Τελικά διακοπή... με σκορ 1-0 (video)

Δύο ώρες μετά την επίμαχη φάση με το γκολ του Βαρέλα, το οποίο λίγα λεπτά αργότερα ακυρώθηκε, πάρθηκε η απόφαση για την οριστική διακοπή του ντέρμπι κορυφής ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Ο Κομίνης, ωστόσο, έκλεισε το φύλλο αγώνα κατοχυρώνοντας τελικά το τέρμα των γηπεδούχων.

Βέβαια, για να ληφθεί αυτή η απόφαση χρειάστηκε να περάσουν δύο ώρες χωρίς ποδόσφαιρο, κατά τη διάρκεια των οποίων
ο Ιβάν Σαββίδης μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, λίγο μετά οι διαιτητές και στη συνέχεια οι παίκτες της ΑΕΚ αποχώρησαν για τα αποδυτήρια και ακολούθησαν συζητήσεις επί συζητήσεων για να βρεθεί μια λύση, η οποία μάλλον πρέπει να χαρακτηριστεί προσωρινή.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, βέβαια, είχε παιχθεί και ποδόσφαιρο στη Θεσσαλονίκη.

Τα αρχικά πλάνα

Ο Λουτσέσκου παρέταξε τον ΠΑΟΚ με το «μόνιμο» 4-2-3-1, τον Πασχαλάκη στο τέρμα και τους Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια από δεξιά προς αριστερά στην άμυνα. Μαουρίτσιο, Κάνιας ήταν οι δύο στον άξονα, με τον Πέλκα σε ελεύθερο ρόλο μπροστά τους, τους Λημνιό (δεξιά), Κάμπος στις πτέρυγες και τον Πρίγιοβιτς στην κορυφή της επίθεσης.

Παρόμοια διάταξη και από τον Χιμένεθ για την ΑΕΚ, που είχε στην εστία της τον Μπάρκα, μπακ τους Μπακάκη (δεξιά), Χουλτ και στόπερ τους Λαμπρόπουλο, Βράνιες. Σιμόες και Κονέ ήταν οι δύο αμυντικοί χαφ, με τον Γκάλο σε ρόλο δεξιού χαφ, τον Μπακασέτα στον αντίστοιχο του αριστερού και τον Λιβάγια πίσω από τον προωθημένο Αραούχο.

Μοιρασμένο το ημίχρονο

Από τα πρώτα λεπτά του ντέρμπι το γήπεδο έμοιαζε με μια «σκακιέρα» και ήταν ξεκάθαρο ότι όλα θα κρίνονταν από τα λάθη των αντιπάλων και τις ποιοτικές ενέργειες των επιθετικών. Ο ΠΑΟΚ είχε λίγο περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια του, καθώς ήταν και αυτός που ήθελε μόνο τη νίκη, αλλά δεν απείλησε ουσιαστικά ποτέ τον Μπάρκα.

Μόνο στο 32' και μετά από ένα δυνατό σουτ του Μαουρίτσιο εκτός περιοχής, η μπάλα κόντραρε και ο τερματοφύλακας είχε τεθεί εκτός φάσης, αλλά τελικά πέρασε κόρνερ.

Η ΑΕΚ τη μεγάλη φάση

Λεπτά υπεροχής είχε και η ΑΕΚ, κάπου από το 10' μέχρι το 25', διάστημα στο οποίο από την πλευρά της, έφτασε μια φορά πολύ κοντά στο γκολ. Στο 14' ξεκίνησε η φάση με τον Λιβάγια να σουτάρει από θέση δεξιά στην περιοχή και την μπάλα να κοντράρει, αλλά στη συνέχειά της βρήκε την Ένωση μια ανάσα από το γκολ.

Ο Κρέσπο έκανε κακό υπολογισμό μετά από βαθιά μπαλιά, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο Αραούχο, αλλά με το «ψαλιδάκι» που επιχείρησε ο Αργεντίνος από πλεονεκτική θέση έστειλε την μπάλα άουτ.

Από το πρώτο μέρος στην Τούμπα δεν έλειψαν οι εντάσεις, οι κίτρινες κάρτες (5 το σύνολο, 3+2), αλλά και οι αποβολές από τους πάγκους. Ο υπεύθυνος ασφαλείας της ΑΕΚ απομακρύνθηκε από τον αγωνιστικό χώρο, όπως και ο διευθυντής ποδοσφαιρικού τμήματος του ΠΑΟΚ, Παντελής Κωνσταντινίδης.

