Το “εννιάρι” της Ναβρατίλοβα

Η Ναβρατίλοβα δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τους αριθμούς, δεν την ένοιαζαν τα ρεκόρ. Φανταστείτε ότι ακόμα και τώρα σπάνια αναφέρεται στο εντυπωσιακό δικό της ρεκόρ των 74 συνεχόμενων νικών, Σίγουρα πάντως αυτό που την ενδιέφερε ήταν το Wimbledon, το πλέον φημισμένο τουρνουά στον κόσμο και οι περισσότεροι τίτλοι στη διοργάνωση.

Η ίδια αποκάλυψε σε συνέντευξή της αρκετά χρόνια αργότερα: “Ήμουν αρκετά τυχερή και έσπασα κάποια ρεκόρ στην καριέρα μου, αλλά αυτό συνέβη γιατί έπαιζα καλά για αρκετά μεγάλο

χρονικό διάστημα. Όταν όμως διαπίστωσα ότι μπορώ να σπάσω το ρεκόρ τίτλων στο Wimbledon, έγινε εμμονή για μένα, ήταν κάτι που ήθελα πολύ”.

Πήρε τον πρώτο της τίτλο το 1978 σε ηλικία 21 ετών, μέχρι το 1987 είχε κερδίσει ήδη 8 πρωταθλήματα, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Μούντι, το οποίο “άντεχε” από το 1938. Το 88 και το 89 έφτασε στην πηγή, αλλά η Στέφι Γκραφ δεν της επέτρεψε να πιει νερό, νικώντας σε 2 συνεχόμενους τελικούς.

Το 1990 έμοιαζε να είναι η τελευταία της ευκαιρία, καθώς είχαν περάσει 3 χρόνια και 10 συνεχόμενα γκραντ σλαμ, χωρίς να πανηγυρίσει ούτε έναν τίτλο. Η ίδια πλέον βάδιζε στα 33 της χρόνια και ο χρόνος δεν ήταν υπέρ της, ιδίως αν συνυπολογίσουμε και τα πονεμένα της γόνατα.

“Έπαιζα καταπληκτικό τένις στο γρασίδι εκείνο το καλοκαίρι, αλλά ξυπνώντας το πρωι, πραγματικά δεν ήξερα σε τι κατάσταση θα είναι τα γόνατά μου. Αυτός ήταν και ο μεγαλύτερος φόβος μου, τα γόνατά μου”.

Η Ναβρατίλοβα όχι μόνο κατάφερε να νικήσει στο τουρνουά του 1990, αλλά έπαιξε κυριαρχικό τένις, χαρίζοντας μας εντυπωσιακή παράσταση και κατακτώντας το 9ο Wimbledon, αριθμό ρεκόρ. Δεν έχασε ούτε σετ στην πορεία της προς τον τίτλο, ενώ η Γκάρισον που απέκλεισε την Γκραφ στον ημιτελικό, δεν κατάφερε να την κοιτάξει στα μάτια στον τελικό. Το τελικό 2-0 με 6-4, 6-1 σετ, ήταν ενδεικτικό της κατάστασης.

Η Ναβρατίλοβα στα 37 της κατάφερε να φτάσει ξανά στον τελικό του φημισμένου αγγλικού τουρνουά, για να χάσει στα 3 σετ από την Μαρτίνες. Ο τίτλος του 1990 ήταν και ο τελευταίος σε γκραντ σλαμ για εκείνη, κάνοντας εκείνη την περίοδο τη γηραιότερη που κερδίζει ένα από τα 4 κορυφαία τουρνουά στον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα