Στις θέσεις 5-6 της κλάσης 6 ο Μουχθής στο διεθνές τουρνουά Α.Με.Α. της Ισπανίας

Σημαντικές ειδήσεις και αυτή την εβδομάδα από διεθνή δραστηριότητα για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση στους αθλητές με αναπηρίες. Στην Ευρώπη είναι από χτες 11/03 σε εξέλιξη το ITTF Para Open της Ισπανίας, που διεξάγεται στο Platja d’ Aro και ο Γιώργος Μουχθής της κλάσης 6 (των ορθίων), αφού προκρίθηκε στο ταμπλό, πλασαρίστηκε στις θέσεις 5-6. Στο ίδιο τουρνουά η η Ευανθία-Ειρήνη Μπουρνιά αποκλείστηκε από τα νοκ

άουτ της κλάσης 3 (των αθλητριών σε αμαξίδιο), όμως έδωσε νέα χρήσιμα αγωνιστικά τεστ, καθώς εδώ και μήνες το classification την έχει στείλει σε παραπάνω (και κατ’ επέκταση πιο δύσκολη) κατηγορία. Στη Σιγκαπούρη η World Table Tennis ο φορέας, που «τρέχει» με επιτυχία τα τελευταία χρόνια το εμπορικό κομμάτι της παγκόσμιας ομοσπονδίας, έδωσε σήμερα 12/03 την έναρξη στο WTT Singapore Smash Para Showcase, το τριήμερο ατομικό τουρνουά Α.Με.Α., που ενέταξε στο συνολικό πρόγραμμα του Singapore Smash κι εκεί έχουν τη χαρά και τη τιμή ν’ αγωνίζονται ο Μάριος Χατζηκυριάκος της κλάσης 6 και η Μαρία-Ισμήνη Καΐπη των κλάσεων 7-8.

Είχαν ήττες την Τρίτη, αλλά και μόνο το γεγονός ότι προσκλήθηκαν σε τέτοιο event κάνει την εμπειρία μοναδική. Παίζοντας μάλιστα, στο εντυπωσιακό Infinity ∞ Arena και στο ιδιαίτερο σκηνικό των κορυφαίων διοργανώσεων της WTT, έχουν και την καταπληκτική ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα τοπ ονόματα του παγκοσμίου στερεώματος, τα οποία διεκδικούν τις διακρίσεις στο Singapore Smash!

Στο ITTF Costa Brava Spanish Para Open 2024 ο Μουχθής αγωνίστηκε τη Δευτέρα στο 2ο από τα συνολικά τρία γκρουπ της κλάσης 6 των ανδρών. Το γκρουπ ήταν των 4ων αθλητών και πραγματοποίησε ιδανική πρεμιέρα, καθώς νίκησε τον επικεφαλής Μίκαελ Αζουλάι από τη Σουηδία με 3-1 σετ (11-7, 7-11, 11-7, 11-3). Στη 2η αγωνιστική κατέβαλλε και τον Πορτογάλο Μάριο Ζοάο Μπαστάρδο με 3-0 σετ (11-3, 11-6, 11-4) και εξασφάλισε την είσοδο στο ταμπλό των «8». Στην 3η αγωνιστική διεκδίκησε την πρωτιά απέναντι στον Βρετανό Ρόμπερτ Μάρτιν Πέρι ώσπου κάμφθηκε με 3-1 σετ και προκρίθηκε ως 2ος (9-11, 11-6, 8-11, 7-11).

Σήμερα στα προημιτελικά έγιναν δύο ματς και τα δύο πρώτα φαβορί είχαν bye. Ο Μουχθής τέθηκε αντιμέτωπος με τον δυνατό Ρουμάνο Μπόμπι Σίμιον, με τον οποίο συνεργάστηκαν σε τουρνουά στο κοντινό παρελθόν και είχαν και διακρίσεις. Δεν βρήκε ρυθμό και με ήττα 3-0 σετ (5-11, 4-11, 9-11) πλασαρίστηκε τελικά στις θέσεις 5-6.

