Τι είχε πει ο Μακίσικ στον Μπαρτζώκα όταν δεν έπαιζε

Φθινόπωρο 2021. Η σεζόν έχει ξεκινήσει ελπιδοφόρα για τον Ολυμπιακό, όχι όμως και για τον Σακίλ Μακίσικ. Ο ερχομός του Τάιλερ Ντόρσεϊ και η αναβάθμιση του Γιαννούλη Λαρεντζάκη έχουν ελαττώσει τον χρόνο συμμετοχής του, ακόμα περισσότερο όμως έχουν μειώσει δραστικά τις δράσεις του στο παρκέ, είτε αυτό αφορούσε σουτ, είτε κάτι άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πρώτα 10 παιχνίδια της σεζόν μετρούσε μόλις 5.2 πόντους με 4/14 τρίποντα. Η μέση αξιολόγησή του ήταν μόλις 6.9.

Θα περίμενε

κανείς πως ο Αμερικανός θα έβγαζε σημάδια νευρικότητας, ίσως και εκνευρισμού αναζητώντας τον ρόλο του μέσα στην ομάδα και διεκδικώντας ένα κομμάτι της πίτας για τον εαυτό του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιδίωξε μια συζήτηση, έχοντας στο μυαλό του να προσπαθήσει να καθησυχάσει τον παίκτη του. Πριν ακόμα ξεκινήσει να μιλάει, ο Έλληνας κόουτς ήρθε αντιμέτωπος με μια ευχάριστη έκπληξη.

«Άκου κόουτς, εγώ και η γυναίκα μου είμαστε ευτυχισμένοι στην Ελλάδα και στην ομάδα. Κάνε αυτό που θεωρείς σωστό, είτε αυτό σημαίνει πως θα παίξω 5 ή 25 λεπτά. Εγώ θα κάνω το καλύτερο που μπορώ σε αυτά».

Την 20η αγωνιστική, στην ήττα από την Φενέρμπαχτσε με 94-80, ο Μακίσικ έπαιξε 4 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα: ήταν η μικρότερη χρονικά συμμετοχή στου στη σεζόν. Από εκείνο το παιχνίδι και μετά η μέση συμμετοχή του ανέβηκε στα 19 λεπτά με απολογισμό 7.2 πόντων. Στα πλέι-οφ είχε 2 καλά πρώτα παιχνίδια, δύο… αόρατα στο Μονακό και ένα κυριαρχικό Game 5 με 18 πόντους, 6/7 σουτ και 24 PIR.

H φετινή εκδοχή του είναι εύκολα η πιο ώριμη της καριέρας του: ο μακράν του δεύτερου πιο αθλητικός περιφερειακός του Ολυμπακού γράφει 8.7 πόντους, 1.7 ασίστ, 0.9 κλεψίματα ανά 17:48 συμμετοχής. Δεν είναι όμως μόνο τα νούμερα: ο 33χρονος Σακ έχεις φτάσει πια να σε αυτό το επίπεδο αντίληψης του παιχνιδιού που του δίνει τη δυνατότητα να αποτελεί έναν σταθερό δημιουργό τόσο στις δευτερεύουσες, όσο και στις πρωτεύουσες πεντάδες της ομάδας του.

Υπάρχουν καλύτεροι και νεότεροι παίκτες από αυτόν; Είναι δεδομένο. Όμως σε ένα καλοκαίρι που μοιάζει από τώρα δεδομένο πως θα αναζητηθεί μια πιο αποδοτική λύση από τον Αϊζέα Κάναν (και πιθανόν να γίνει τουλάχιστον μία αλλαγή στη φροντ λάιν), η κίνηση του Γιώργου Μπαρτζώκα να κρατήσει στον πάγκο του έναν παίκτη που έχει το συνδυασμό των ικανοτήτων και του χαρακτήρα που θέλει βγάζει απόλυτο νόημα. Ο Μακίσικ πιθανότατα θα δει ένα κομμάτι της εκρηκτικότητας του να τον αποχαιρετά μετά τη σεζόν 2023-24, όμως θα είναι σε θέση να την καλύψει με το καλύτερο διάβασμα των φάσεων και την συνολική αντίληψη του παιχνιδιού.

Θα έκανε πάταγο ο Σακ αν έβγαινε στην αγορά το καλοκαίρι ως ελεύθερος; Δύσκολα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα έμενε χωρίς δουλειά. Όμως η πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του, δύο εβδομάδες πριν τα πλέι-οφ, τον στέλνει με το μαχαίρι στα δόντια στο παρκέ. Και αυτό, στην περίπτωση του, δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα