Συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις στο Twitter

Τον Νοέμβριο του 2022, ο Elon Musk ανέλαβε τα ηνία μίας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες social media του κόσμου, το Twitter, μετά από μια γιγαντιαία εξαγορά της τάξης των 44 δις δολαρίων.

Εν μέσω μια περιόδου μεγάλης εργασιακής αβεβαιότητας παγκοσμίως, ο Elon Musk υιοθέτησε μια αμφιλεγόμενη στρατηγική μαζικών απολύσεων, η οποία συνεχίζεται

μέχρι και σήμερα.

Οι πρώτες απολύσεις

Ο Elon Musk έκλεισε την πρώτη του εβδομάδα ως ιδιοκτήτης του Twitter με ένα ανεξίτηλο σημάδι, μειώνοντας, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και το μισό εργατικό δυναμικό της εταιρείας με ελάχιστη προειδοποίηση και διακόπτοντας απότομα την πρόσβαση των εργαζομένων στους υπολογιστές και τα συστήματα εργασίας τους.

Ο Yoel Roth, επικεφαλής ασφάλειας και ακεραιότητας του Twitter, φάνηκε να επιβεβαιώνει τις αναφορές ότι το 50% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της εταιρείας που αριθμόυσε 7.500 άτομα απολύθηκε.


Σε κίνδυνο οι ηθικές δικλείδες ασφαλείας

Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι το γεγονός αυτό επηρέασε όλη την ομάδα επιμέλειας του Twitter, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την ικανότητα της εταιρείας να αντιμετωπίζει την παραπληροφόρηση, ενώ ένας συντονιστής προειδοποίησε για τον κίνδυνο το περιεχόμενο να γίνει “πιο τοξικό”.
Οι αναφορές αναφέρουν ότι η ομάδα δημοσίων σχέσεων που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της επικοινωνίας με δημοσιογράφους και άλλους οργανισμούς έχει επίσης υποστεί βαθιές περικοπές. Άλλες ομάδες που έχουν διαλυθεί, σύμφωνα με μέλη των εν λόγω τμημάτων, περιλαμβάνουν την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εταιρείας, καθώς και τις ομάδες μηχανικής μάθησης και αλγοριθμικής ηθικής.

Η αντίδραση των διαφημιστών και η απάντηση του Elon Musk

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανησυχία των μεγαλύτερων διαφημιστών του Twitter. Η Audi, η General Motors, η General Mills και η Pfizer ήταν μεταξύ εκείνων που σταμάτησαν τις διαφημίσεις, εν μέσω ανησυχιών ότι ο Musk θα μειώσει την προστασία παραπληροφόρησης και τις προστασίες ασφαλείας στην πλατφόρμα. Ένα μεγάλο πλήγμα για την εταιρεία, αφού οι διαφημίσεις αντιπροσωπεύουν το 90% των εσόδων του Twitter.

Ο Musk, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξαν επιπτώσεις στον έλεγχο του περιεχομένου, παρά το γεγονός ότι εσωτερικές πηγές ανέφεραν ότι η ομάδα επιμέλειας του είχε εκκαθαριστεί. Αυτή η ομάδα παίζει βασικό ρόλο στην κάλυψη γεγονότων πολιτικής ακεραιότητας, όπως οι εκλογές, οι έκτακτες ειδήσεις και ο αθλητισμός. Θεωρείται εσωτερικά ως βασικό φίλτρο κατά των παραπλανητικών αναρτήσεων.

Νέος κύκλος απολύσεων

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης απασχολεί σήμερα λιγότερους από 2.000 εργαζόμενους, από 7.500 που ήταν όταν την ανέλαβε ο Elon Musk τον Νοέμβριο. Μετά τον πρώτο γύρο των απολύσεων, ο Musk είχε αναφέρει σε εσωτερικό μίτινγκ ότι δε θα πραγματοποιηθούν άλλες απολύσεις. Αυτή η δήλωση αποδείχθηκε παρόλα αυτά ψευδής, αφού στις αρχές του Μαρτίου, το 10% του εναπομείναντος εργατικού δυναμικού επίσης απολύθηκε.

Πιο άδικο από την ίδια την απόλυση, οι υπάλληλοι θεωρούν τον τρόπο με τον έμαθαν πως πλέον δεν έχουν δουλειά, καθώς δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Η εσωτερική υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων της εταιρείας, Slack, τέθηκε εκτός λειτουργίας, εμποδίζοντας τους υπαλλήλους να συνομιλούν μεταξύ τους ή να αναζητούν δεδομένα της εταιρείας. Επιπλέον, το βράδυ του Σαββάτου, οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν ότι είχαν κλειδωθεί από τους εταιρικούς λογαριασμούς και τους φορητούς υπολογιστές τους.

Το εταιρικό τοπίο φαίνεται πιο ρευστό και από ποτέ, με φαινόμενα μαζικών απολύσεων από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, αλλά και την “Μεγάλη Παραίτηση” υπαλλήλων που είναι αγανακτισμένοι από τις εργασιακές συνθήκες. Όλα τα παραπάνω συντελούν σε μια εξαιρετικά αβέβαιη για το μέλλον εικόνα στον τομέα της εργασίας.

Πηγές: www.theguardian.com, www.nytimes.com

Keywords
Τυχαία Θέματα