Στο δρόμο για την τελική μάχη Μακρόν και Μελανσόν – Στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών κρίνεται πώς θα κυβερνηθεί η Γαλλία

Στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, την Κυριακή 19 Ιουνίου, θα διαμορφωθεί οριστικά ο νέος εκλογικός χάρτης της Γαλλίας, που για την ώρα δείχνει ένα τοπίο πόλωσης μεταξύ δύο πολιτικών χώρων: του κέντρου που εκφράζεται από την προεδρική πλειοψηφία και των άκρων. Ηχηρό είναι και το μήνυμα της αποχής που έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ μεταξύ 52 και 53% ένας στους δύο ψηφοφόρους δεν προσήλθε στις κάλπες.

Σε ψήφους, η αριστερή συμμαχία “Nupes”

της ριζοσπαστικής αριστεράς του Ζαν-Λικ Μελανσόν συγκέντρωσε μεταξύ του 25,2 και 26,2% των ψήφων έναντι 25,2% έως 25,8% για τον συνασπισμό “Μαζί”, με τις δύο παρατάξεις να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Το οριακό προβάδισμα της Ένωσης των Κομμάτων της Αριστεράς (Nupes) υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν ικανοποιεί τον ρυθμιστή των προεδρικών εκλογών που κατάφερε να αλλάξει το χρώμα στον χάρτη αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα κατακτήσει και την πλειοψηφία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που δύο μήνες νωρίτερα αναμετρήθηκε και νίκησε την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, έχει τώρα μπροστά του την τελική μάχη με τον άλλο εκφραστή της αντισυστημικής, αντιευρωπαϊκής ψήφου στη Γαλλία, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, που αυτή τη φορά έχει ενωθεί με τους Κομμουνιστές, τους Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους.

Σε αυτό το σκηνικό, το κόμμα Μακρόν ζητεί να υψωθεί ένα “δημοκρατικό μέτωπο” απέναντι στα άκρα αλλά δεν θα δοθεί “κομματική γραμμή”, όπως διευκρινίζεται για την κάθε περιφέρεια. Αυτό ακριβώς ήταν και το μήνυμα της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν που έκανε δηλώσεις λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις των πρώτων εκτιμήσεων, μιλώντας για την “απειλή” που εξακολουθεί να υπάρχει για τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές αξίες.

Για το πως θα κινηθεί ο ίδιος ο Μακρόν και οι υποψήφιοι του συνασπισμού “Μαζί!”, ενδιαφέρον έχει το σχόλιο πολλών αναλυτών ότι “αν για τον α’ γύρο έγινε αριστερόστροφη εκστρατεία, τώρα πρέπει να κινηθούν δεξιόστροφα”.

Όσο για τη Μαρίν Λε Πεν, δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει το υψηλό ποσοστό της στις προεδρικές εκλογές (41%), βελτίωσε όμως σημαντικά το ποσοστό του κόμματός της σε σχέση με τις βουλευτικές του 2017. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ipsos θα κυμανθεί στο 19,1%.Η προβολή των εδρών με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα:

Κόμμα προεδρικής πλειοψηφίας Μακρόν από 255 έως 295Συνασπισμός Αριστεράς με επικεφαλής τον Μελανσόν από 150 ως 190 έδρεςΡεπουμπλικανοί μεταξύ 50 και 80 έδρεςΕθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν μεταξύ 20 και 45 έδρεςΚόμματα της Αριστεράς εκτός του συνασπισμού υπό τον Μελανσόν 15 με 25 έδρες.Άλλα κόμματα από 10 έως 17 έδρες

Σύμφωνα με το Ipsos. Η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση είναι 289 έδρες (σε σύνολο 577).

Μια ελαφρώς διαφοροποιημένη εικόνα αναφορικά με την προβολή, δίνουν άλλες εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Ο συνασπισμός “Μαζί” του Γάλλου προέδρου και των κεντρώων συμμάχων του φέρεται να κερδίζει από 275 έως 310 έδρες, σύμφωνα με μια προβολή του Ifop-Fiducial.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα