό την ικανότητα. Από κάθε camp που διοργανώνεται, οι καλύτεροι ταξιδεύουν στην ισπανική πόλη Ταραγόνα και κοντράρονται ποδοσφαιριστές από άλλες χώρες κι η ελληνική ομάδα είναι πολύ ανταγωνιστική» επισημαίνει ο Νίκος Τζώτζιος.

Τα Smartfootball Technical Schools -με παρουσία σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής, της Νοτίου και Βορείου Αμερικής- λειτουργούν στην Ελλάδα από το Σεπτέμβριο του 2017, ενώ ετησίως διεξάγονται camps σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα καθώς και μαθήματα για εκπαιδευτές. Μάλιστα φέτος παρατηρήθηκε αύξηση ενδιαφέροντος για εγγραφές παιδιών από 7-16 ετών (το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά έως 19 ετών) τα οποία επιθυμούν να κάνουν μια φορά την εβδομάδα μια διαφορετική προπόνηση, από αυτή που κάνουν στις ομάδες τους.

Το διάστημα 1-5 Ιουλίου, στο Γήπεδο του Απόλλωνα Χαλανδρίου στην Αθήνα, διοργανώνεται το Athens Camp Smartfootball 2019 για παίκτες 7-18 ετών, ενώ παράλληλα από τις 30 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου υπάρχουν Εκπαιδευτικά Προγράμματα για το Επίπεδο 1 και 2 του Smartfootball για προπονητές ποδοσφαίρου.
Keywords
Τυχαία Θέματα