Το Ευρωκοινοβούλιο απαιτεί απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών

Με πλειοψηφία 607 ψήφων στους 632 παριστάμενουςευρωβουλευτές εγκρίθηκε το ψήφισμα

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στοΣτρασβούργο με συντριπτική πλειοψηφία (607 υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές) τοΨήφισμα Αρ. B8‑0194/2018 «Η παραβίαση των ανθρωπίνωνδικαιωμάτων και των αρχών του κράτος δικαίου στην υπόθεση των δύο Ελλήνωνστρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Τουρκία».

Το ψήφισμα, το οποίο με συντριπτική πλειοψηφία υιοθέτησε τοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές τωνδύο Ελλήνων στρατιωτικών, έχει ως εξής:

«Το

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

- Αναφορικά με τη σύλληψη την 1η Μαρτίου και τη συνεχιζόμενηκράτηση από τις τουρκικές αρχές δύο Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι δήλωσαν ότιέχασαν το δρόμο τους σε κακές καιρικές συνθήκες.

- Αναφορικά με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο τωνσυνόρων, στη δασώδη περιοχή των Καστανιών κατά μήκος του ποταμού Έβρου /Μερίτς, είναι ένα μείζον σημείο διέλευσης μεταναστών, προσφύγων και λαθρεμπόρωνκαι ότι οι εν λόγω υπολοχαγός και λοχίας εκτελούσαν τακτική περιπολία στοσύνορο.

- Αναφορικά με τις εκκλήσεις από αξιωματούχους της ΕΕ καιτου NATO για την απελευθέρωση των στρατιωτών, μεταξύ άλλων και από το ΕυρωπαϊκόΣυμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2018 και στη διάρκεια της Συνάντησης ΗγετώνΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου 2018.

- Αναφορικά με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ναεξασφαλίσει την απελευθέρωση και την επιστροφή των στρατιωτών.

- Αναφορικά με το Άρθρο 5 Παράγραφος 2 της ΕυρωπαϊκήςΣύμβασης Ανθρώπινων δικαιωμάτων, που προβλέπει πως «όποιος συλλαμβάνεται θα πρέπεινα ενημερώνεται αμέσως, σε γλώσσα που καταλαβαίνει, για τα αίτια της σύλληψήςτου και για οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του».

Α. Επειδή στις 4 Μαρτίου 2018 τουρκικό δικαστήριο στηνΑνδριανούπολη αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτηση των δύο στρατιωτών, οι οποίοιαυτή τη στιγμή κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κατηγορούμενοι γιαπαράνομη είσοδο στην Τουρκία.

Β. Επειδή οι δύο έλληνες στρατιώτες κρατούνται σε τουρκικήφυλακή για περισσότερο από έναν μήνα χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίεςεναντίον τους ώστε να γνωρίζουν γιατί κατηγορούνται.

Γ. Επειδή προηγούμενες παρόμοιες υποθέσεις τυχαίωνδιελεύσεων των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιώτεςδιευθετούνταν στο παρελθόν επιτόπου στο επίπεδο των τοπικών στρατιωτικών αρχώντων δύο πλευρών:

1. Καλεί τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα τηδικαστική διαδικασία και να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους Έλληνεςστρατιώτες και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα.

2. Καλεί το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Υπηρεσία ΕξωτερικήςΔράσης και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και ναζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών σε οποιεσδήποτεεπαφές ή επικοινωνίες με τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του ΔιεθνούςΔικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

3. Καλεί τις τουρκικές αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τιςνομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, όλοι όσοι αυτό τους αφορά, ταανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένηςτης σύμβασης της Γενεύης.

4. Παραγγέλλει στον πρόεδρό του να προωθήσει αυτή τηναπόφαση στους προέδρους, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Ελλάδας και τηςΤουρκίας, στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στιςαρμόδιες αρχές των κρατών μελών και στο ΝΑΤΟ».

Πηγή: News.gr


Keywords
Τυχαία Θέματα