Στη φλέβα της πέτρας

Η ποίηση, ξεκινάει από τον τίτλο. Και τα δύο θεμελιώδη συστατικά της ποιητικής μυθολογίας της Ειρήνης Παραδεισανού, αναγγέλλονται από το εξώφυλλο.

Η φλέβα και η πέτρα.

Όταν η Ειρήνη μου εξέφρασε την επιθυμία της να μιλήσω για το καινούργιο της βιβλίο, εκεί στο σχολείο, σε ένα διάλειμμα, από τα πολλά, όπου μοιραζόμαστε ασήμαντα και σημαντικά πράγματα, διανύοντας μαζί μια δύσκολη, όμορφη, επίπονη, ευχάριστη, (όλα τα επίθετα ισχύουν),σχολική καθημερινότητα, είπα ναι χωρίς να το πολυσκεφτώ. Την Ειρήνη την αγαπώ και τη θαυμάζω, εκτιμώ πολύ τον τρόπο που σκέφτεται, τον τρόπο που πράττει,

τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το επάγγελμα, λειτούργημα σίγουρα, στην περίπτωσή της, του εκπαιδευτικού, αλλά αυτό που με ώθησε να πω ναι αμέσως (και ελπίζω να μην το,,,,μετανιώσουμε), και μάλιστα με πολλή χαρά, είναι η απόλυτη εκτίμηση, και, θα έλεγα, ευγνωμοσύνη, που αισθάνομαι προς την ιδιότητά της για την οποία είμαστε εδώ σήμερα. Την ιδιότητα της ποιήτριας.

Το να διαβάζεις ποίηση, τη σήμερον ημέρα, είναι ήδη μια πρόταση ζωής. Το να γράφεις ποίηση, είναι μια ρηξικέλευθη στάση ζωής. Σ ΄έναν καιρό μικρόψυχο, σε μια κοινωνία καταναλωτική και αδηφάγο, μια γυναίκα, μητέρα, εκπαιδευτικός, γράφει ποίηση. Η ποίηση λοιπόν, μάλλον δεν ξεκινάει από τον τίτλο της συλλογής. Ξεκινάει από πριν. Από τις στιγμές εκείνες, τις άγνωστες σε μας, που η ροή του καθημερινού , συνηθισμένου, παντοδύναμου χρόνου ακινητοποιείται. Και στην ευθύγραμμη, ασταμάτητη πορεία του, δημιουργείται μια καμπύλη. Σα χαμόγελο. Και τότε, δημιουργείται το ποίημα. Και η ποιήτρια , μαγικά, σταματάει συχνά την ανίκητη ευθεία του χρόνου, και τη γεμίζει χαμόγελα.

Τα χαμόγελα αυτά, είναι καμωμένα από υλικό πολύτιμο. Και σίγουρα έχουν πολύ πόνο, οδύνη, πίκρα, θυμό, σκοτάδια, όμως η αποτύπωσή τους είναι φωτεινή. Γιατί συντελούν στην κάθαρση, με την έννοια που χρησιμοποιούμε τον όρο στην αρχαία ελληνική τραγωδία.
Η ίδια η Ειρήνη βέβαια, αρνείται τον τίτλο, στο τελευταίο ποίημα της συλλογής της, το οποίο επιγράφεται «Ποιητική». Δεν αρνείται όμως την κάθαρση.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα