Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης για τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις- Αμεσα η αύξηση του αφορολόγητου

Προσεγμένες και απολύτως κοστολογημένες κινήσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουν τις αγορές να αμφιβάλουν για τη δέσμευση της κυβέρνησης να κινηθεί στο μονοπάτι της δημοσιονομικής σταθερότητας και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων, είναι το σχέδιο Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα.

Αυτό θα ζητήσει ο πρωθυπουργός και από τα μέλη του οικονομικού επιτελείου, υπενθυμίζοντας ότι ο νούμερο ένα στόχος είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα, μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της νέας θητείας.

Έτσι, παρά τις “πιέσεις” που αναπτύσσονται ήδη από τις πρώτες

ώρες της νέας θητείας για παροχές και ενισχύσεις -δηλαδή αξιοποίηση του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται μέσα στο 2023 και νομοθέτηση όχι μόνο των προεκλογικών δεσμεύσεων αλλά και άλλων πρόσθετων μέτρων- αναμένεται να τηρηθεί αυστηρά το πρόγραμμα.

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι τα προβλήματα και σε διεθνές επίπεδο δεν έχουν λυθεί. Το πληθωριστικό κύμα είναι εδώ και μένει να φανεί πώς θα επηρεάσει το τουριστικό έσοδο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λέει σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσει να σφίγγει τα λουριά και τα στοιχεία από την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα είναι μεν θετικά, δεν επιτρέπουν όμως πανηγυρισμούς και πρόωρες κινήσεις που θα δεσμεύουν δημοσιονομικό χώρο.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι ο πρωθυπουργός θα περιμένει τουλάχιστον μέχρι την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να κάνει τους όποιους εμπλουτισμούς στο πρόγραμμά του ειδικά σε ότι αφορά έκτακτα μέτρα που θα αφορούν στην φετινή χρονιά.

Άμεσα θα δρομολογηθούν (και θα νομοθετηθούν) οι παρεμβάσεις που χρειάζονται για να δοθεί το στίγμα όσον αφορά στους μισθούς και στις συντάξεις.

Έτσι:

1. Θα νομοθετηθεί η αύξηση του αφορολογήτου για τους γονείς με παιδιά ώστε να γίνει η μείωση της παρακράτησης φόρου από την 1/1/2024. To όφελος θα ανέλθει στα 90 ευρώ ετησίως για τον γονιό με ένα παιδί και στα 220 ευρώ για τους γονείς με δύο παιδιά.

2. Θα σχεδιαστεί το νέο μισθολόγιο του δημοσίου με έμφαση στους μισθούς των νεοεισερχόμενων αλλά και όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Το διαθέσιμο ποσό είναι 500 εκατ. ευρώ και η μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο φτάνει στα 12-13 δις. ευρώ. Άρα, το ποσοστό των αυξήσεων δεν θα είναι πολύ υψηλό, ενώ επειδή το κοστολογημένο πρόγραμμα κρατά σταθερό το συγκεκριμένο κονδύλι, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρχουν αυξήσεις σε ετήσια βάση για τους εργαζόμενους στο δημόσιο όπως θα συμβεί για τους συνταξιούχους.

3. Για τους συνταξιούχους δεν χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση. Η αύξηση των αποδοχών είναι δρομολογημένη και το ποσοστό της αύξησης θα περάσει αυτόματα στις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2024. Με ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2% αλλά και πληθωρισμό στο 4 με 4,5%, η αύξηση στις συντάξεις θα ανέλθει στο 3-3,25%.

Χωρίς αύξηση θα μείνουν και το 2024 οι συνταξιούχοι με αρνητική προσωπική διαφορά, οπότε θα είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ακριβώς όπως έγινε και κατά το τρέχον έτος καθώς σε αυτούς που έχουν αρνητική προσωπική διαφορά συγκαταλέγονται και χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι.

4. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα δρομολογηθεί μέσα στο 2024 με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Δεν θα γίνει από τις αρχές του χρόνου καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα οικονομικά δεδομένα που θα επικρατούν (πληθωρισμός, παραγωγικότητα, ανάπτυξη κλπ). Το ζητούμενο είναι το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού να είναι τέτοιο που να μην θέσει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τον αριθμό των θέσεων εργασίας.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα