Το πιο αυστηρό σύστημα επιτήρησης στον κόσμο

Πουθενά στον κόσμο, ούτε καν στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το Spiegel, οι πολίτες δεν παρακολουθούνται τόσο στενά από τις αρχές όσο στην αυτόνομη περιφέρεια των Ουιγούρων, την κινεζική επαρχία Σινγιάνγκ. Η περιοχή είναι τετραπλάσια σε έκταση από τη Γερμανία και συνορεύει με οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν και το Καζακστάν. Η «αυστηρή εποπτεία» δεν είναι καινούργια υπόθεση για τη Σινγιάνγκ, αλλά τους τελευταίους μήνες η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι Ουιγούροι, η τουρκόφωνη μειονότητα των 10 εκατ. σουνιτών μουσουλμάνων με την οποία το Πεκίνο έχει ανοιχτή κόντρα και την οποία αντιμετωπίζει ως «εμπόδιο για την ανάπτυξη μίας αρμονικής κοινωνίας», πεποίθηση που παγιώθηκε μετά το κύμα επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι ισλαμιστές μαχητές.

Οι Ουιγούροι θεωρούν εαυτούς ως μειονότητα που δοκιμάζεται από πολιτισμικές, θρησκευτικές και οικονομικές διακρίσεις. Όταν η επαρχία Σινγιάνγκ ενσωματώθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1949, αποτελούσαν το 80% του πληθυσμού της περιοχής. Η ελεγχόμενη μαζική μετανάστευση Κινέζων Χαν στη Σινγιάνγκ -με στόχο, όπως υποστηρίζουν οι Ουιγούροι, την αλλοίωση του πληθυσμού- μείωσε τον πληθυσμό τους στο 45%, καθώς από την οικονομική άνθηση της περιοχής, η οποία διαθέτει άφθονα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, επωφελούνται κατά κύριο λόγο οι μετανάστες Χαν.

Όταν οι Ουιγούροι άρχισαν να διαμαρτύρονται το Πεκίνο έσφιξε τον κλοιό γύρω τους και η επαρχία τέθηκε σε κατάσταση τόσο αυστηρής εποπτείας, που ακόμη και για τα δεδομένα της Κίνας, θεωρήθηκε ακραία. Σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό στην Σινγιάνγκ, Adrian Zenz η περιφερειακή κυβέρνηση προσέλαβε πάνω από 90.000 αστυνομικούς μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, διπλάσιους από όσους τα προηγούμενα επτά χρόνια. Με περίπου 500 αστυνομικούς για κάθε 100.000 κατοίκους, η αστυνομική παρουσία έγινε ασφυκτική.

Πέρα από τους αστυνομικούς, το Πεκίνο εξόπλισε τη μακρινή επαρχία, με υπερσύγχρονη τεχνολογία επιτήρησης, όπως κάμερες που φωτίζουν και τον πιο μικρό δρόμο, από την πρωτεύουσα Ουρούμκι έως το πιο απομακρυσμένο ορεινό χωριό. Σκάνερ και sniffers WiFi -εργαλεία και προγράμματα που επιτρέπουν την παρακολούθηση της κυκλοφορίας δεδομένων από ασύρματα δίκτυα- βρίσκονται παντού, σε σταθμούς, αεροδρόμια και άλλα σημεία ελέγχου. Στη συνέχεια, ο όγκος των δεδομένων συγκεντρώνεται σε μία «πλατφόρμα κοινών ενεργειών», στην οποία βρίσκονται αποθηκευμένα επιπλέον data για τον πληθυσμό, όπου είναι καταγεγραμμένα στοιχεία που αφορούν από τις καταναλωτικές συνήθειες και την τραπεζικές κινήσεις κάθε κατοίκου, μέχρι την κατάσταση της υγείας του, και το προφίλ του DNA του.

Οποιοσδήποτε φανεί ύποπτος από τα data τίθεται αυτομάτως υπό κράτηση. Η εξαφάνιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων τους τελευταίους μήνες συνδέεται με το «δίκτυο» εκατοντάδων στρατοπέδων επανεκπαίδευσης. Ο Adrian Zenz εκτιμά ότι ο αριθμός των «εξαφανισθέντων» είναι πολύ υψηλότερος και φτάνει τις εκατοντάδες χιλιάδες. Η πρόσβαση σε ακριβή στοιχεία είναι δύσκολη και η λογοκρισία σκληρή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Spiegel απευθύνθηκε σε κατοίκους, αλλά όσοι δέχτηκαν να μιλήσουν το έκαναν υπό καθεστώς ανωνυμίας. Είναι τόσο ιδιότυπη η κατάσταση στην επαρχία Σινγιάνγκ, μία από τις πιο απομακρυσμένες της Κίνας, ώστε η ατμόσφαιρα παραπέμπει σε δυστοπία.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα