Συνεχίστε να «σκοτώνετε» τους ποδοσφαιριστές…

Παλαιότερα είχαμε τις ειδήσεις που περνούσαν στα «ψιλά» των εφημερίδων. Στην εποχή της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, οι ειδήσεις περνούν στα «ψιλά» των sites. Και φυσικά ούτε λόγος να βρουν χώρο στα (κυρίως) διασκεδαστικά social media. Μια εξ αυτών η έκθεση της FIFPRO, του παγκόσμιου οργάνου των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

Η

έρευνα στηρίχθηκε σε 1.055 ποδοσφαιριστές και 92 ειδικούς ανάλυσης αθλητικής απόδοσης με βασικό άξονα το τρέχον βεβαρημένο αγωνιστικό πρόγραμμα. Τα ευρήματα δεν χρήζουν ανάλυσης. Μιλούν από μόνα τους. Το 54% των ποδοσφαιριστών αναφέρει πως υπέστη τραυματισμό εξαιτίας των πολλών αγωνιστικών υποχρεώσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Το 88% των ειδικών που ασχολούνται με την αθλητική απόδοση στο υψηλό επίπεδο θεωρεί πως ουδείς ποδοσφαιριστής πρέπει να υπερβαίνει τους 55 αγώνες ανά σεζόν (σύλλογος και εθνική ομάδα αθροιστικά). Το ίδιο ποσοστό πιστεύει πως απαιτείται διάστημα που θα υπερβαίνει τις 4 εβδομάδες στο τέλος κάθε σεζόν για την ξεκούραση των αθλητών.

Ένα άκρως ανησυχητικό στοιχείο έρχεται στο φως: το 82% των εξειδικευμένων προπονητών φυσικής κατάστασης παρατήρησε προβλήματα ψυχικής υφής στους παίκτες, εξαιτίας του βεβαρημένου προγράμματος! Μέγα πρόβλημα είναι οι συνεχόμενοι αγώνες, δηλαδή οι αναμετρήσεις οι οποίες διεξάγονται ανά 3-4 ημέρες. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι ξεκάθαρος σε ότι αφορά αυτό το ζήτημα. Το 87% των ποδοσφαιριστών και το 86% των προπονητών φυσικής κατάστασης επιθυμούν τον περιορισμό αυτών των back-to-back παιχνιδιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ανησυχητικό το γεγονός πως οι παίκτες νιώθουν ότι δεν εισακούονται, κάτι που προφανώς ισχύει. Μόλις το 22% πιστεύει πως η φωνή του αθλητή έχει βαρύτητα στα κέντρα αποφάσεων. Κοινώς «αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς». Το 88% των προπονητών εκτιμά πως η σταδιοδρομία των ποδοσφαιριστών μειώνεται χρονικά εξαιτίας του βεβαρημένου προγράμματος.

Όσο περνούν οι γενιές, τόσο το πρόβλημα εντείνεται. Ο Ράιαν Γκιγκς είχε περισσότερα από 50 παιχνίδια στις 6 από τις 24 σεζόν του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ο Γουέιν Ρούνεϊ στις 9 από τις 19. Ο Ραχίμ Στέρλινγκ στις 7 από τις 11 και ο Μάρκους Ράσφορντ στις 4 από τις 7. Κάθε γενιά αποκτά και μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, όπως δηλαδή συμβαίνει και στην κοινωνία.

Μεγάλη σημασία έχουν και τα «παράθυρα» για τα ματς των εθνικών ομάδων. Τα ταξίδια επιβαρύνουν την υγεία των παικτών. Το 46,5% των ποδοσφαιριστών θέλει μεγαλύτερα σε διάρκεια «παράθυρα» αλλά μικρότερα σε συχνότητα, ενώ την ίδια προοπτική επικροτεί και το 56,5% των προπονητών.

Το γενικότερο νόημα από την έρευνα της FIFPRO, την οποία στο σύνολό της μπορείτε να μελετήσετε εδώ, είναι πως το υπάρχον πρόγραμμα είναι επιβαρυντικό για τους ποδοσφαιριστές. Προφανώς, αποφέρει στο σύστημα περισσότερο πλούτο, μεγάλο μέρος του οποίου καταλήγει και στις δικές τους τσέπες. Αυτό βεβαίως ισχύει για μια μικρή μερίδα ποδοσφαιριστών, αφού οι παχυλοί μισθοί είναι για τους ολίγους. Όμως στη ζυγαριά που έχει στις δύο άκρες της την υγεία και τον πλουτισμό ποια είναι η επιλογή;

Keywords
Τυχαία Θέματα