Το Predator ξανά στο προσκήνιο – Νέες “φωτιές” από δημοσίευμα για άγνωστες υποκλοπές και φυσικές παρακολουθήσεις

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να μπει σε ήρεμα νερά μετά την υπόθεση Πάτση, αλλά και να αφήσει πίσω της τις υποκλοπές, ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα “Τα Νέα” έρχεται να επαναφέρει το θέμα της χρήσης του Predator, προκαλώντας έντονες πολιτικές αντιδράσεις.

Το θέμα της παρακολούθησης άλλωστε του Νίκου Ανδρουλάκη “πλήγωσε” την κυβέρνηση αλλά και το προφίλ του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος δύο φορές χαρακτήρισε την παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ “λάθος”, ζητώντας τις παραιτήσεις του

στενού του συνεργάτη και ανηψιού του Γρηγόρη Δημητριάδη αλλά και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Το δημοσίευμα έρχεται μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη της ευρωπαικής επιτροπής (PEGA) για τη χρήση των κακόβουλων λογισμικών στη χώρα μας, τα μέλη της οποίας θα συναντηθούν την Τετάρτη με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Predator χρησιμοποιήθηκε και σε μία ακόμη περίπτωση-εκτός από τον Ν. Ανδρουλάκη- στο πρόσωπο του οποίου επιχειρήθηκε, αλλά τελικά δεν κατέστη εφικτό. Αποδέκτης του κακόβουλου λογισμικού ήταν αυτή τη φορά ένας υπουργός, ο οποίος- όπως αναφέρεται- δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Για δημοσίευμα “γεμάτο εικασίες, από το οποίο απουσιάζουν στοιχεία, ονόματα και συγκεκριμένα γεγονότα” έκανε λόγο η κυβέρνηση, μέσω του Γιάννη Οικονόμου. Ένα δημοσίευμα, που όπως είπε χαρακτηριστικά “έγινε αφορμή για βαρύγδουπες αντικυβερνητικές κορώνες. Ουδεμία έκπληξη, αφού όποιος δεν μπορεί να παράγει πολιτική για τα μεγάλα και σοβαρά, καταφεύγει στην αναπαραγωγή μύθων”.

Στις πληροφορίες που μεταφέρει η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι ένα άλλο πολιτικό πρόσωπο αντιλήφθηκε το κακόβουλο λογισμικό στο τηλέφωνο του από το link που τού εστάλη, ένα link που δεν άνοιξε ποτέ όμως, ενώ στη συνέχεια αφού συμβουλεύτηκε τις αρχές ασφαλείας- έκλεισε για πάντα την συσκευή.

“Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί κανένα κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης και οι υπηρεσίες ασφαλείας στη χώρα μας δεν χρησιμοποιούν, με οποιονδήποτε τρόπο, κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης” επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατά το δημοσίευμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν και φυσικές παρακολουθήσεις ενός ακόμη πολιτικού προσώπου σε καφετέρια, κατά τη διάρκεια συναντήσεων με ιδιώτες που ενδιαφέρονταν να πληροφορηθούν για την υπόθεση των υποκλοπών.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση μετέτρεψε την Ελλάδα σε τριτοκοσμική μπανανία, από την οποία ζητεί άμεσα απαντήσεις “για τις παράνομες ενέργειες που καταγράφονται και για τις οποίες νοσηροί εγκέφαλοι υλοποίησαν και σίγουρα θα λογοδοτήσουν”

“Παρακράτος” χαρακτηρίζει το επιτελικό κράτος το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ “που δεν διστάζει να προβαίνει σε παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών του αντιπάλων. “Σαν πολλά νόμιμα λάθη δεν μαζεύονται;”

Και το ΚΚΕ το “κρατικό δόγμα ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων” επιβεβαιώνεται, ενώ η συστηματική χρήση κακόβουλων λογισμικών από διάφορους μηχανισμούς ακυρώνει κάθε έννοια προστασίας του απορρήτου.

Μέσα στον επόμενο μήνα πάντως, η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη βουλή τις αλλαγές για τη θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ, αλλά και για τις νόμιμες επισυνδέσεις (όπως αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη) με επιπλέον φίλτρα. Ένα από αυτά δεν αποκλείεται να είναι η υπογραφή Υπουργού για να ανάψει το πράσινο φως για την παρακολούθηση πολιτικού προσώπου.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα