Θέμα ψυχολογίας και μυαλού

Ενα από τα πλέον πολυσυζητημένα ζεύγη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ανταμώνει σήμερα στις 20.30. Στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης», αφού έχει ήδη ανακοινωθεί η εξάντληση των διαθέσιμων εισιτηρίων ή sold out, ο πρωτοπόρος στη βαθμολογία Ολυμπιακός (σ.σ. και συγκάτοικος με την ΑΕΚ που νίκησε χτες στο Ηράκλειο) υποδέχεται τον ΠΑΟΚ, που ακολουθεί σε απόσταση δύο βαθμών, όσοι ήταν κι οι ...
μείον που ξεκίνησε – και – το φετινό πρωτάθλημα. Είναι μια αναμέτρηση μόλις στην πέμπτη αγωνιστική σε σύνολο τριάντα, κάτι που καθιστά ευνόητο το ... πρώιμο του πράγματος για οποιαδήποτε συνέχεια, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αλλωστε ο «Δικέφαλος» έχει ήδη αντιμετωπίσει την Ενωση, κάτι που ο σημερινός του αντίπαλος θα κληθεί να κάνει την επόμενη αγωνιστική, στη λογική των σημαντικών αγώνων όπου όλα δείχνουν ανοικτά ως προς το αποτέλεσμα.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου κι οι ποδοσφαιριστές του προέρχονται από μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο αγώνων συνολικά αλλά και ειδικά, έχοντας ξεκινήσει με την Τσέλσι, συνεχίζοντας με ΑΕΚ και Άρη για να φτάσουν στον αποψινό. Μια σειρά αγωνιστικών δοκιμασιών που απαιτούσε ειδική διαχείριση του έμψυχου δυναμικού, «στόχευση» για το πού πρέπει κι αξίζει να παρθεί ρίσκο αλλά και να διοχετευθεί όλη η προσπάθεια κι η αντίστοιχη ενέργεια. Με τους ίδιους τους ανθρώπους της ομάδας να τονίζουν διαρκώς την προτεραιότητα στο πρωτάθλημα γίνεται αντιληπτό πως η επικείμενη αναμέτρηση είναι μια από αυτές που ρίχνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και πώς να μην το κάνουν άλλωστε; Γι’ αυτό την περασμένη Τετάρτη στο Κύπελλο ξεκουράστηκαν οι Βαρέλα, Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Λημνιός αλλά και ο Πρίγιοβιτς (σ.σ. αγωνίστηκε σχεδόν είκοσι λεπτά) προκειμένου να είναι απολύτως έτοιμοι γι’ απόψε.

Δεν είναι μόνον οι βαθμοί που θα δώσει το όποιο αποτέλεσμα αλλά πολύ περισσότερο η ψυχολογία. Αναμετρώνται δυο από τις τρεις ομάδες που λογίζονται ως φαβορί για τον τίτλο και το αποτέλεσμα θ’ αξιοποιηθεί κατάλληλα είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά. Ο «Δικέφαλος» βγαίνοντας από τη συγκεκριμένη σειρά αγώνων έχει έναν αρκετά δύσκολο αγώνα την Πέμπτη με την Μπάτε Μπορίσοφ για το Europa League στη Λευκορωσία και την άλλη Κυριακή θα παίξει στο «σπίτι» του με τον Απόλλωνα Σμύρνης πριν πάει στη – νέα – διακοπή του πρωταθλήματος. Θεωρητικά οι διαφορές που χωρίζουν τις δυο ομάδες δεν είναι μεγάλες και σε τέτοιες περιπτώσεις οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Ενα λάθος, μια στιγμή χαλάρωσης, μια αβλεψία, ένας κακός υπολογισμός. Υπεράνω όλων αυτών είναι το «καθαρό» μυαλό κι η συγκέντρωση. Αυτά είναι τα μοναδικά στοιχεία που μπορούν να λειτουργήσουν ως ... ιχνηλάτες σ’ ένα δύσκολο και τραχύ περιβάλλον όπως είναι αυτό κάθε ντέρμπι στην έδρα της αντίπαλης ομάδας.

Μπορεί να υπάρχουν κατάλοιπα από όλα όσα συνέβησαν την περσινή σεζόν, όμως αυτά δεν πρέπει να γεμίζουν λάθος «δοχεία» εξυπηρετώντας ουσιαστικά το παιχνίδι των άλλων. Η ψυχραιμία, το πάθος, η ενέργεια, η αποφασιστικότητα κι η αποτελεσματικότητα συνθέτουν ένα ασφαλές μονοπάτι προς την επιτυχία. Το πριν και το μετά μπορούν ν’ απασχολούν όσο θέλουν στους ακριβείς χρόνους τους: πριν και μετά. Την ώρα όμως του αγώνα τα δεδομένα είναι πολύ πιο συγκεκριμένα. Εκεί μέσα στις τέσσερις γραμμές καλούνται οι ποδοσφαιριστές του κ. Λουτσέσκου να βγάλουν ότι καλύτερο διαθέτουν, όπως πολύ πρόσφατα έπραξαν απέναντι σε μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για να διεκδικήσουν ότι τους αξίζει και να συνεχίσουν με το κεφάλι ψηλά. Αν η ψυχολογία είναι σωστή εξ αρχής και το μυαλό την υποστηρίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκεκριμένης δοκιμασίας, τότε όλα είναι πιο απλά και πιο εύκολα.

Γι’ αυτό και σε τέτοιες συνθήκες τα πρόσωπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Πιθανή «κακή» μέρα του ενός, υπερκαλύπτεται από το σύνολο. Αντίστοιχη εξαιρετική κάποιου άλλου απλώς καλοδεχούμενη. Αν το μυαλό κι η ψυχολογία είναι εννιαία ώστε κανείς και τίποτα να μην μπορέσουν να τη διασπάσουν τότε οι πιθανότητες επιτυχίες αυτομάτως πολλαπλασιάζονται. Εχει αποδειχτεί πολλάκις και κατά το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν σε πλείστες όσες περιπτώσεις, ανάμεσα στις οποίες και στη συγκεκριμένη. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια
Keywords
Τυχαία Θέματα