Τα «κλασικά» ...Klassiekers στο Ρότερνταμ (video)

Φέγενορντ και Άγιαξ ετοιμάζονται για την 191η έκδοση του «De Klassieker» (15.30, Novasports4HD) και το Novasports.gr σας θυμίζει μερικές από τις μεγαλύτερες μονομαχίες τους στο «Ντε Κάουπ».

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική αντιπαλότητα στην Ολλανδία αναβιώνει ξανά την Κυριακή με το μεγάλο ντέρμπι του «Ντε Κάουπ» για την 19η Αγωνιστική της Eredivisie, με τις εκπροσώπους του Ρότερνταμ και του Άμστερνταμ να έχουν προσφέρει πολλές μεγάλες στιγμές
από το 1921, όταν συγκρούστηκαν για πρώτη φορά.

Θυμηθείτε τα πιο ...«κλασικά» Klassiekers με γηπεδούχο τη Φέγενορντ:

29/11/1964: Φέγενορντ - Άγιαξ 9-4

Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 τα ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες πρόσφεραν γκολ με το τσουβάλι. Το 9-4 του 1964 παραμένει μέχρι και σήμερα ως το δεύτερο πιο παραγωγικό στην ιστορία από πλευράς τερμάτων, όμως οι περισσότεροι το θυμούνται για έναν άλλο λόγο: πρόκειται για το πρώτο Klassieker στο οποίο αγωνίστηκε ο Γιόχαν Κρόιφ, μόλις δύο εβδομάδες μετά το επίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Άγιαξ. Ο άνθρωπος που θα γινόταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ποδοσφαίρου, δεν είχε όμως πρωταγωνιστικό ρόλο σε εκείνο το παιχνίδι, με τον Χανς Φένεκερ της Φέγενορντ να κλέβει την παράσταση για τους θριαμβευτές γηπεδούχους πετυχαίνοντας πέντε γκολ! Σκόραραν επίσης για τη Φέγενορντ οι Κράουφερ, Χρόοτ και Μπαουμέιστερ (2), ενώ για τον Άγιαξ είχαν πετύχει γκολ οι Τέιμ (2), Σβαρτ και Νούνινγκα.

15/4/1972: Φέγενορντ - Άγιαξ 1-5

Εν μέσω της «χρυσής εποχής» του ολλανδικού ποδοσφαίρου, αναμετρήθηκαν στο «Ντε Κάουπ» οι κάτοχοι των τριών προηγούμενων Κυπέλλων Πρωταθλητριών Ευρώπης. Αντίθετα με το 1964, ο Κρόιφ ήταν πλέον ένα λαμπερό αστέρι και το έδειξε μέσα στο «Ντε Κάουπ» με δύο γκολ και δύο ασίστ. Άξιος συμπαραστάτης ο Πιτ Κάιζερ με ένα γκολ και μία ασίστ, ενώ σκόραραν επίσης οι Χάαν και Μιούρεν. Το γκολ της παρηγοριάς για τη Φέγενορντ ο Ποστχούμους.

7/12/1980: Φέγενορντ - Άγιαξ 4-2

Ο Βιμ Γιάνσεν έγινε θρύλος αγωνιζόμενος για 15 χρόνια με την φανέλα της Φέγενορντ πριν μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Νοέμβριο του 1980 όμως σόκαρε τους θαυμαστές του, αποφασίζοντας να επιστρέψει στην Ολλανδία για να φορέσει τη φανέλα του Άγιαξ. Το ντεμπούτο του με τον «Αίαντα» έμελλε να γίνει σε klassieker στο χιονισμένο «Ντε Κάουπ». Πάνω από 60.000 οπαδοί αποδοκίμαζαν το παλιό τους είδωλο από το ζέσταμα και ένας από αυτούς τον...πέτυχε στο μάτι με μία χιονόμπαλα, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί έπειτα από μόλις 15 λεπτά!

Οι γηπεδούχοι πήραν την εκδίκησή τους κερδίζοντας με γκολ των Μπούντινγκ (2), Φερμιούλεν και Πέτερς, για τον Άγιαξ σκόραραν οι Κιφτ και Χάμπερχ.

