Τεράστιος ΠΑΟΚ, πρόκριση στη Μόσχα

Ο Δικέφαλος τσέκαρε ακόμη ένα εισιτήριο πρόκρισης, άφησε εκτός τη Σπαρτάκ και πηγαίνει στα play offs του Τσάμπιονς Λιγκ, ένα βήμα πια πριν από τους ομίλους.

Ο ΠΑΟΚ ήταν το απόλυτο αφεντικό στην αναμέτρηση στη Μόσχα. Με το 0-0 στο παιχνίδι (σε συνδυασμό βεβαίως και με το 3-2, τη νίκη του στο πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα), πήρε απολύτως δίκαια την πρόκριση. Μετά τη Βασιλεία, άφησε εκτός και τη Σπαρτάκ και συνεχίζει.

Ο ΠΑΟΚ
ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο παιχνίδι και σίγουρα θα μπορούσε να κάνει τη ζωή του ακόμη πιο εύκολη αν έβαζε ένα γκολ στις πολλές ευκαιρίες που δημιούργησε. Εξαιρετική αγωνιστική συμπεριφορά από τους παίκτες του Ραζβάν Λουτσέσκου απέναντι σε μια Σπαρτάκ που από το 32’ έπαιζε με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Λουίς Αντριάνο. Ο ΠΑΟΚ πάντως από την αρχή του παιχνιδιού έδειξε ότι ήταν απόλυτα έτοιμος για αυτό το ματς, απόλυτα έτοιμος για την πρόκριση. Κορυφαίος στους χαφ ο Μαουρίσιο και στην άμυνα ο Βαρέλα. Δύσκολα πάντως μπορεί να βρει κάποιος στον ΠΑΟΚ κάποιον που να μην ήταν 100% συγκεντρωμένος στο πλάνο του Λουτσέσκου.

Τα πλάνα

Με 4-2-3-1 άρχισε το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ. Στην εστία ο Πασχαλάκης. Ο Βιεϊρίνια ξεπέρασε τον τραυματισμό του και επέστρεψε στην 11άδα, σε θέση αριστερού μπακ. Ο Βαρέλα με τον Κρέσπο (δεξιά κι αριστερά αντίστοιχα) ήταν το δίδυμο στο κέντρο των μετόπισθεν. Ο Μάτος δεξιός μπακ και έκανε εξαιρετική δουλειά απέναντι στον Πρόμες που απείλησε ελάχιστα. Ο Κάνιας με τον Μαουρίσιο, το δίδυμο των αμυντικών μέσων, δεξιά ο Λημνιός, αριστερά ο Ελ Καντουρί, στην επίθεση ο Πρίγιοβιτς και σε ρόλο επιτελικού μέσου ήταν ο Δημήτρης Πέλκας.

Για τη Σπαρτάκ Μόσχας, με το 4-3-3 στην εστία ήταν ο Μαξιμένκο. Ζιγκό και Ντζίκια στο κέντρο της άμυνας. Ο Εσένκο στα δεξιά της άμυνας και ο Κομπάροφ στα αριστερά. Στο κέντρο, ο Φερνάντο μαζί με Ζομπνίν και Γκλουσακόφ. Στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Λουίς Αντριάνο με τον Πρόμες στα αριστερά και τον Τασάεφ στα δεξιά.

Μαουρίσιο-Κάνιας δίνουν ηρεμία

Ο ΠΑΟΚ από την αρχή της αναμέτρησης έδειξε ότι μπήκε για να είναι αυτός το αφεντικό, για να είναι αυτός η ομάδα που θα πάρει την πρόκριση. Απόλυτα σωστός τακτικά, κρατούσε μακριά από την εστία του Πασχαλάκη τους κινδύνους. Με Μαουρίσιο και Κάνιας να δίνουν ηρεμία στο παιχνίδι, να κυριαρχούν στη μεσαία γραμμή, υπήρχε ισορροπία. Εκλεινε τους χώρους χωρίς όμως να ενδιαφέρεται μόνο για την άμυνα. Ισα-ίσα που με εξαιρετική -σε αρκετές περιπτώσεις- κυκλοφορία της μπάλας, είχε τις στιγμές του για να σκοράρει. Στο 7’ η σέντρα του Πέλκα, ο Πρίγιοβιτς δεν βρίσκει την μπάλα όπως θέλει στο πρώτο δοκάρι, στο 10’ σουτ του Πρίγιοβιτς (μπλόκαρε ο Μαξιμένκο), στο 28’ σουτ-άουτ από τον Πέλκα (από εξαιρετική θέση στην περιοχή της Σπαρτάκ) και η πολύ μεγάλη ευκαιρία στο 38’ με τον Πρίγιοβιτς που έστειλε την μπάλα με κεφαλιά, άουτ μόνος από το ύψος της μικρής περιοχής.

