Στην κοιλάδα της βιομηχανίας του πορνό

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 καταργήθηκε η λογοκρισία στις ΗΠΑ και τη θέση της πήρε η επιτροπή που έδινε στα φιλμ βαθμούς καταλληλότητας. Έτσι, μεταξύ άλλων, άνοιξε και ο δρόμος για τη νόμιμη παραγωγή ταινιών για ενηλίκους, δηλαδή ταινίες με υποτυπώδη υπόθεση και με πολύ σεξ. Η βιομηχανία των πορνογραφικών ταινιών ήταν γεγονός. Έδρα της η κοιλάδα του Σαν Φερνάντο, η Μέκκα του πορνό. Σύντομα η κοιλάδα Σαν Φερνάντο στις παρυφές του Λος Άντζελες, έγινε για τη βιομηχανία πορνό ταινιών ό,τι το Χόλιγουντ για τον κινηματογράφο.

Στούντιο, αίθουσες προβολής, παραγωγοί, σκηνοθέτες, συνεργεία, σταρ, κομπάρσοι, τελετές με βραβεία, καθώς και ο σχετικό Τύπος με δημοσιογράφους και κριτικούς. Και βέβαια επιχειρήσεις που κάνουν χρυσές δουλειές, με τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο.

Η υποψήφια για τρία Όσκαρ και βραβευμένη με μια Χρυσή Σφαίρα ταινία του Π.Τ.Αντερσον «Ξέφρενες Νύχτες» (Boogie Nights) αναφέρεται σε υπαρκτά πρόσωπα και με όχημα την ιστορία του πορνοστάρ Τζον Χολμς εισάγει το «ανυποψίαστο» κοινό σε αυτόν τον σκοτεινό κοσμο. Τόνοι κοκαΐνης, σεξουαλικό παραλήρημα, κιτς αισθητική και βία, πίσω από την υποκρισία της απελευθέρωσης.

Η έξαρση του AIDS μετά το 2000 όμως έβαλε «φρένο» στην παραγωγή ενώ παράλληλα έβγαλε στην επιφάνεια και τις συνθήκες εργασίας των γυναικών ηθοποιών, οι οποίες διακινδύνευαν και εξακολουθούν να διακινδυνεύουν την υγεία τους.

Συγκεκριμένα, το 2004 όταν πέντε ηθοποιοί διαγνώστηκαν με τον ιό του AIDS, είχε δοθεί η εντολή να διακοπούν τα γυρίσματα για ένα μήνα και στη συνέχεια να γίνεται χρήση προφυλακτικού. Η βιομηχανία ξεσηκώθηκε, καθώς θεωρούσε ότι το πορνό με προφυλακτικό δεν έχει απήχηση στο κοινό.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα