Το #MeToo του Μπράιαν Κολάντζελο

Όποιος κάνει μια σύντομη βόλτα στα social media και ειδικά στον κόσμο του twitter δεν θα δυσκολευτεί αυτές τις μέρες να διαπιστώσει ότι ένα θέμα «καπελώνει» όλα τα υπόλοιπα μπασκετικά ζητήματα του πλανήτη. Όχι δεν είναι πρώτο θέμα οι τελικοί των ελληνικών πλέι οφ, δεν είναι καν η αντιπαράθεση του Κάρι με τον Λεμπρόν στους τελικούς του ΝΒΑ. Το θέμα που ξεπερνάει όλα τα άλλα σε ενδιαφέρον είναι αυτό του Μπράιαν Κολάντζελο.
Ο τζένεραλ μάνατζερ των Σίξερς έγινε πιο διάσημος από όσο μπορούσε να είναι με τη μεγάλη πορεία και διαδρομή του στον κόσμο του ΝΒΑ αλλά για τους λάθος λόγους.

Για όποιον τυχόν δεν έχει παρακολουθήσει την ιστορία: Ένα μικρό Αμερικάνικο σάιτ το Ringer, που βγήκε στον αέρα πριν από μια διετία και ασχολείται με τη λεγόμενη ποπ κουλτούρα δίνοντας έμφαση στα σπορ αποκάλυψε ότι ο νυν GM των Σίξερς διατηρούσε στο τουίτερ πέντε διαφορετικούς λογαριασμούς με ψευδώνυμα. Προφανώς, και δεν είναι το τέλος του κόσμου, ούτε ο Κολάντζελο είναι ο πρώτος που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ανωνυμία που προσφέρει το κυβερνοχάος. Το θέμα όμως είναι ότι από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς στο twitter είχαν αναρτηθεί σχόλια επικριτικά για πολλούς παίκτες των Σίξερς, τις αγωνιστικές επιδόσεις ή τις συνήθειες τους και ακόμη κριτική για τους διοικητικούς παράγοντες που είχαν διαδεχθεί τον Κολάντζελο στην προηγούμενη ομάδα που δούλεψε, το Τορόντο. Το θέμα ενδεχόμενα να είχε μείνει στο επίπεδο των φημών απ΄ αυτές που κατά δεκάδες κυκλοφορούν ιντερνετικά για αθλητές, τραγουδιστές, ηθοποιούς και άλλους επώνυμους.

Το ESPN όμως έσπευσε να το αναπαράγει και ουσιαστικά το μετέτρεψε στο αθλητικό αντίστοιχο του #MeToo για το Χόλιγουντ! Από τη στιγμή που κάτι απασχολεί το πανίσχυρο ESPN παύει να είναι απλά μια φήμη. Το γεγονός ότι τέσσερις από τους πέντε επίμαχους λογαριασμούς διαγράφηκαν την ίδια μέρα μεγάλωσε τις υποψίες για τον παράγοντα των Σίξερς! Ο ίδιος υποχρεώθηκε με μια δημόσια δήλωση να ομολογήσει ότι είχε σχέση με ένα από τους πέντε λογαριασμούς αλλά όχι με τους υπόλοιπους τέσσερις για τους οποίους δεν είχε ιδέα. Αυτό ήταν… Ο Κολάντζελο ρίχθηκε στην πυρά με συνοπτικές διαδικασίες και μόνο χθες μέτρησα σε ένα διάστημα μισής ώρας 150 διαφορετικά tweet που είχαν πάνω κάτω το ίδιο θέμα: «Γιατί δεν έχει απολυθεί ακόμη;». Επίσης έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες «καμένοι» λογαριασμοί με το όνομα του.