Αποβολή Λουίς Αντριάνο

Ο ΠΑΟΚ έλεγχε απόλυτα το παιχνίδι. Η μόνη στιγμή που κινδύνευσε ήταν από δική του απροσεξία. Ενα φάουλ του Μάτος στον Πρόμες, η εκτέλεση από τον Φερνάντο (26’), η κεφαλιά προς τα πίσω του Κάνιας, η μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Σε κανένα άλλο σημείο του πρώτου μέρος δεν ένιωσε απειλή. Και πήγε με τεράστιο πλεονέκτημα στα αποδυτήρια καθώς όχι μόνο ήταν καλύτερη ομάδα από τη Σπαρτάκ αλλά οι γηπεδούχοι ήταν αναγκασμένοι από το 32’ και μετά να παίζουν με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του επιθετικού τους, Λουίς Αντριάνο για χτύπημα στον Κρέσπο, εκτός φάσης. Η Σπαρτάκ μετά την αποβολή του σέντερ φορ της, είχε στην κορυφή της επίθεσης τον Πρόμες, στη συνέχεια όμως, ο Ολλανδός πήγε ξανά αριστερά και στην κορυφή της επίθεσης πήγε ο Τασάεφ. Δεξιά, εκεί που έπαιζε ο Τασάεφ, πήγε ο Ζομπνίν και στο 4-2-3 της Σπαρτάκ, οι δύο αμυντικοί μέσοι ήταν ο Φερνάντο με τον Γκλουσακόφ.

Είσοδος Ουάρντα

Ο Λουτσέσκου έβαλε στην αρχή του β’ μέρους τον Ουάρντα, θέλοντας να απασχολεί την άμυνα της Σπαρτάκ. Να κρατήσει τον ΠΑΟΚ στην επίθεση. Ο Δικέφαλος έβγαζε ευκαιρίες και δεν μπορούσε να σκοράρει. Ετσι, δεν έκανε τη ζωή του πιο εύκολη καθώς ήταν ξεκάθαρο ότι η Σπαρτάκ έπαιζε με όσα αποθέματα ψυχολογίας της έδινε το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να κάνει γκολ τις ευκαιρίες του και να τη βγάλει, οριστικά, εκτός παιχνιδιού. Ο ΠΑΟΚ έχασε σπουδαίες ευκαιρίες και στο β’ μέρος, ειδικά η διπλή (με Πέλκα και Ουάρντα) στο 54’ ήταν από τις χαρακτηριστικές. Δύο ακόμη καλά σουτ από τον Πέλκα (65’ και 68’) ενώ είναι ενδεικτικό ότι στο 73’, ο ΠΑΟΚ είχε 15 τελικές (οι 5 στην εστία) έναντι 6 (μηδέν στην εστία) της Σπαρτάκ. Ο Ιταλός προπονητής της Σπαρτάκ, ο 54χρονος, Μάσιμο Καρέρα, έβαλε από την αρχή του β’ μέρους τον Ζε Λουίς σέντερ φορ (στη θέση του Τασάεφ), η Σπαρτάκ προσπάθησε με κάποιες εξάρσεις να γίνει επικίνδυνη, επί της ουσίας όμως αυτό που την κρατούσε στο παιχνίδι ήταν το ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε σκοράρει.

Με φροντίδα στην άμυνα

Οσο το παιχνίδι κυλούσε προς το τέλος, ο ΠΑΟΚ έπαιζε και με τον χρόνο και με τον ρυθμό.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία, η άμυνα του ΠΑΟΚ ήταν στη θέση της, ο Λουτσέσκου είχε βάλει (από το 65’) και τον Χατσερίντι (στη θέση του Βιεϊρίνια, άρα πήγε αριστερός μπακ ο Κρέσπο και ο Βαρέλα ήταν με τον Χατσερίντι στο κέντρο των μετόπισθεν), έβαλε και τον Σάκχοφ στο κέντρο και εν τέλει οι κίνδυνοι έμειναν μακριά.

Ο ΠΑΟΚ στο “Otkritie Arena”, στη έδρα της Σπαρτάκ (χωρητικότητας 45.360, ανακοινώθηκαν 40.385 εισητήρια) πανηγύρισε μια μεγάλη πρόκριση. Πολύ απλά, ήταν η καλύτερη ομάδα και δικαίως συνεχίζει.

Με τρεις νίκες και μία ισοπαλία στα τέσσερα παιχνίδια των προκριματικών, ο ΠΑΟΚ πάει στα playoffs, ένα βήμα πια πριν από τους ομίλους.

Η πρόκριση περνάει απ' την Πορτογαλία...

Η επόμενη αντίπαλος του ΠΑΟΚ θα είναι η Μπενφίκα, η οποία κατάφερε να πάρει την ισοπαλία στην Τουρκία, κόντρα στη Φενέρμπαχτσε και ο "Δικέφαλος του Βορρά" θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιό της εάν θέλει να βρεθεί στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι συνθέσεις:

ΣΠΑΡΤΑΚ ΜΟΣΧΑΣ: Μαξιμένκο, Εσένκο, Ζιγκό, Ντζίκια, Κομπάροφ (76’ Μελγκαρέχο), Φερνάντο (62’ Σαμέντοφ), Ζομπνίν, Γκλουσακόφ, Τασάεφ (46’ Ζε Λουίς), Λουίς Αντριάνο, Πρόμες. Στον πάγκο: Ρεμπρόφ, Πέτκοβιτς, Τιμοφέεφ, Ποπόφ.

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια (65’ Χατσερίντι), Κρέσπο, Βαρέλα, Μάτος, Κάνιας, Μαουρίσιο, Ελ Καντουρί (46’ Ουάρντα), Πέλκας (78’ Σάκχοφ), Λημνιός, Πρίγιοβιτς. Στον πάγκο: Ρέι, Κίτσιου, Ζαμπά, Άκπομ.
Keywords
Τυχαία Θέματα