Το διαφορετικό πρίσμα και η σημασία του «ανούσιου»

Είναι τόσα πολλά πράγματα που παίζουν καίριο ρόλο και πολλοί δε γνωρίζουν για να τα κατανοήσουν, σ’ έναν κανόνα μ’ ευρύ κοινό αποδεκτών ακόμη και προσώπων που οφείλουν να γνωρίζουν αλλά για διαφορετικούς λόγους δεν το κάνουν. Η προετοιμασία είναι ένα πεδίο εφαρμογής αυτής της λογικής. Ο κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία, τη δική του προσέγγιση γι’ αυτήν τη χρονική περίοδο, σε συνάρτηση – πάντα – με τις ιδιαιτερότητες της ομάδας του. Επειδή όμως όλα αυτά είναι πολύ γενικά, ας γίνουν λίγο πιο συγκεκριμένα σ’ ότι έχει να κάνει με τον ΠΑΟΚ.
Μια ομάδα που τελείωσε την περσινή σεζόν – σχεδόν – με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, λόγω όλων όσων είχαν προηγηθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά με μια σημαντική σταθερά εν όψει της επόμενης σεζόν: Την ίδια τεχνική ηγεσία. Αυτήν που αμφισβητήθηκε αρχικά, παρέλαβε μια ομάδα που δεν την είχε δημιουργήσει η ίδια και μέσα από τη σκληρή δουλειά της με την αντίστοιχη των ποδοσφαιριστών πέτυχε όλα αυτά τα διόλου ευκαταφρόνητα που κατάφερε.

Λογικό κι επόμενο ήταν λοιπόν να της δοθούν τα ... «κλειδιά» και για την επόμενη σεζόν. Μια ομάδα που ήθελε συγκεκριμένες βελτιωτικές κινήσεις, μετά και τις αποχωρήσεις που υπήρξαν, με πλέον εμφανείς τις θέσεις του αριστερού οπισθοφύλακα και του επιθετικού. Ενός συνόλου με γερά θεμέλια που είχε την άμεση ανάγκη να καλύψει τις συγκεκριμένες αδυναμίες της αλλά ταυτόχρονα να «μπολιάσει» εξίσου γοργά τα αρκετά νέα πρόσωπα που προστέθηκαν στο ρόστερ της, τις δυο μεταγραφές και τους δανεικούς. Το πρώτο μέρος της προετοιμασίας αφιερώθηκε περισσότερο στον τομέα της φυσικής κατάστασης και – σχεδόν – ανάλογα στο κομμάτι της τακτικής, αφού δεν είναι εύκολο για κανέναν να χωρέσει τη δουλειά μιας ολόκληρης σεζόν σ’ ένα – συνολικό – διάστημα δέκα εννιά ημερών, με το δεύτερο μέρος το βάρος να πέφτει περισσότερο στην τακτική. Οι αναμενόμενες ενισχύσεις δεν ήρθαν με αποτέλεσμα η μόνη εναπομείνασα δυνατότητα να είναι οι λύσεις να βγουν μέσα από την ομάδα και πιο συγκεκριμένα από αυτούς που αποδεδειγμένα έδειξαν πέρσι πως έχουν εμπεδώσει τον τρόπο για να τα καταφέρουν.

Ο φιλικός αγώνας με τη Στεάου Βουκουρεστίου ήταν ένα σημαντικό τεστ ετοιμότητας γι’ αυτούς που – όπως όλα δείχνουν – θα κληθούν να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση της Β’ προκριματικής φάσης του Champions Leagueμε τη Βασιλεία με τον βαθμό που πήραν να είναι θετικός. Μπορεί το πολύ καλό τους διάστημα να μην ξεπέρασε τα τριάντα λεπτά, ωστόσο για την εποχή που βρίσκονται, με τα πόδια τους «σφιχτά» από την προετοιμασία και με την ανάλογη νοητική και ψυχολογική κατάσταση τα ... παράπονα της τεχνικής ηγεσίας ήταν λίγα. Εντελώς διαφορετική προσέγγιση είχε ο ισόπαλος αγώνας με την Γκεντ (σ.σ. 1-1) εκεί όπου το ζητούμενο ήταν οι ευκαιρίες σε πρόσωπα που είτε δεν έχουν πείσει 100% για τις ικανότητές τους, είτε υπάρχει η πεποίθηση πως υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ανάλογα και με το ποιόν ή ποιούς έχουν δίπλα τους, μπορεί ή μπορούν να παρουσιάσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Είναι μια προοδευτική διαδικασία σ’ εξέλιξη, με δεδομένη την πίεση του χρόνου. Συγκριτικά με προηγούμενες σεζόν η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Εχθρός του καλού βέβαια είναι πάντα το καλύτερο, όμως εν προκειμένω το πόσο καλύτερη είναι θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Κι ένα αντιπροσωπευτικότατο παράδειγμα της όλης λογικής ήταν και είναι ο Ενρίκε. Ο Βραζιλιάνος είναι ένας ικανότατος μεσοεπιθετικός με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που είχε τη δυνατότητα, όντας εξ αρχής στην προετοιμασία, να αφομοιώσει και ν’ αφομοιωθεί από την ομάδα. Πάραυτα η αδυναμία του να αφουγκραστεί το κομμάτι της τακτικής έχοντας έγνοια και στ’ ανασταλτικά του καθήκοντα, κάνοντας πράξη τις βουλές της τεχνικής ηγεσίας για το συμμετοχικό παιχνίδι δημιουργικά κι εκτελεστικά του κόστισαν τη δυνατότητα να επιστρέψει οριστικά με γνωστό το αποτέλεσμα του εκ νέου δανεισμού του και την επιλογή αντ’ αυτού του Ουάρντα.

Η Βασιλεία, παρά τις σημαντικότατες αποχωρήσεις που είχε, υπερτερεί σ’ επίπεδο εμπειρίας στον θεσμό ως μόνιμη συμμετέχουσα τα τελεταία χρόνια στον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό, όμως ο ΠΑΟΚ έχει ν’ αντιπαραθέσει φιλοδοξία, ενθουσιασμό και ποιότητα. Οι εσωτερικές σταθερές της ομάδας δεν έχουν αλλάξει κι ο ... σκηνοθέτης παραμένει ο ίδιος. Η δουλειά του μαζί με των ποδοσφαιριστών έδωσαν πέρσι όλα όσα είδαν όλοι, αυτό είναι το ... όχημα για τον φετινό αγωνιστικό δρόμο που θα ξεκινήσει σε δέκα ημέρες. Απομένουν άλλοι δυο φιλικοί αγώνες για την εξαγωγή των πλέον ασφαλών συμπερασμάτων ... Καλή δύναμη και καλή συνέχεια
Keywords
Τυχαία Θέματα