Σβήνοντας τα βερεσέδια

Ξημερώματα Πέμπτης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η αποστολή έχει μόλις επιστρέψει με πτήση τσάρτερ και άπαντες περιμένουμε τις βαλίτσες για να συναντήσουμε το κρεβάτι μας. «Τι ωραία που είναι όταν οι προπονητές γίνονται οι καλύτεροι όταν οι παίκτες βάζουν τα σουτ», έλεγε μειδιώντας σε ένα νυσταγμένο πηγαδάκι προπονητών και δημοσιογράφων ο Ντέιβιντ Μπλατ, όταν κάποιος από την ομήγυρη μίλησε για την ψυχραιμία και την μεθοδικότητα με την οποία ο Ολυμπιακός πέτυχε το 83-78.

“Been there, seen that”, πάει να
πει «δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να με εκπλήξουν» ήταν το ύφος του 59χρονου Αμερικανοϊσραηλινού. Όχι με αλαζονεία, αλλά με τον ώριμο κυνισμό του ανθρώπου που έχει κατακτήσει σχεδόν ό,τι διεκδίκησε και έχει δει την πόρτα της εξόδου ως προπονητής της ομάδας με το καλύτερο ρεκόρ στην Ανατολή (30-11, Καβαλίερς, Ιανουάριος 2016).

Ο Μπλατ έμενε στις όχθες του Βοσπόρου τον περσινό Γενάρη, όταν σε σκάρτη μια εβδομάδα ο Ολυμπιακός γινόταν φύλλο και φτερό δύο φορές. Πρώτα στην Μπουέσα της Βιτόρια, 54-86 από 30-36 ημίχρονο, κατάρρευση κανονική. Μετά στην Αρένα Μίτισι της Χίμκι, 82-54 με νταμπλ σκορ από το δεκάλεπτο (28-14). Ο Μπλατ δεν είχε χρωστούμενα με Βάσκους και Ρώσους, ούτε και οι Γουίλιαμς – Γκος, Τουπάν, Βεζένκοφ, ΛεΝτέι, Τίμα.

Είχαν όμως οι υπόλοιποι.

Ακόμη και την εποχή των συνεχόμενων αγώνων, αυτή στην οποία το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ξεχάσεις το προηγούμενο αν θέλεις να συγκεντρωθείς στο επόμενο, οι λογαριασμοί παρέμεναν ανοιχτοί. Το επιπλέον κίνητρο υπήρχε, όχι πρωτεύον, ούτε όμως και ελάσσων. Ο Κώστας Παπανικολάου το παραδέχτηκε, χωρίς καν να ερωτηθεί σχετικά.

Περνώντας πάνω από τις Χίμκι και Μπασκόνια, ο Ολυμπιακός έσβησε τα βερεσέδια του Γενάρη και πρόσθεσε ακόμη περισσότερη αυτοπεποίθηση στο κοκτέιλ του. Η πίστη στο πλάνο του προπονητή, αν και ουδέποτε αμφισβητήθηκε, ριζώθηκε ακόμη πιο βαθιά μετά τον πειστικό τρόπο με τον οποίο οι «ερυθρόλευκοι» διαχειρίστηκαν την αντεπίθεση των Βάσκων.

Έστω κι αν χρειάστηκε να φτάσει στο μη παρέκει του 78-81, αφού με το έμπα της τέταρτης περιόδου ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να παίζει κοιτώντας το ρολόι, έριξε δύο ταχύτητες την επιθετικότητα του και το γύρισε σε παιχνίδι αναμονής.

Στο καλό τους διάστημα, οι Πειραιώτες αρίστευσαν στον έλεγχο του ρυθμού, απαγορεύοντας στη Μπασκόνια το οξυγόνο που της προσφέρουν οι φάσεις στο ανοιχτό και ημί-ανοιχτό γήπεδο και βρήκε ποικίλες λύσεις στο 5v5 μην επιτρέποντας στην αντίπαλη άμυνα να προσαρμοστεί απέναντι σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Ταυτόχρονα προσαρμόστηκαν στα προβλήματα που προέκυψαν (2 φάουλ Γκος), πέτυχε στην τακτική να απαγορεύσει τη δημιουργία των «1» (Γκρέιντζερ – Χουέρτας) και «4» (Σενγκέλια) απαγορεύοντας στους ετερόφωτους (Χίλιαρντ, Γκαρίνο, Φόγκτμαν, Πουαριέ, Ντιοπ) να ζεσταθούν, βρήκαν πολλές λύσεις από τον πάγκο (35 πόντοι), απορρόφησε το μέτριο βράδυ του Πρίντεζη και φρόντισαν να κρατήσουν φρέσκο τον Σπανούλη στο φινάλε, έτσι ώστε αυτός να τους πάρει το ματς με τις καθοριστικές ασίστ.

Δεν είναι και λίγα, για δεύτερο παιχνίδι Ευρωλίγκας στις 17 Οκτώβρη.

Ο οργανισμός Ολυμπιακός περνά τη φάση της αισιοδοξίας, αλλά αυτό δεν είναι περίεργο από τη στιγμή που το ξεκίνημα γράφει 5/5. «Όλα είναι πιο εύκολα όταν κερδίζεις», μου έλεγε περπατώντας για το αεροπλάνο μέλος του τεχνικού επιτελείου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Παμε ομαδααα!!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Spanoulis Vassilis (@vassilis7span) στις 17 Οκτ, 2018 στις 2:17 μμ PDT


Η επίσκεψη του Μάικ Τζέιμς και της Αρμάνι Μιλάνο δίνει στον Ολυμπιακό το επόμενο τεστ. Ο πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού είναι ο «μεγάλος αδελφός» του Νάιτζελ Γουίλιαμς – Γκος: οι δυο τους έπαιζαν παρέα μεγαλώνοντας στο Όρεγκον, με τον Μάικ, στα 17 του χρόνια, να προσέχει τον κατά τέσσερα χρόνια μικρότερο Νάιτζελ. Έτσι εξηγείται το tweet του Τζέιμς στις 4 Ιουλίου, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία του Γκος με τον Ολυμπιακό, στο οποίο αποκάλεσε τον Γκος «μικρό αδερφό»:

Ok lil bro. https://t.co/2CHaXpkFc4

Mike James (@TheNatural_05) 4 Ιουλίου 2018

Ο “angry Mike”, για να δανειστώ το αντίστοιχο παρατσούκλι του Ράσελ Γουέστμπρουκ από το NBA (“angry Russ”) έζησε απέναντι στη Ρεάλ την κατάσταση ελευθεριότητας που πάντα επιθυμούσε, σούταροντας 4/13 τρίποντα απέναντι στη Ρεάλ (μαζί με τον Νέντοβιτς είχαν 6/22). Μετά την ήττα πήρε την ευθύνη:

Horrible second half by us and especially me. Bad shots and bad possessions. Move on to Friday and try to be better

Mike James (@TheNatural_05) 17 Οκτωβρίου 2018
Την ίδια στιγμή, ο κόσμος του Ολυμπιακού μοιάζει εξίσου αναζωογονημένος από το νέο ευαγγέλιο που διδάσκει ο νέος προφήτης που παροικεί στην άκρη του πάγκου. Η εικόνα του Σ.Ε.Φ θα έχει ενδιαφέρον το βράδυ της Παρασκευής.
Keywords
Τυχαία Θέματα