Τεράστια επιχείρηση εκκένωσης στη Ρόδο – Εκατοντάδες τουρίστες έφευγαν με όλα τα μέσα – Πού θα περάσουν τη νύχτα [Βίντεο, εικόνες]

Η δασική φωτιά που κατακαίει τη Ρόδο από την Τρίτη 18 Ιουλίου έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις απειλώντας παραθεριστικά κέντρα του νησιού και υποχρεώνοντας εκατοντάδες τουρίστες σε άτακτη φυγή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, έχουν απομακρυνθεί δια θαλάσσης περίπου 2.000 άτομα.

Το πρόβλημα που προκύπτει είναι πού θα περάσουν τη νύχτα οι τουρίστες που έχουν μεταφερθεί από τα σημεία που πλησίασε η φωτιά. Για τον σκοπό αυτό έχουν δεσμευθεί τρία επιβατηγά πλοία στο λιμάνι της Ρόδου για τη διανυκτέρευση των τουριστών. Πρόκειται για τα Blue Star

Χίος, Δωδεκάνησος Εξπρές και Παναγία Σκιαδενή στα οποία θα φιλοξενηθούν 1.100 άνθρωποι.

Άλλοι τουρίστες μεταφέρονται με πούλμαν σε ξενοδοχείο στα δυτικά της Ρόδου, στην περιοχή της Ιαλυσού.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενεργεί σε τρία μέτωπα στο νησί. Νωρίς το βράδυ είχαν ήδη εκκενωθεί πάνω από 1.500 άνθρωποι από το Λιμενικό με πλωτά μέσα αλλά και με τη συνδρομή τουλάχιστον 30 σκαφών ιδιωτών, είτε σκάφη που κάνουν ημερήσιες εκδρομές είτε φουσκωτά και ταχύπλοα. Συνολικά 15.000 άνθρωποι έχου εκκενωθεί από οικισμούς του νησιού.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rhodes Island Greece (@rhodes.rodos)

Τρεις ξενοδοχειακές μονάδες της νότιας Ρόδου απειλήθηκαν από τις φλόγες.

Η επιχείρηση εκκένωσης εξακολοθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη από τις παραλίες των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος Ρόδου αλλά και οδικώς. Στο Κιοτάρι της Ρόδου επιστρατεύεται και η Τορπιλάκατος Ντεγιάννης.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που μεταδίδονται από τα τοπικά ΜΜΕ, σε γενικές γραμμές επικρατεί ψυχραιμία από την πλευρά των τουριστών που υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τον τόπο των διακοπών τους.

Ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα

Από το ΕΚΑΒ αναφέρονται 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, έξι ενήλικες και δύο παιδιά μεταφέρθηκαν σε Κέντρο Υγείας του Αρχαγγέλου με αναπνευστικά προβλήματα. Δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αναχώρησαν. Στο νοσοκομείο δεν έχει διακομιστεί κανένας μέχρι αυτή την ώρα.

Στη Ρόδο, επιτάχθηκαν όλα τα τουριστικά σκάφη από το Λιμεναρχείο για να μεταφέρουν τους τουρίστες σε ασφαλές μέρος. Επίσης, η Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σταμάτησε τα δρομολόγιά της και ο στόλος της κατευθύνθηκε αποκλειστικά στη νότια Ρόδο για να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο συμμετέχει και η Ελληνική Αστυνομία, οι δυνάμεις της οποίας στη Ρόδο πρόκειται να ενισχυθούν. Ο συνολικός αριθμός των αστυνομικών που επιχειρεί αυτή τη στιγμή στο νησί είναι 150.

Η Πολιτική Προστασία ενημερώνει με αναρτήσεις στα αγγλικά για την πορεία των εκκενώσεων, σημειώνοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός.

Visitors are being evacuated safely from the affected areas of #Rhodes. No injuries reported. They are being redirected to other hotels on the island.

Civil Protection GR (@GSCP_GR) July 22, 2023

Η Πολιτική Προστασία επισημαίνει ότι οι πληγείσες από τις φωτιές περιοχές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των τουριστικών περιοχών της Ρόδου.

The affected areas represent less than 10% of the total tourist capacity of #Rhodes.

Civil Protection GR (@GSCP_GR) July 22, 2023

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Ρόδο

Στη Ρόδο μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη.

Στο νησί βρίσκεται ήδη ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.Πολλές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα

Στις αναρτήσεις που γίνονται στα κοινωνικά δίκτυα γίνεται λόγος ωστόσο για το απόλυτο χάος.

Scene of absolute chaos in #Rhodes #Greece

Crowds of hundreds of tourists and locals evacuate via roads to get away from out-of-control fires ravaging the island #Ροδος
pic.twitter.com/8ZJA6meDCg

— Volcaholic (@volcaholic1) July 22, 2023

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα