Θα πληρώσουμε ακριβότερα το ρεύμα τον Σεπτέμβριο; – Το δίλημμα που θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση ενόψει της ανακοίνωσης της επιδοματικής πολιτικής του ρεύματος για τον Σεπτέμβριο. Το δίλημμα είναι πολύ συγκεκριμένο: να αυξηθεί η επιδότηση στα 63 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά, ώστε τα τελευταία να ξεκινήσουν το φθινόπωρο χωρίς επιβάρυνση συγκριτικά με τον Αύγουστο ή να “διασωθεί” δημοσιονομικός χώρος ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα ακόμη και αν αυτό σημαίνει

αύξηση των χρεώσεων;

Για να διατηρηθούν οι τιμές και τον Σεπτέμβριο στα επίπεδα του Αυγούστου, απαιτούνται πάνω από 2 δις. Ευρώ, χρήματα που θα πρέπει να προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό. Από την άλλη, για να πέσει το κόστος επιδότησης στα 1,5-1,6 δις. ευρώ, η τιμή λιανικής της κιλοβατώρας θα πρέπει να ξεπεράσει τα 20 λεπτά από 15 λεπτά που ήταν τον Αύγουστο.

Τα επιχειρήματα υπέρ της μιας και της άλλης άποψης δίνουν και παίρνουν. Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας περιορισμένων καταναλώσεων ρεύματος καθώς η θερμοκρασία κινείται σε επίπεδα που δεν απαιτείται ούτε ψύξη ούτε θέρμανση στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Έτσι, είναι ένα επιχείρημα υπέρ του να μην εξαντλούνται από τώρα οι διαθέσιμοι πόροι προκειμένου να υπάρχουν εφεδρείες ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Από την άλλη, υπάρχει η παράμετρος των πολύ υψηλών χρεώσεων που μπορούν να προκαλέσουν κύμα απλήρωτων λογαριασμών και συσσώρευση οφειλών. Αύξηση της επιδότησης από τα 33 λεπτά τον Αύγουστο στα 58 λεπτά θα ανεβάσει το τελικό κόστος μιας κιλοβατώρας στα 0,29-0,30 ευρώ οπότε για 300 κιλοβατώρες η χρέωση θα φτάσει στα 88 ευρώ μαζί με τα πάγια. Αν πάλι η επιδότηση ανέλθει στα 63 λεπτά, ο λογαριασμός θα πέσει στα 71,5 ευρώ αλλά το συνολικό κόστος επιδοτήσεων θα ξεπεράσει τα δύο δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα που μίλησε στον Real FM, η συνολική κρατική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων- ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο- θα ανέλθει κοντά στα 2 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το πιθανότερο σενάριο και παρά το τεράστιο ύψος του ποσού, η κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση που είχε ανακοινωθεί για τον Αύγουστο ήταν ύψους 1,136 δισ. ευρώ. “Τον μήνα Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουμε τα 2 δισ. ευρώ” είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο θα είναι 62% υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του Αυγούστου.

Έτσι, μια κιλοβατώρα θα πωλείται προς 0,788 ευρώ από 0,486 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη τιμή για τον μήνα Αύγουστο. Η δε τιμή για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών ανά μήνα, ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 0,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ η νυχτερινή χρέωση ανήλθε στα 0,747 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

H Protergia ανακοίνωσε τιμή κιλοβατώρας στα 0,78213 ευρώ για την ημερήσια χρέωση και στα 0,77855 ευρώ για την νυχτερινή με το πάγιο στα 5 ευρώ. Η Elpedison ανακοίνωσε ότι η κάθε κιλοβατώρα θα πωλείται προς 1,08 ευρώ ή και παραπάνω, αλλά ο πελάτης θα δικαιούται μια έκπτωση 40 λεπτών κάτι που σημαίνει ότι η χρέωση θα κυμαίνεται από 68 λεπτά και πάνω.

Πηγή: Thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα