Τα καλύτερα videogame soundtracks όλων των εποχών

Η μουσική των βιντεοπαιχνιδιών είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς τομείς της σύγχρονης μουσικής, με συνθέτες όπως ο Austin Wintory, η Jessica Curry και ο Nobuo Uematsu να κερδίζουν θαυμαστές σε όλο τον κόσμο με τα soundtrack των παιχνιδιών τους.

1. Super Mario Bros – Koji Kondo (1985-)

Το θέμα του Koji Kondo για το Super Mario Bros

τραβάει την προσοχή με την κεφάτη εισαγωγή του και δεν μας αφήνει να το ξεχάσουμε. Ο Nobuo Uematsu αποκάλεσε τον Kondo έναν από τους καλύτερους συνθέτες βιντεοπαιχνιδιών στη βιομηχανία, προσθέτοντας ότι το θέμα της μουσικής του Super Mario Bros είναι τόσο αριστουργηματικό που θα έπρεπε να γίνει ο νέος εθνικός ύμνος της Ιαπωνίας.

Το 2007 ήρθε η συνέχεια, το Super Mario Galaxy, και το διαστημικό σκηνικό έδωσε στον Kondo μεγαλύτερη ευελιξία στη μουσική. Σε συνεργασία με τον Mahito Yokota, ο Kondo χρησιμοποίησε συμφωνική ορχήστρα για πρώτη φορά στη σειρά.

2. Final Fantasy – Nobuo Uematsu (1987-)

Ο Ιάπωνας συνθέτης βιντεοπαιχνιδιών Nobuo Uematsu είναι ίσως ο πιο γνωστός παγκοσμίως και θρύλος στη χώρα του, χάρη στις συγκλονιστικές μουσικές του για τη μακρόχρονη σειρά Final Fantasy. Μέσα από πολλές συμμετοχές στη σειρά, οι μουσικές του Uematsu αποτελούν σταθερή αξία καθώς οι παίκτες μάχονται μέσα από επικίνδυνους και μαγεμένους κόσμους. Οι παρτιτούρες έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ που οι συναυλίες με τα έργα του Uematsu για το Final Fantasy έχουν σημειώσει μεγάλες επιτυχίες σε όλο τον κόσμο.

3. Tetris – Alex Kostov, George Strezov arr. Korobeiniki (1989)

Ένα από τα πιο γνωστά soundtracks στην ιστορία των videogames, όμως μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι ξεκίνησε από ένα ρωσικό λαϊκό τραγούδι με το όνομα Korobeiniki, του 19ο αιώνα. Χάρη στην σύντομη εμφάνισή του στο κλασικό παιχνίδι Game Boy της Nintendo το 1989, έγινε αγαπημένα γνωστό ως “Το τραγούδι του Tetris”. Πολλές από τις κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου, όπως η Φιλαρμονική του Λονδίνου και η γερμανική WDR Funkhaus Dorchester, έχουν κάνει τις δικές τους επικές ενορχηστρωμένες εκδοχές.

4. World of WarcraftRussell Brower και άλλοι (2004-)

Με νέες περιπέτειες για να ξεκινήσετε και νέους εχθρούς για να νικήσετε, έρχεται και η νέα κινηματογραφική μουσική για την καταιγιστική σειρά World of Warcraft. Το οκτώ νέα soundtrack αποτελούν δημιουργίες γνωστών συνθετών με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να τον κατέχει ο Russel Bower. Ο Russell Brower εμφανίζεται ως κύριος συνθέτης έξι φορές. Οι Glenn Stafford και Neal Acree πέντε φορές και οι Derek Duke και Sam Cardon τέσσερις φορές, ενώ ο Eímear Noone, συνεισφέρει αρκετά θέματα στο μουσικό blockbuster, για το οποίο συγκέντρωσαν ορχήστρες και μουσικούς από όλο τον κόσμο.

5. God of War – Bear McCreary (2018)

Το 2018 η συνέχεια της Sony στο έπος God of War ήταν μία από τις πιο πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες της χρονιάς και αποδείχθηκε μία από τις πιο αναγνωρισμένες – με συνοδεία του επικού soundtrack του Bear McCreary. Το ατμοσφαιρικό soundtrack περιλαμβάνει συνεισφορές από μια ισλανδική χορωδία, σκανδιναβικά όργανα όπως η nyckelharpa και το hurdy gurdy και άφθονο ορχηστρικό μπάσο.

6. Kingdom Hearts – Yoko Shimomura (2002)

Η συνθέτης πίσω από το 15ο κεφάλαιο του Final Fantasy, Yoko Shimomura, διακρίνεται για την ελαφρότητα της μουσικής της. Το ίδιο το παιχνίδι είναι μια περιπέτεια ρόλων (συμπαραγωγή της Disney και της Sqauresoft) με φωνητικό καστ που περιλαμβάνει τους Haley Joel Osment και Hayden Panettiere, ενώ η μουσική επεξεργάζεται μελωδίες που προέρχονται από προηγούμενες ταινίες της Disney, μαζί με πρωτότυπα θέματα της Shimomura.

7. Returnal – Bobby Krlic, The Haxan Cloak (2021)

Ο Βρετανός, συνθέτης Bobby Krlic (ο οποίος λειτουργεί με το ψευδώνυμο “The Haxan Cloak”) έχει γράψει μουσική για μεγάλες τηλεοπτικές σειρές, συμπεριλαμβανομένου του μετα-αποκαλυπτικού δράματος Snowpiercer. Η μουσική του για το Returnal, που κέρδισε το βραβείο καλύτερης μουσικής στα BAFTA Games Awards 2022, προσφέρει ένα συναρπαστικό υπόβαθρο στο ταξίδι της Selene μέσα στο άγονο τοπίο ενός αρχαίου, εξωγήινου πολιτισμού, όπου παλεύει για τη διαφυγή της και υφίσταται ήττα σε κάθε στροφή.

Πηγές: 
www.pcmag.com, www.classicfm.com

Keywords
Τυχαία Θέματα