Θοδωρής Ζαγοράκης, γεννημένος αρχηγός! (pics)

Στη γεμάτη αίθουσα του κινηματογράφου “Ολύμπιον”, στη Θεσσαλονίκη, ο Θοδωρής Ζαγοράκης παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο “Αρχηγός, η δική μου αλήθεια”. Ο εμβληματικός ηγέτης της Εθνικής Ελλάδας Ποδοσφαίρου, που το 2004 πέτυχε το αδύνατο, να πάρει το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μέσα στις 368 σελίδες της αυτοβιογραφίας του καταγράφει όλη τη διαδρομή του στο ποδόσφαιρο, από την ομάδα της Λυδίας Καβάλας, του τόπου

καταγωγής του, ως την κορυφή της Ευρώπης.

Πολλά τα σημαντικά πρόσωπα στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της Μακεδονίας, που τίμησαν με την παρουσία τους τον νυν και υποψήφιο εκ νέου Ευρωβουλευτή, Θοδωρή Ζαγοράκη. Στο πάνελ, δίπλα του, ήταν ο άλλοτε άμεσος συνεργάτης του Ότο Ρεχάγκελ στην Εθνική Ελλάδας, Γιάννης Τοπαλίδης, ο Άγγελος Αναστασιάδης, ο Σταύρος Σουντουλίδης, ο οποίος συνέδραμε στη συγγραφή του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο, ο Βασίλης Χατζηαποστόλου, ο Παύλος Δερμιτζάκης και ο Κώστας Βασιλόπουλος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Τραπεζανίδης.

Στο κοινό μεταξύ πολλών άλλων, παρόντες ήταν οι επίσης πρωταθλητές Ευρώπης, παλιοί του συμπαίκτες στην Εθνική, Γιώργος Γεωργιάδης και Φάνης Κατεργιαννάκης, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης, ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Χρήστος Καρυπίδης, ο υπεύθυνος των “ασπρόμαυρων” Ακαδημιών, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, οι ποδοσφαιριστές Λευτέρης Λύρατζης, Γιάννης Μυστακίδης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Πόποβιτς, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ηλίας Βιολίδης, το πρώην μέλος του Δ.Σ., Γιώργος Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, ο ιδιοκτήτης του ΑΟ Καβάλας, Γιάννης Διαμαντίδης, αντιπροσωπεία των βετεράνων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ και του ΑΟ Καβάλας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης κι ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, μιλώντας για την αυτοβιογραφία του, τόνισε την ανάγκη του ίδιου μέσα από αυτή να περάσει κάποια μηνύματα προς τα νέα παιδιά, με σημαντικότερο όλων ότι δεν πρέπει να απογοητεύονται, παρά να πιστεύουν στον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους. “Τίποτε δεν είναι εύκολο και τίποτε δεν κατακτιέται χωρίς δουλειά, υπομονή κι επιμονή. Εγώ ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο στις αλάνες της Λυδίας Καβάλας κι έφτασα στην κορυφή της Ευρώπης. Πού να το φανταζόμουν, όταν ήμουν μικρός, ότι μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο! Η λέξη απογοήτευση πρέπει να διαγραφεί από το μυαλό των νέων”, τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Ο Ζαγοράκης, από βήματος, έκανε βεβαίως αναφορά και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ. Δεν θα μπορούσε να το παραλείψει, άλλωστε, αφού θεωρεί τον σύλλογο, στον οποίο διατέλεσε παίκτης και πρόεδρος, δεύτερο σπίτι του. “Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Για όλους εμάς που αγαπάμε αυτή την ομάδα, να το πω λίγο διαφορετικά, ήταν το πιο μάγκικο πρωτάθλημα στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου!”, τόνισε.

Το λόγο στο βήμα των ομιλητών πήρε πρώτος κατά σειρά ο Σταύρος Σουντουλίδης, ο οποίος μίλησε σχετικά με το εγχείρημα της συγγραφής του βιβλίου, και αμέσως μετά ο Μάκης Γκαγκάτσης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: “Δεν θα μπορούσε πραγματικά να υπάρχει πιο ταιριαστός τίτλος από αυτόν στο βιβλίο. Αρχηγός! Γιατί πραγματικά ο Θοδωρής Ζαγοράκης είναι ακριβώς αυτός. Αρχηγός, ηγέτης, προσωπικότητα! Τον έχω ζήσει από μικρό παιδί, όταν ο πατέρας μου ήταν δικηγόρος στον ΠΑΟΚ, από την πρώτη στιγμή που ήρθε, και σε όλη του την πορεία στον ΠΑΟΚ και στην Εθνική Ελλάδας.

Όσον αφορά στην Εθνική, έζησα από κοντά όλη την αγωνία, εκείνη τη διετία, με τα προκριματικά, τις πρώτες δύο ήττες στην αρχή, και πως στη συνέχεια η Εθνική ομάδα με έξι νίκες προκρίθηκε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Πριν τον αγώνα με τη Γαλλία είχα γυρίσει Θεσσαλονίκη και είχα δει ένα όνειρο. Την ντρίμπλα του Ζαγοράκη, την κεφαλιά του Χαριστέα, γκολ 1-0. Το έστειλα στον πατέρα μου το μεσημέρι, ότι θα κερδίσουμε 1-0 με κεφαλιά του Χαριστέα από ασίστ του Ζαγοράκη. Κι έτσι έγινε!