Στην κλάση 3 των γυναικών σχηματίστηκαν τρία προκριματικά γκρουπ των 3ων αθλητριών. Η Μπουρνιά μετείχε στο 1ο γκρουπ, κυνήγησε κάτι ουσιαστικό, αλλά έμεινε στην 3η θέση και εκτός συνέχειας. Στην πρεμιέρα της για φέτος η «χάλκινη» σε Παγκόσμιο (στην κλάση 1) και σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (κλάση 2) πρωταθλήτριά μας κάμφθηκε από το 1ο φαβορί της κατηγορίας, την Κορεάτισσα Γιουν Τζιγιού με 3-0 σετ (7-11, 8-11, 5-11). Στον δεύτερο αγώνα της ηττήθηκε από τη δυνατή Βραζιλιάνα Τζόισε Ντε Ολιβέιρα με 3-0 σετ (6-11, 2-11, 6-11).

Της βαθμίδας FA20 είναι και το τουρνουά της Ισπανίας, όπως ήταν και εκείνο της Ιταλίας την περασμένη βδομάδα, όπου αγωνίστηκε ο Μουχθής. Ελληνική συμμετοχή στα διπλά δεν υπήρχε ούτε αυτή τη φορά, ενώ να προστεθεί ότι η Μπουρνιά είχε στην τεχνική καθοδήγηση τη Λίντια Ιγκνάτοβιτς από το προπονητικό επιτελείο του ΠΑΣΚΑ.

Στη μακρινή Σιγκαπούρη η αγωνιστική παρουσία του Παναγιώτη Γκιώνη μπορεί να τελείωσε γρήγορα, όμως ήρθε μία άλλη ουσιαστική εκπροσώπηση στα τραπέζια εφόσον οι διοργανωτές έβαλαν στις παράλληλες δράσεις του Singapore Smash ατομικό τουρνουά Para TT με προσκλήσεις και οικονομικό έπαθλο και επέλεξαν και δύο Έλληνες! Tο επονομαζόμενο WTT Singapore Smash Para Showcase αφορά σε αθλητές από τις κλάσεις 6 και 7 (ορθίων), άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 14/03 και ανάμεσα σε 12 άνδρες και 9 γυναίκες είναι ο Χατζηκυριάκος και η Καΐπη!

Στο απλό ανδρών ο Χατζηκυριάκος βρέθηκε στο 1ο γκρουπ. Κυνήγησε τις πιθανότητές του για θετικό αποτέλεσμα στην πρώτη μέρα, αλλά γνώρισε δύο ήττες και δεν μπορεί να περάσει στα νοκ άουτ. Έχασε από τον Βρετανό Γουίλιαμ Τζον Μπέιλι (επικεφαλής) με 3-0 σετ (10-12, 7-11, 5-11) και αργότερα από τον Ρανγκρόι Τενιόμ από την Ταϊλάνδη με 3-1 σετ (3-11, 11-6, 5-11, 7-11). Την Τετάρτη έχει ν’ αντιμετωπίσει και τον Γάλλο Στεφάν Μέσι.

Τρία γκρουπ έγιναν και στο απλό γυναικών με την Καΐπη να αγωνίζεται στο 3ο. Έδωσε σήμερα και τα δύο παιχνίδια της, υπέστη ισάριθμες ήττες και μένει σίγουρα εκτός ταμπλό, όμως πρέπει να κρατήσει ότι παρουσιάστηκε πολύ ανταγωνιστική. Ηττήθηκε με 3-0 σετ από την Τουρκάλα Κούμπρα Κορκούτ (2-11, 9-11, 11-13) και με 3-2 από τη βετεράνο Μουν Σανγκ Κεμ από την Κορέα (11-6, 12-10, 5-11, 12-14, 6-11).

Στο σημερινό της ρεπορτάζ η WTT επισήμανε επίσης ότι «αθλητές της κατηγορίας 6-7 αγωνίζονται για ένα μερίδιο από το χρηματικό έπαθλο των 29.500 αμερικανικών δολαρίων» και ότι «η ευκαιρία να εμφανιστούν, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης WTT Grand Smash, έξω στην InfinityArena έχει φέρει στο τουρνουά μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του Para table tennis.

Keywords
Τυχαία Θέματα