12/11/1988: Φέγενορντ - Άγιαξ 1-2

Ένα ντέρμπι που θυμούνται πολλοί για εξωαγωνιστικούς λόγους και συγκεκριμένα για το ...στριπτίζ που έκανε μία αγωνιστικός, μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο μόνο με τα εσώρουχα! Αυτό φαίνεται ότι ενέπνευσε έναν 19χρονο Ντένις Μπέργκαμπ, που άνοιξε το σκορ στο δεύτερο ημίχρονο για τον Άγιαξ, που κλείδωσε τη νίκη με τον Ρόι, πριν μειώσουν οι γηπεδούχοι με τον Φαν Χέιλ. Ο Άγιαξ κέρδισε και τα δύο ντέρμπι εκείνης της σεζόν, αλλά ο τίτλος πήγε στην PSV.

15/5/1995: Φέγενορντ - Άγιαξ 0-5

Τέσσερις μέρες μετά την εξασφάλιση του τίτλου και έξι πριν από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μίλαν, ο Άγιαξ πήγε στο Ρότερνταμ για αδιάφορο βαθμολογικά ντέρμπι και ο Λουί Φαν Χάαλ έκανε πολλές αλλαγές, ρίχνοντας αναπληρωματικούς όπως οι Χριμ, Βόουτερ, Ρούζερ και Φαν Φόσεν. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον «Αίαντα» να πετύχει μία εμφατική νίκη με γκολ των Όφερμαρς, Κανού (2), Ντάβιντς και Φαν Φόσεν, κάνοντας προπόνηση πριν σηκώσει το Τσάμπιονς Λιγκ στη Βιέννη.

17/4/2005: Φέγενορντ - Άγιαξ 2-3

Το ματς εκείνης της ημέρας σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια. Οι οπαδοί του Άγιαξ κατέστρεψαν εντελώς το τρένο που τους μετέφερε στο Ρότερνταμ, με αποτέλεσμα να μην τους επιτραπεί η είσοδος στο «Ντε Κάουπ». Μετά το ματς, οι οπαδοί της Φέγενορντ τους επιτέθηκαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, με αποτέλεσμα να γίνουν εκατοντάδες συλλήψεις. Εντός αγωνιστικού χώρου όμως οι δύο ομάδες πρόσφεραν θέαμα με πέντε γκολ στο δεύτερο μέρος. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Καλού, ο Νάιτζελ Ντε Γιόνγκ ισοφάρισε για τον Άγιαξ, ο Κάουτ έβαλε ξανά μπροστά τους γηπεδούχους στο 80', αλλά ο «Αίαντας» πήρε τη νίκη με Γκρίγκερα (88') και τον μετέπειτα παίκτη του ΠΑΟΚ Χέντβιγχες Μαντούρο (90+1'). Για τους νικητές αγωνίστηκε ως αλλαγή και ο Γιάννης Αναστασίου.

29/1/2012: Φέγενορντ - Άγιαξ 4-2

Η τελευταία νίκη της Φέγενορντ σε klassieker εντός έδρας για το πρωτάθλημα, σημειώθηκε με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τζον Γκουιντέτι που σημείωσε χατ - τρικ, ενώ για τους γηπεδούχους σκόραρε και ο Μπακάλ. Τα γκολ του «Αίαντα» που είχε προηγηθεί με 1-0, πέτυχαν οι Έρικσεν και Μπουλίκιν.

Bonus: Τα γκολ του Χαριστέα!

Ο Άγγελος Χαριστέας δεν έχει γράψει ιστορία μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τα γκολ του στο Euro 2004, αλλά και στο ολλανδικό. Ο παλαίμαχος διεθνής στράικερ, έχει φορέσει τις φανέλες και των δύο μεγάλων αντιπάλων της Eredivisie και μάλιστα είναι ένας από αυτούς που έχουν σκοράρει σε μεταξύ τους ντέρμπι με αμφότερες τις φανέλες (όχι όμως στο «Ντε Κάουπ», σε μία λίστα που περιλαμβάνει ονόματα όπως οι Κρόιφ και Κούμαν.

Ο Χαριστέας, είχε σκοράρει με τη φανέλα του Άγιαξ στην εντός έδρας ήττα με 2-1 από τη Φένενορντ στις 28/8/2005, ενώ με την ομάδα του Ρότερνταμ πέτυχε γκολ στην ήττα της με 4-1 στο Άμστερνταμ στις 2/4/2007.
Keywords
Τυχαία Θέματα