Ο Κολάντζελο δεν είναι ακριβώς ο μέσος παράγοντας του ΝΒΑ. Το 1991 διαδέχτηκε τον πατέρα του στη θέση του τζένεραλ μάνατζερ των Φοίνιξ Σανς και πολύ σύντομα έγινε διάσημος στο ΝΒΑ για τις φοβερά εμπνευσμένες κινήσεις του που έκαναν την ομάδα πρωταγωνίστρια. Το μοναδικό λάθος του ήταν η ανταλλαγή του Τζέισον Κιντ αλλά έκανε τόσες «κλοπές» σε επωφελείς για την ομάδα του ανταλλαγές ή επιλογές στο ντραφτ που γρήγορα αυτή η λάθος εκτίμηση ξεχάστηκε. Το 2006 μετά την πώληση των Σανς μετακόμισε στο Τορόντο και το 2007 πήρε τον τίτλο του καλύτερου διοικητικού παράγοντα σε όλο το ΝΒΑ για τις κινήσεις του που είχαν ήδη μετατρέψει τους Ράπτορς σε μια ανταγωνιστική ομάδα. Το 2016 με ηγεμονικές απολαβές που ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο μετακόμισε από τον Καναδά στους Σίξερς μια ομάδα που δεν είχε στον ήλιο μοίρα. Με τις συνεχείς κινήσεις ανταλλαγών και τις επιλογές στο ντραφτ ο Κολάντζελο είδε την ομάδα λίγο πριν ξεσπάσει το προσωπικό του σκάνδαλο να παίζει στα πλέι οφ αφού έκλεισε την κανονική περίοδο με 50 νίκες!

Είχε ανάγκη λοιπόν ο Κολάντζελο αυτό το ιδιότυπο «λόμπινγκ» στο τουίτερ; Οι πληροφορίες των ενημερωμένων δημοσιογράφων λένε ότι οι λογαριασμοί δεν ήταν όντως δικοί του αλλά είχε άμεση σχέση με το….θέμα! Πως; Τους τέσσερις επίμαχους λογαριασμούς είχε δημιουργήσει η Αμερικανο-ιταλίδα σύζυγος του Μπάρμπαρα Μποτίνι, εν αγνοία του άντρα της και εκείνη σχολίαζε τους πάντες και τα πάντα, έχοντας φυσικά και εσωτερική πληροφόρηση ή ακούγοντας όσα λέγονταν δίπλα της στο σπίτι. Αλήθεια ή ψέματα είναι βέβαιο ότι οι μέρες του Κολάντζελο στη Φιλαντέλφια τελειώνουν και ότι είναι θέμα χρόνου οι Σίξερς να ανακοινώσουν την απόλυση του. Θα είναι μια κίνηση τακτικής αφού πολλοί στην ομάδα φοβούνται ότι αρκετοί ελεύθεροι παίκτες το καλοκαίρι θα γυρίσουν την πλάτη τους σε προτάσεις των Σίξερς με αφορμή την υπόθεση Κολάντζελο. Και όταν η ομάδα έχει ως νούμερο ένα στόχο της τον Λεμπρόν Τζέιμς γίνεται αντιληπτό ότι ο Κολάντζελο είναι αναλώσιμος! Έστω και αν ο ίδιος ο Λεμπρόν απαντώντας σε μια υποθετική ερώτηση πριν δύο μέρες είπε ότι προσωπικά δεν τον είχε ενοχλήσει το όλο θέμα, ούτε θα μπορούσε να αποτελέσει κριτήριο για κάποια επιλογή εργοδότη στο μέλλον.

Αθώος ή ένοχος, έμμεσο θύμα ή θύτης, θύμα ανοησίας ή όχι ο Κολάντζελο βιώνει αυτές τις μέρες ένα ασύλληπτο διαδικτυακό (και όχι μόνο) μπούλινγκ. Προφανώς και θα πληρώσει με την καλοπληρωμένη θέση του το άμεσο λάθος ή την ανοησία της συζύγου του. Δικαίως. Στα 53 του χρόνια ένας από τους κορυφαίους παράγοντες του ΝΒΑ θεωρείται καμένο χαρτί και δύσκολα τα επόμενα χρόνια θα τον «ακουμπήσει» οποιαδήποτε ομάδα και θα του προσφέρει δουλειά. Προφανώς σκληρή μοίρα αλλά δίκαιη. Αυτό όμως απέχει από τον καταιγισμό δημοσιευμάτων και αναρτήσεων από δημοσιογράφους και παίκτες. Όλοι όσοι είχαν μικρές ή μεγάλες επαγγελματικές σχέσεις μαζί του επιδίδονται σε μια σκυταλοδρομία πλήρους απαξίωσης και αποδόμησης. Ξαφνικά, όλοι ανακάλυψαν και δημοσιοποιούν πόσο ανασφαλής ήταν, ότι επιδιδόταν σε ίντριγκες και διαδρομισμούς σε όλη την καριέρα του, ότι πάντοτε σχολίαζε άσχημα παίκτες της ομάδας που δούλευε και πάει λέγοντας. Τα προηγούμενα 25 χρόνια βέβαια κανείς δεν είχε κακό λόγο να πει δημόσια για τον Κολάντζελο που κερδίζει επάξια την πρώτη θέση στο υπό δημιουργία μπασκετικό #MeToo.

Το #MeToo αντιμετωπίσθηκε ως κίνηση αρχικά με πολύ συμπάθεια. Και ως μια προσπάθεια να σπάσει το απόστημα του Χόλιγουντ που όλοι ήξεραν ότι υπήρχε και κανείς δεν πήγαινε κόντρα στην ομερτά. Κατέληξε όμως να μετατραπεί σε ένα πεδίο φτηνής και εύκολης διαφήμισης για σταρλετίτσες δεύτερης εθνικής και τριτοκλασάτους κομπάρσους που αποφάσισαν να καταγγείλουν ένα τυχαίο άγγιγμα, ένα φλερτ στον εργασιακό χώρο ή ένα περιπαιχτικό σχόλιο σε μια ευκαιρία να κερδίσουν λίγη φήμη. Φαντάζομαι ότι με την ίδια λογική και έχοντας ζήσει πολλά χρόνια μέσα στα ελληνικά δημοσιογραφικά γραφεία ότι το 90% των Ελλήνων αθλητικογράφων θα ήταν κραγμένοι σεξιστές! Προφανώς και δεν ισχύουν αυτά τα ποσοστά όπως δεν ισχύουν και τα αντίστοιχα ποσοστά του #MeToo στην κοιλάδα του Χόλιγουντ. Πρόσφατα η Κατρίν Ντενέβ, μια ηθοποιός που τόλμησε να τσαλακώσει την δημόσια εικόνα της, παίζοντας τον ρόλο μιας πόρνης στην «Ωραία της ημέρας», δήλωσε κουρασμένη από όλη τη φασαρία που έχει ξεκινήσει με το #MeToo. Με την υπογραφή της σε μια ανοιχτή επιστολή που συνυπογράφουν 100 περίπου Γαλλίδες ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνιδες και συγγραφείς, και η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde, διαχωρίζει τη θέση της από τις φεμινιστικές εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το #MeToo και το γαλλικό αντίστοιχό του #BalanceTonPorc και κάνει λόγο για ένα κύμα πουριτανισμού. «Ο βιασμός είναι έγκλημα, αλλά η προσπάθεια να αποπλανήσει κανείς κάποιον, ακόμη και επίμονα ή αδέξια, δεν είναι», ξεκινάει η επιστολή. Ο τίτλος της LeMonde ήταν «αφήστε τους άντρες να ενοχλούν». Προφανώς και μια παράφραση της θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως υπερασπιστικό μέσο και ο Κολάντζελο: «Αφήστε τους παράγοντες να δουλεύουν στο παρασκήνιο». Αυτή άλλωστε είναι και η φύση της δουλειάς τους όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά και στις επιχειρήσεις και στην πολιτική.

Ο Κολάντζελο είναι καταδικασμένος να καεί στην πυρά και θα καεί εκεί πολύ σύντομα. Είτε λόγω αφέλειας, είτε λόγω πραγματικών λαθών. Μικρή σημασία έχει πλέον. Θα αποτελέσει προφανώς τον πρώτο σε μια λίστα παραγόντων που στο κοντινό μέλλον θα ανακαλύψουμε ότι έχουν κρυφούς λογαριασμούς στο Facebook και στο Twitter, σε μια ατελείωτη λίστα ανθρώπων που όποιος συνεργάστηκε μαζί τους και έχει παράπονα θα βρει ένα εύκολο τρόπο να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς από το παρελθόν. Στην υποκριτικά πουριτανική Αμερικάνικη κοινωνία το θέμα δεν είναι ποιος κάνει τι. Αλλά ποιος μπαίνει στην….κρεατομηχανή της δημόσιας χλεύης. Γιατί είναι βέβαιο ότι στην άλλη πλευρά θα βγει….κιμάς!
Keywords
Τυχαία Θέματα