Τι πιστεύουν οι εργαζόμενοι για την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να παράξει αποτελέσματα εφάμιλλα με εκείνα ενός πλήρως καταρτισμένου εργαζόμενου; Αν ναι, κατά πόσο το σενάριο της αντικατάστασης θέσεων εργασίας από πλατφόρμες Τεχνητής Νοημοσύνης είναι, πράγματι, ορατό;

Τη στιγμή που η Τεχνητή Νοημοσύνη ήδη έχει κάνει δυναμική είσοδο στις επιχειρήσεις, το debate σχετικά με τις εντυπωσιακές δυνατότητές της είναι ένα από τα πλέον “καυτά” ζητήματα του 2023. Τι πιστεύουν, όμως, οι εργαζόμενοι;

Το μέλλον της εργασίας υπό το πρίσμα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη

αναμφίβολα έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην εργασία. Σε ένα ακραίο, μάλλον δυστοπικό σενάριο, πλατφόρμες όπως το ChatGPT ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κατάργηση θέσεων εργασίας. Μελέτες, ωστόσο, αναφέρουν ότι εργαλεία όπως το ChatGPT θα μπορούσαν σίγουρα να εξοικονομήσουν σημαντικό χρόνο σε διάφορες θέσεις εργασίας, χωρίς, όμως, αυτό να συνεπάγεται πως οι εργασίες θα αυτοματοποιούνται πλήρως από την Τεχνητή Νοημοσύνη, εξαλείφοντας, ταυτόχρονα, τον ανθρώπινο παράγοντα μονομιάς.

Πιθανά οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης για την εργασία

Τη στιγμή που οι φόβοι περί αντικατάστασης θέσεων εργασίας από την Τεχνητή Νοημοσύνης αυξάνονται, ουκ ολίγοι θεωρούν πως η ανερχόμενη αυτή τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη σκληρή δουλειά, βοηθώντας τους εργαζομένους να γίνουν πιο δημιουργικοί και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Οι προγραμματιστές δύνανται να χρησιμοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να γράψουν και να διαβάσουν κώδικα, ακόμα και σε άγνωστες γλώσσες, οι δημοσιογράφοι και οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ θα μπορούν να παράξουν περιεχόμενο γρήγορα και εύκολα, ενώ επαγγελματίες κάθε κλάδου θα καταφέρουν να αυτοματοποιήσουν ορισμένες χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η άποψη των εργαζομένων για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Όπου κάποιοι βλέπουν μια απειλή, άλλοι βλέπουν νέες ευκαιρίες. Τη στιγμή, λοιπόν, που περίπου οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον αριθμό των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, πάνω από το 40 τοις εκατό δηλώνει ότι τη χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της εργασίας – και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί. Μία μερίδα των εργαζομένων ελπίζει πως η χρησιμότητα των εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, σε συνδυασμό με τις μοναδικές ανθρώπινες δεξιότητές τους, θα τους επιτρέψει να παραμείνουν απασχολούμενοι, αυξάνοντας την απόδοσή τους ακόμη και όσο η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο ευφυής.

Ποια είναι η πραγματικότητα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει την εργασία. Ο φόβος έγκειται στο ότι, εάν τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης κάνουν τις υπάρχουσες εργασίες να διαρκούν ώρες αντί για ημέρες, οι εργοδότες κάλλιστα θα δύνανται να προσλάβουν λιγότερους υπαλλήλους ή να εστιάσουν στη μερική απασχόληση. Η ελπίδα είναι ότι, ενώ η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στην εργασία εν γένει, τελικά θα οδηγήσει σε περισσότερη και ποιοτικότερη δουλειά, με τρόπο πανομοιότυπο παλαιότερων τεχνολογικών εξελίξεων, όπως ο υπολογιστής και το διαδίκτυο, χωρίς αυτό να σημαίνει το τέλος του ανθρώπινου παράγοντα στην εργασία.

Πηγή: www.vox.com

Keywords
Τυχαία Θέματα