«Άναψε» το ματς

Εντελώς διαφορετικό το δεύτερο ημίχρονο, με τις δύο ομάδες να δείχνουν μεν προσοχή στα μετόπισθεν, αλλά να γίνονται και απειλητικές στα αντίπαλα καρέ. Η αρχή έγινε με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος στο 52' έφτασε πολύ κοντά στο γκολ, αλλά του το στέρησε ο Λαμπρόπουλος.

Μετά από κακή συνεννόηση των Βράνιες, Μπακάκη ο Κάμπος μπήκε από αριστερά στην περιοχή και πλάσαρε, με την μπάλα να παίρνει κατεύθυνση για την εστία και τον Λαμπρόπουλο να κόβει σωτήρια για την ΑΕΚ σε κόρνερ. Στο 62' ο Πρίγιοβιτς βρήκε χώρο, αλλά το συρτό του σουτ έξω από την περιοχή δεν αιφνιδίασε τον Μπάρκα.

Δύο φορές

Πρωταγωνιστής των ευκαιριών της ΑΕΚ από την άλλη, ήταν ο Μπακασέτας. Στο 63' ο διεθνής μεσοεπιθετικός κατέβασε την μπάλα στο δεύτερο δοκάρι και σούταρε στην κλειστή γωνία του Πασχαλάκη, ο οποίος, ωστόσο, του είπε «όχι». Ο Μπακασέτας βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση και στο 73', αλλά το συρτό διαγώνιο σουτ που επιχείρησε έφυγε άουτ δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Όσο περνούσε η ώρα η ΑΕΚ έδινε και περισσότερο χώρο στους γηπεδούχους, αφού βολευόταν και με την ισοπαλία. Στο 82' ο Κομίνης απέβαλλε τον Χιμένεθ από τον πάγκο των «κιτρινόμαυρων» και η επόμενη αξιοσημείωτη φάση ήταν κι αυτή που έβαλε... φωτιά στην αναμέτρηση και οδήγησε στη μακροχρόνια διακοπή.

Ο... κακός χαμός

Στο 90' και μετά από εκτέλεση κόρνερ του Μπίσεσβαρ ο Βαρέλα με κεφαλιά από την καρδιά της περιοχής έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο διαιτητής έδειξε σέντρα και ο βοηθός έφυγε προς την ίδια κατεύθυνση, όμως ξαφνικά σταμάτησε, φώναξε τον Κομίνη και τα πράγματα άλλαξαν.

Μετά από συζήτηση Κομίνη, βοηθού και κάτω από την πίεση των παικτών των δύο ομάδων, το γκολ ακυρώθηκε, αφού ο Μαουρίτσιο που ήταν σε θέση οφσάιντ είχε παρεμβληθεί στην πορεία της μπάλας. Ο μέσος του ΠΑΟΚ δε φαίνεται να ακουμπά την μπάλα, αλλά ανοίγει τα πόδια του για να περάσει αυτή ανάμεσα και προφανώς εμποδίζει τον Μπάρκα και ενδεχομένως και τον αμυντικό της ΑΕΚ, κάτι που σημαίνει ότι επερεάζει τη φάση.

Ακολούθησε είσοδος του Ιβάν Σαββίδη, αλλά και του Λούμπος Μίχελ μεταξύ άλλων στον αγωνιστικό χώρο, με τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να ζητά από τους παίκτες να αποχωρήσουν και τον Βιεϊρίνια να προσπαθεί να του αλλάξει γνώμη. Η ένταση συνεχίστηκε μεταξύ των δύο πάγκων, με τους διαιτητές αρχικά να αποχωρούν και στη συνέχεια και τους παίκτες της ΑΕΚ.

Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από δύο ώρες για να ανακοινωθεί η οριστική διακοπή του αγώνα. Η λήξη του θα γίνει στις δικαστικές αίθουσες.

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου, 4-2-3-1): Πασχαλάκης - Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια - Μαουρίτσιο, Κάνιας (78' Σάκχοφ) - Λημνιός (55' Μακ), Πέλκας (74' Μπίσεσβαρ), Κάμπος - Πρίγιοβιτς

ΑΕΚ (Χιμένεθ, 4-2-3-1): Μπάρκας - Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Βράνιες, Χουλτ - Σιμόες, Κονέ - Γκάλο (82' Μασούντ), Λιβάγια (65' Χριστοδουλόπουλος), Μπακασέτας - Αραούχο
Keywords
Τυχαία Θέματα