Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι: Στο τραπέζι νέα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση – Τι εξετάζουν για τηλεργασία, αθλητισμό

Στο πλαίσιο της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και αξιολόγησης των στοιχείων, υπό την σκιά της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον και με την αγωνία μιας νέας σημαντικής επιδείνωσης της πανδημίας, συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου.

Η επιτροπή θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται. τα οποία πιθανότατα θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου.

Το βασικό

σενάριο είναι το εξής: Τα μέτρα που θα αφορούν στην τηλεργασία και την διασκέδαση να εφαρμοστούν μετά τις 3 Ιανουαρίου, ωστόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, είχε αφήσει ανοιχτό ”παράθυρο” για επίσπευση της διαδικασίας.

Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο την εξέλιξη της πανδημίας και τη λήψη νέων μέτρων.

Οι τελικές αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν την Τρίτη ή μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο ο χρόνος πιέζει μετά τον δεκαπλασιασμό του ιικού φορτίου της Ομικρον στα λύματα της Αττικής.Στο επίκεντρο διασκέδαση και τηλεργασία

Τα νέα μέτρα θα αφορούν στην διασκέδαση και την εστίαση, για τις οποίες θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια αναφορικά με το ωράριο, τις εκδηλώσεις – κυρίως τις αθλητικές- στην οποία έχει κάνει ήδη ειδική αναφορά ο υπουργός Υγείας, την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, καθώς επίσης και σε γενικότερα μέτρα για δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Εάν τα μέτρα ληφθούν και ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου, τότε θα έχουν ισχύ δύο εβδομάδων.

Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση του ωραρίου λειτουργίας σε νυχτερινά κέντρα και εστίαση, π.χ. με το να κλείνουν στις 11 το βράδυ ή τα μεσάνυχτα, να λειτουργούν μόνο με καθήμενους, χωρίς μουσική ή/και να μειωθεί το ποσοστό πληρότητας.

Όσον αφορά τους χώρους εργασίας, εξετάζεται αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας ώστε να μειωθεί η κινητικότητα και η συμφόρηση.

Σε γήπεδα και αθλητικούς χώρους εξετάζεται η μείωση της πληρότητας και η διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές.

Σχετικά με τα σχολεία, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοιχτά και δεν εξετάζεται άμεσα η επιστροφή στην τηλεκπαίδευση.Διεύρυνση κριτηρίων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων

Διευκρινίσεις για την διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών με στόχο να τα λάβουν όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως αναφέρει χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. “Για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με covid-19: Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid” σημειώνει η κ. Γκάγκα.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλλεται από κάθε γιατρό, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και σε περίπτωση έγκρισης οι ασθενείς ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται σε προκαθορισμένο ραντεβού.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα