Τα πλαστικά που πετάμε καταλήγουν στο στομάχι μας

Ο πλανήτης κινδυνεύει να γίνει μια απέραντη χωματερή πλαστικών απορριμμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 85% των απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα είναι πλαστικά, με τις προβλέψεις να λένε ότι μέχρι το 2050 αυτά θα είναι περισσότερα ακόμα κι από τα ψάρια. Τα ψάρια τρώνε τα μικροπλαστικά που βρίσκονται στο νερό κι εμείς τρώμε τα ψάρια.

Άρα τρώμε πλαστικό και δεν το ξέρουμε... Για την ακρίβεια δεν το ξέραμε, αλλά τώρα το μάθαμε κι επισήμως.

Μία νέα διεθνής έρευνα που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο

της Οργάνωσης Ευρωπαίων Γαστρεντερολόγων απέδειξε ότι τα μικροπλαστικά όχι απλώς έχουν περάσει στην τροφική αλυσίδα, αλλά έχουν φτάσει και στο στομάχι μας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Αυστρίας, με επικεφαλής τον δρα Φίλιπ Σβαμπλ,ανίχνευσαν μικροπλαστικά σε ανθρώπινα κόπρανα. Η μελέτη που έγινε σε 8 χώρες - την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Βρετανία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Φινλανδία και την Ιαπωνία – έδειξε πως ανιχνεύθηκαν τουλάχιστον 9 διαφορετικά είδη μικροπλαστικών σε ένα δείγμα, με πιο συχνά τα σωματίδια από πολυπροπυλένιο (ΡΡ) και τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ). Κατά μέσο όρο κάθε δείγμα περιείχε 20 σωματίδια μικροπλαστικών ανά δέκα γραμμάρια κοπράνων.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα