Στην τελική ευθεία ο ανασχηματισμός: “Κλειδώνουν” οι αλλαγές – Σε αναμμένα κάρβουνα υπουργοί και βουλευτές

Ζήτημα ωρών ή λίγων 24ωρων φαίνεται να είναι ο ανασχηματισμός καθώς από την μία η ονοματολογία που ολοένα και εντείνεται για τα πρόσωπα που θα μετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα και από την άλλη το ασφυκτικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι αλλαγές να πραγματοποιηθούν ακόμα και σήμερα.

Στο Μαξίμου τηρούν σιγή ιχθύος και παραπέμπουν στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

“Η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, το αποτύπωμα, ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της Κυβέρνησης,

είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού”. Αργά χθες το βράδυ κυκλοφόρησαν σενάρια περί κύκλων τηλεφωνημάτων του πρωθυπουργού σε υπουργούς, τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαίωσε το Μαξίμου.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα στις 11 το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο για τελευταία φορά με την συγκεκριμένη σύνθεση εκτός και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να προχωρήσει σήμερα στις αλλαγές στην κυβέρνηση, γεγονός που θα ανατρέψει τον σχεδιασμό. Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια πιέζουν, καθώς το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναχωρήσει για την Σλοβενία προκειμένου την Τετάρτη το πρωί να πάρει μέρος “Bled Strategic Forum”.

Το σενάριο του ανασχηματισμού στο τέλος της εβδομάδας

Στην περίπτωση που δεν υπάρξουν σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις, τότε και λόγω του βεβαρημένου προγράμματος που έχει ο πρωθυπουργός, ο ανασχηματισμός θα μετατεθεί για το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο τη Δευτέρα. Ένα σενάριο το οποίο φαντάζει αρκετά πιθανό, αλλά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με τους υπουργούς και τους βουλευτές να συζητούν μόνο για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου, εξετάζοντας το σενάριο να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Το βέβαιο είναι πως όποτε και αν αποφασίσει ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό, τότε οι αλλαγές θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα μετακινηθούν ή θα απομακρυνθούν πρόσωπα από κορυφαία υπουργεία. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να ανέβει στη ΔΕΘ με ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα στείλει ένα μήνυμα επανεκκίνησης στην κοινωνία ενόψει μάλιστα και των μεταρρυθμίσεων που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα με αιχμή του δόρατος το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε “αναμμένα κάρβουνα” υπουργοί και βουλευτές

Τα τηλέφωνα μεταξύ των υπουργών αλλά και των βουλευτών τα τελευταία 24ωρα έχουν πάρει “φωτιά”, καθώς κανείς δεν έχει καθαρή εικόνα για τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός. Όλα δείχνουν πως ο ανασχηματισμός δεν θα έχει καμία σχέση με όσους έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός δείχνει είναι αποφασισμένος να θέλει να ανακατέψει αρκετά την “τράπουλα” των προσώπων που μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο.

Είναι ενδεικτικό πως ο αριθμός των υπουργών που θα διατηρήσουν το χαρτοφυλάκιο τους φέρεται να είναι αρκετά μικρός. Αρκετοί αναμένεται να αναλάβουν άλλα χαρτοφυλάκια, γεγονός που θα προκαλέσει αρκετές “καραμπόλες” και απομακρύνσεις. Βέβαιη θεωρείται η είσοδος στο υπουργικό συμβούλιο βουλευτών της ΝΔ, όπως και η αναβάθμιση ορισμένων γενικών γραμματέων.

Υπουργεία “πρώτης γραμμής” όπως το Προστασίας του Πολίτη, το Υγείας, το Παιδείας το Άμυνας και το Δικαιοσύνης μπορεί να αλλάξουν ηγεσία, ενώ στο οικονομικό επιτελείο πιθανότατα θα παραμείνουν τα ίδια πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές αλλαγές που θα υπάρξουν σε θέσεις υφυπουργών οι οποίοι δεν απέδωσαν όσα ανέμενε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα