Το VAR ξανά στο "ειδώλιο" στην Ιταλική Serie A

Η περσινή σεζόν, η πρώτη της εφαρμογής του Video Assistant Referee στο μεγάλο Ιταλικό πρωτάθλημα, θεωρήθηκε ως μια περίοδος καινοτόμος με εύλογα ελαφρυντικά σε μια τόσο σημαντική εφαρμογή που αλλάζει άρδην τα δεδομένα στη ούτως ή άλλως ευαίσθητη σχέση των διαιτητών με την εν γένει εικόνα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

Υπήρξαν γκρίνιες με πιο χαρακτηριστική την επίσημη τοποθέτηση της Ίντερ να σταματήσει η χρήση του λόγω των λαθών μονίμως εις βάρος (;) της ομάδας του Μιλάνου.

Φέτος το VAR δεν διχάζει τόσο, ακόμη
τουλάχιστον, ίσως και διότι βρισκόμαστε στην αρχή και δίχως την μεγάλη αμφισβήτηση από αυτές που στην γειτονική χώρα ο αντίκτυπός τους μπορούν κάλλιστα να φτάσουν μέχρι και το Κοινοβούλιο (κι ας μην ξεχνάμε πως πλέον βρισκόμαστε στην μετά – Μπερλουσκόνι εποχή… για την ώρα)!

Μπορεί βέβαια η Ίντερ αλλά και οι ομάδες που «έβγαλαν» γκρίνια από τις διαιτητικές αναθεωρήσεις μέσω της τεχνολογικής παρέμβασης το περασμένο Σαββατοκύριακο, να μην θέτουν τόσο σοβαρά ζητήματα, αλλά στην παρούσα φάση και μετά από επτά αγωνιστικές η έντονη ανησυχία πηγάζει μέσα από τους κύκλους της διαιτησίας!

Σημερινό δημοσίευμα της Gazzetta Dello Sport (και στην ηλεκτρονική της έκδοση) βγάζει στην επιφάνεια έντονες διαμαρτυρίες από τον χώρο της διαιτησίας με βασικό πυλώνα την ξεθωριασμένη – όπως οι ίδιοι επισημαίνουν – εμπιστοσύνη του χώρου του ποδοσφαίρου (ομάδες, φίλαθλοι αλλά και ΜΜΕ) προς τις «πρωτογενείς» αποφάσεις τους!

Οι ίδιοι οι διαιτητές φέρονται να έχουν εκφράσει τους σοβαρούς ενδοιασμούς τους για το αν μπορεί να συνεχίσει «αναίμακτα» αυτή η συνύπαρξη του VAR με τις υψηλών απαιτήσεων και προσδοκιών Serie A έτσι όπως αυτό τώρα εφαρμόζεται.

Το ερώτημα «Ναι ή όχι στο VAR» (Var o no VAR, στα Ιταλικά) δεν αφορά πλέον την ορθότητα των τελικών αποφάσεων αλλά την αγνόηση και όχι την παραμόρφωση των τελικών αποφάσεων!!

Ο πρόεδρος της εθνικής ομοσπονδίας Ιταλών διαιτητών (Associazione Italiana Arbitri) Μαρτσέλο Νίκι προσπαθεί να φανεί καθησυχαστικός κυρίως προς τους συναδέλφους τους.

«Πέρυσι με την εφαρμογή του σχεδόν όλοι ήταν ενθουσιασμένοι! Επί της ουσίας λειτουργήσαμε πειραματικά ενόψει του Μουντιάλ και τα πήγαμε καλά σε ένα τόσο λεπτό εγχείρημα. Επι της ουσίας αγγίξαμε την.. τελειότητα!» επιμένει μεταφέροντας όμως και τις απόψεις των διαιτητών, όντας παλαίμαχος του χώρου ο ίδιος, περί μιας διαφορετικής προσέγγισης απέναντι στην τεχνολογία :
«Καλό είναι να δούμε το ενδεχόμενο της χρήσης του σε περισσότερες φάσεις ενός αγώνα κι όχι μόνον σε αυτές που μπορεί να θεωρηθούν ως οι κρίσιμες» είπε, κάνοντας έτσι την πρόταση μιας μορφής διεύρυνσης προκειμένου να σταματήσει η αμφισβήτηση ακόμα και για την επιλογή των στιγμών όπου ζητείται η συμβολή της τεχνολογίας.

Το ερώτημα που σε ορισμένες περιπτώσεις ανάγεται σε προβληματισμό βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων και δεν αποκλείεται στις επόμενες μέρες ή βδομάδες να οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις με βασικό θέμα τις επιμέρους τροποποιήσεις στο πρωτόκολλο που αφορά τον παρεμβατικό χαρακτήρα του VAR!!
Keywords
Τυχαία Θέματα