Σήμερα, ο Ζαγράκης μιλάει στο… γήπεδο της Ευρωβουλής κι εύχομαι να συνεχίσει να το κάνει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι βρίσκεται μέσα στις 100 μεγαλύτερες προσωπικότητες της χώρας. Εγώ προσωπικά του χρωστάω το ξεκίνημα της καριέρας μου στον ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο το μακρινό 2008″.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Βασίλης Χατζηαποστόλου, μέλος της ΕΠΟ επί σειρά ετών και εκπρόσωπος της διοίκησης της Ομοσπονδίας στο πλευρό της Εθνικής Ελλάδας στο Πανευρωπαϊκό του 2004, ο οποίος τόνισε ότι… “ο Ζαγοράκης είναι ένας επίμονος άνθρωπος, ο μόνος που δικαιούται τον τίτλο “εμβληματικός αρχηγός”, γιατί τον αξίζει!”

Ο Άγγελος Αναστασιάδης, που ήταν ο τελευταίος προπονητής με τον οποίο συνεργάστηκε ο Ζαγοράκης στον ΠΑΟΚ πριν μεταγραφεί στη Λέστερ, υπό τις οδηγίες του οποίου ο “Δικέφαλος” είχε προκριθεί επί της Άρσεναλ, διηγήθηκε ανέκδοτες ιστορίες από τον κοινό τους βίο στον “ασπρόμαυρο” σύλλογο, που δείχνουν την επιμονή του και τα ηγετικά του προσόντα.

Είπε: “Η πρώτη μου θητεία στον ΠΑΟΚ είναι συνδεδεμένη με τον Θόδωρο. Δεν ξεχνάω το τελευταίο του παιχνίδι πριν φύγει για την Αγγλία, ήταν μία αναμέτρηση με αντίπαλο την Ξάνθη, όπου τον αποθέωσε όλο το γήπεδο. Ήταν αρχηγός μέσα και έξω από τα αποδυτήρια! Το 1997 η ομάδα ήταν σε άσχημη κατάσταση, ωστόσο κάναμε μία φανταστική πορεία με αποκορύφωμα την πρόκριση επί της Άρσεναλ. Ο Θοδωρής έπαιζε σε συγκεκριμένες θέσεις, όμως, καταλάβαινε αν κάποιος ήθελε να τον αξιοποιήσει σε κάποια άλλη. Στο παιχνίδι με την Άρσεναλ μόλις του είπα να παίξει δεξί μπακ, ήθελε να με σκοτώσει… Στη διάρκεια του δεύτερου αγώνα τον έβαλα στις θέσεις 6-8-10, έπαιξε μέχρι και σέντερ φορ. Στο τέλος του αγώνα με αγκάλιασε! Από αυτό καταλαβαίνεις πολλά για το ποιόν του ανθρώπου!

Με την Σπάρτακ Τρνάβα στο 0-3 ήταν ο πρώτος παίκτης που σήκωσε το κεφάλι. Στο δεύτερο ημίχρονο πάλι έφευγε από τη θέση του και μου είπε «κόουτς μπορούμε να πάμε ψηλά». Αυτός πέρασε το πνεύμα του νικητή μέσα στα αποδυτήρια. Δεν ήταν εύκολο να είναι αρχηγός στον ΠΑΟΚ. Το παλικάρι μας το είχε, όμως, αυτό το στοιχείο μέσα του. Εύχομαι το βιβλίο του να κάνει πρωταθλητισμό, όπως έκανε κι εκείνος!”

Ακολούθως, ο Γιάννης Τοπαλίδης τόνισε ότι… “ο Ρεχάγκελ πάντα έλεγε για τον Ζαγοράκη ότι έχει τη μενταλιτέ να είναι αρχηγός στην ομάδα. Το να είσαι αρχηγός είναι κάτι που το έχεις ή δεν το έχεις. Αυτός το είχε!”. Ο Παύλος Δερμιτζάκης συμφώνησε, λέγοντας ότι… “πράγματι, ο Ζαγοράκης ήταν πάντα αρχηγός και του εύχομαι όπως είχε επιτυχία σε όλη του τη διαδρομή στο ποδόσφαιρο, να έχει και στην πολιτική”.

Ο Κώστας Βασιλόπουλος από τη μεριά του σημείωσε ότι… “αρχηγό δεν σε κάνουν οι διοικήσεις ή οι προπονητές, αλλά οι συμπαίκτες σου κι αυτό λέει πολλά για τον Ζαγοράκη, που το όνομά του είναι συνώνυμο με τη λέξη αρχηγός”. Ο Γιώργος Γεωργιάδης επισήμανε ότι… “ο Ζαγοράκης ήταν το πρώτο βιολί σε μια ομάδα με μεγάλες προσωπικότητες, ήταν αρχηγός γιατί το ήθελε, το έκανε με επιτυχία κι αυτό από μόνο του λέει πολλά”. Ο Φάνης Κατεργιαννάκης μίλησε συναισθηματικά, λέγοντας ότι… “ήταν ευλογία για μένα που υπήρξα μαζί του στην Εθνική! Πήγε το “πειρατικό” σε όλα τα πλάτη της Γης!”

Keywords
Τυχαία Θέματα