Τι σημαίνει η απόλυση του Μπόλτον

Πολλοί χαρακτήρισαν το ξήλωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον από τον Ντόναλντ Τραμπ σαν κεραυνό εν αιθρία. Στα αλήθεια όμως δεν ήταν κάτι τέτοιο, αλλά η τελευταία πράξη ενός power game που παιζόταν στη σκηνή της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, εδώ και πολύ καιρό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη την απομάκρυνση του Τζον Μπόλτον, δηλώνοντας ότι «διαφώνησαν

έντονα» σε σημαντικά ζητήματα. «Πληροφόρησα χθες το βράδυ τον Τζον Μπόλτον πως δεν θα χρειαστούμε πλέον τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο. Διαφώνησα έντονα με πολλές από τις προτάσεις του, κάτι που συνέβη και με άλλα μέλη της Διοίκησης και επομένως ζήτησα την παραίτησή του, την οποία και μου υπέβαλε σήμερα το πρωί. Ευχαριστώ τον Τζον για τις υπηρεσίες του. Θα ανακοινώσω το όνομα του νέου συμβούλου εθνικής ασφάλειας την επόμενη εβδομάδα», έγραψε συγκεκριμένα ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter. Ο Μπόλτον από την πλευρά του αμφισβήτησε την εκδοχή του Αμερικανού προέδρου, λέγοντας ότι ήταν ο ίδιος που αποφάσισε να παραιτηθεί.

Ανεξάρτητα από το τι πραγματικά συνέβη, ένα από πιο ισχυρά γεράκια του Λευκού, βρίσκεται πλέον εκτός της αμερικανικής διοίκησης. Ο Μπόλτον ανέλαβε τον ρόλο του συμβούλου του προέδρου Τραμπ για την Εθνική Ασφάλεια τον Απρίλιο του 2018. Πριν πάρει αυτή τη νευραλγική θέση ήταν σχολιαστής στο Fox News. Είχε όμως διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ από τον Αύγουστο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2006 και υφυπουργός Εξωτερικών από το 2001 έως το 2005, ενώ νωρίτερα συμμετείχε και στις κυβερνήσεις των πρώην προέδρων Ρόναλντ Ρίγκαν και Τζορτζ Μπους. Αυτό που έμεινε απαράλλακτο στον χρόνο, ωστόσο, ήταν πως σε όλη του την πορεία παρέμεινε ο άνθρωπος για τη «βρόμικη» δουλειά, ο χρήσιμος «κακός μπάτσος».  Ρόλο που δεν έχει απλώς αποδεχτεί, έχει επιβάλλει.

Τότε η επιλογή του χαρακτηρίστηκε έκπληξη, καθώς φάνταζε φαινομενικά ακατάλληλη για τις απομονωτικές διακηρύξεις του προέδρου που έλεγε και ξαναέλεγε το σύνθημα «η Αμερική πρώτα». Οι αναλυτές που τον γνώριζαν καλά τον χαρακτήριζαν ως «τον θεό του πολέμου». Μάλιστα μετά από μια συνεδρίαση στο οβάλ γραφείο, ο Τραμπ είχε δηλώσει αστειευόμενος πως «δεν υπάρχει πόλεμος που να μην αρέσει στον Μπόλτον». Τα μεταξύ τους αστειάκια τελείωσαν όμως σύντομα, όταν στο τραπέζι άρχισαν να πέφτουν τα σημαντικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το χάσμα μεταξύ Τραμπ και Μπόλτον για τους συμμάχους και τους εχθρούς της χώρας αποδείχτηκε πως απειλούσε να προκαλέσει έναν πόλεμο μεταξύ τους... και ίσως όχι μόνο.

Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητα η σπίθα που έβαλε φωτιά στις ήδη επιβαρυμένες σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν. Ήταν αυτός που τίναξε στον αέρα τις ιστορικές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα. Ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Ο Μπόλτον δεν δίστασε να σκιαγραφήσει τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως δικτάτορες, την ώρα μάλιστα που ο Τραμπ έχτιζε γέφυρες μαζί τους. Οι εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις του ήταν πολλές φορές αντιδιαμετρικά αντίθετες με αυτές του Τραμπ, γεγονός που καλλιεργούσε την εικόνα ενός προέδρου που... δεν γνωρίζει η δεξιά του τι ποιεί η αριστερά του.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα